Tegnap kider√ľlt, hogy az ŇĪrszonda sikeresen t√ļl√©lte a tal√°lkoz√≥t a Plut√≥val, √©s m√°r az elsŇĎ k√©pek is meg√©rkeztek. Az √∂sszes adatra 16 h√≥napot kell v√°rni, de m√°r most kider√ľlt egy igaz√°n meglepŇĎ dolog.

Itt van az eddigi legrészletesebb kép a Pluto legnagyobb holdjáról, a Charonról, a fotót 466 ezer kilométeres távolságból készítette a New Horizons.

Ez m√©g egy t√∂m√∂r√≠tett verzi√≥, √©s a hold bizonyos r√©szleteirŇĎl lesznek k√∂zelebbi felv√©telek is. Ami √©rdekes, hogy a nagy s√∂t√©t foltot a hasonl√≥s√°g miatt Mordornak nevezt√©k el a kutat√≥k, illetve az, hogy a Charonon elsŇĎ r√°n√©z√©sre j√≥val kevesebb a kr√°ter, mint a amire sz√°m√≠tottak, √°rkokb√≥l √©s szirtekbŇĎl viszont j√≥ sok van.

Advertisement

Hasonl√≥ jelens√©get vettek √©szre az elsŇĎ f√©nyk√©pen, amit a Pluto felsz√≠n√©rŇĎl k√©sz√≠tettek. Ezen egyetlen kr√°ter sem l√°that√≥, hegyek ellenben igen. Ez azt jelenti, hogy a t√∂rpebolyg√≥ geol√≥giailag akt√≠v kell hogy legyen, hiszen a becsap√≥d√≥ meteoritok nyomai csak √≠gy tŇĪnhettek el (vagy persze a gy√≠kemberek √°llnak a h√°tt√©rben).

Advertisement

A fot√≥kon r√°ad√°sul 3300 m√©ter magas j√©ghegyeket is l√°thatunk. A met√°n-, a nitrog√©n-, √©s a sz√©n-monoxid-j√©g ‚Äď ami a felsz√≠nt bor√≠tja ‚Äď t√ļl puha ahhoz, hogy hegyekk√© √°lljon √∂ssze, viszont ilyen alacsony hŇĎm√©rs√©kleten a fagyott H2O ink√°bb viselkedik sziklak√©nt. √ögyhogy nagyon √ļgy tŇĪnik, a Plut√≥n rengeteg v√≠z van. R√°ad√°sul a kr√°terek hi√°nya √©s a hegyek m√©rete alapj√°n a szak√©rtŇĎk √ļgy becs√ľlik, a t√∂rpebolyg√≥ felsz√≠ne legfeljebb csup√°n 100 milli√≥ √©ves. A Naprendszer√ľnk ehhez k√©pest 4,5 milli√°rd √©ves.

A k√©rd√©s az, hogy honnan van egy ilyen apr√≥, fagyott vil√°gnak energi√°ja ahhoz, hogy geol√≥giailag akt√≠v legyen. Az egyik megold√°s hasonl√≥ √©gitestekn√©l, hogy √≥ri√°si gravit√°ci√≥j√ļ g√°z√≥ri√°sok k√∂r√ľl keringenek, √©s ez az erŇĎhat√°s okozza a f√∂ldmozg√°sokat. De a Pluto k√∂zel√©ben nincs ilyen, a Charon pedig hi√°ba viszonylag nagy, messze nem k√©pes ehhez elegendŇĎ energi√°t produk√°lni.

Advertisement

Lehet, hogy a Pluto jobban tudja hasznos√≠tani azt az energi√°t, ami az √©let√©nek egy kor√°bbi szakasz√°b√≥l maradt, vagy az is elk√©pzelhetŇĎ, hogy t√∂bb radioakt√≠v anyag van a magj√°ban, mint ahogy gondoltuk. Vagy valahogy gazdas√°gosabban haszn√°lja azt a keveset, ami van.

Advertisement

A fenti k√©pen l√°that√≥ r√©sz am√ļgy a sz√≠v √©s a b√°lna k√∂z√∂tt fekszik, az elŇĎbbi ter√ľlet hivatalos neve Tombaugh r√©gi√≥ ‚Äď az √©gitest felfedezŇĎje ut√°n ‚Äď, ut√≥bbit pedig Cthulhu r√©gi√≥nak h√≠vj√°k H.P. Lovecraft iszony√ļ, ŇĎsi polipistene ut√°n. Mert az alvil√°g r√≥mai isten√©rŇĎl elnevezett t√∂rpebolyg√≥n nan√°, hogy hasonl√≥an vid√°m dolgokr√≥l nevezt√©k el az egyes t√°jegys√©geket.

Advertisement

  • Meng-p‚Äôo: A k√≠nai mitol√≥gi√°ban a feled√©s istennŇĎje, akinek az a feladata, hogy biztos√≠tsa, az √ļjj√°sz√ľletŇĎ lelkek ne eml√©kezzenek az elŇĎzŇĎ √©let√ľkre.
  • Cthulhu: A kultikus Lovecraft-mitol√≥gia legismertebb alakja, ŇĎsi, t√©bolykeltŇĎ, gonosz, √≥ri√°si, polipfejŇĪ isten.
  • Krun: Egy k√∂zel-keleti n√©pcsoport alvil√°g√°nak egyik ura, Nagy H√ļshegynek is nevezik.
  • Ala: A nig√©riai Igb√≥k kult√ļr√°j√°ban az f√∂ld, a haland√≥s√°g, a term√©kenys√©g √©s a kreativit√°s istennŇĎje, akinek a neve sz√≥ szerint annyit tesz F√∂ld. Ňź az alvil√°g √ļrnŇĎje, aki a halott ŇĎs√∂ket a m√©h√©be fogadja.
  • Balrog: A gyŇĪrŇĪk ura √°rny√©k √©s l√°ng sz√∂rnyetege, ez az a nagy d√©monszerŇĪ iz√©, amit nem enged √°t Gandalf a h√≠don.
  • Vucub-Came √©s Hun-Came: A k√©t leghatalmasabb maja hal√°listen.

√Črdemes am√ļgy lecsekkolni az xkcd remek t√©rk√©p√©t is, k√°r, hogy nem ez val√≥sul meg.

Advertisement

V√©gezet√ľl itt egy fot√≥ a Pluto legk√ľlsŇĎ holdj√°r√≥l, az apr√≥, k√°b√© 43 √ó 33 kilom√©teres Hydr√°r√≥l.

Advertisement

via io9, k√°pek: NASA, CNN