Fiatalabb olvasóinknak: ő volt az a gyakornok, aki Bill Clinton elnöksége alatt beleszívott az elnöki szivarba, de nem tüdőzte le. Húsz évvel később elkezdett pörögni a neten, három béna tvittel mindjárt 45 ezer követője lett.

Lewinsky 18 órája kezdte a kontent tolását, egyelőre zömmel hashtagekben kommunikál. Profiljában így jellemzi magát: társadalmi aktivista, előadó, Vanity Fair-külsős, ujj nélküli dolgok kötője. Utóbbi valószínűleg mellényeket, mellénykéket takar.

A nő új életéről az MTI is beszámolt, és bár nem szokásunk MTI-közleményeket szó szerint idézni, mert olvasóink lelki egészségét ennél fontosabbra tartjuk, Pogár Demeter washingtoni tudósításával kivételt kell tennem, mert van olyan műalkotás, amiből sem elvenni, sem hozzáadni nem szabad. Ilyen például Michelangelo Dávidja is, bár ez azért nem lesz akkora szám.

Kezdjük:

Az emberek online terrorizálásának beszűntetését nevezte hétfőn élete új küldetésének Monica Lewinsky, aki amiatt vált világszerte ismertté, mert 1995-ban, fehér házi gyakornokként intim viszonyt folytatott az akkori elnökkel, Bill Clintonnal.

Advertisement

Folytassuk:

Lewinsky a Forbes magazin egy philadelphiai rendezvényén kijelentette, hogy mivel önmagát is az internetes megfélemlítés áldozatának tekinti, szeretne másoknak segíteni a túlélésben és „értelmet adni a múltjának”. Elmondta, hogy a Clintonnal folytatott kapcsolatának lelepleződésekor nem voltak még ugyan közösségi oldalalak, de már akkor is léteztek kommentálható online pletyka- és szórakoztató magazinok és létezett már az e-mail is. Úgy vélekedett, hogy az ő ügye miatt jött létre a „közösségi média” első pillanata és hogy ő volt az online zaklatások „nulladik páciense”.

Advertisement

Ugye milyen jó? Van ám tovább is:

Kitért a fehér házi gyakornokoskodásának idejére, amikor 22 éves, és - mint mondta - „átlagon felül romantikus” volt. „Beleszerettem a főnökömbe, ahogy a 22 évesek szoktak. Ez előfordul. De az én főnököm az Egyesült Államok elnöke volt. Ilyesmi talán ritkábban fordul elő. Most mindezt sok ok miatt sajnálom, amelyek közül nem a legutolsó, hogy emberek sérüléseket szenvedtek. Úgy gondolom, hogy ez sosincs rendben” - mondta Lewinsky, aki időközben megszerezte a London School of Economics mesterfokozatát és kézitáska-tervezőként is kipróbálta magát.

Advertisement

A táskáiról nagyon régen olvastam még valami újságban, azok is pörögtek, mint Lewinsky tvitjei.

Monica Lewinskyt májusban a Vanity Fair magazinban azt írta, Tyler Clementi tragédiája késztette arra, hogy a nyilvánosság elé álljon és felemelje szavát azok érdekében, akiknek életében törést okoztak az internetes botrányok. (A 18 éves Clementi 2010-ben öngyilkos lett, miután diáktársai a New Jersey-i Rutgers Egyetemen webkamerán keresztül a világhálón élőben közvetítették, ahogy megcsókol egy férfit.) „A Drudge Reportnak (egy konzervatív hírportálnak) köszönhetően feltehetően én voltam az első ember, akinek globális megszégyenülését az internet gerjesztette” - írta a Vanity Fairben Monica Lewinsky.

Advertisement

Hála istennek vége. A Drudge Report egyébként nem hírportál, hanem egy nyomasztó szemétdomb.

Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images