This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mondtam már, hogy a Demokratikus Koalíció az új SZDSZ, és úgy is van

Illustration for article titled Mondtam már, hogy a Demokratikus Koalíció az új SZDSZ, és úgy is van

Azt kérdezi tőlem egy politikában kevésbé járatos barátom a minap, hogy sok SZDSZ-es ült-e át az LMP-be, mert náluk falun úgy mondják, hogy ugyanaz a kettő. Ugyan már, magyarázom, semmi közük egymáshoz, éppen ellenkezőleg.

Advertisement

Az SZDSZ szellemi örököse a Demokratikus Koalíció, teszem hozzá. Sőt nem is csak szellemi, ott egy-két levitézlett képviselő is előfordul, még ha nem is a parlamentben már. És most kapóra is jött egy kis bizonyíték.

Május 23-án vitáznak egymással az európai parlamenti listavezetők. Erről állapodtak meg öt párt, az Együtt-PM, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Seres Mária Szövetségesei képviselői hétfőn, írja a Népszabadság. A Fidesz nem vitázik, mert csak, egy centrális erőtér nem engedheti meg magának, hogy odaengedje a nagyszerű Pelcznét a Miki egerek közé, még leharapnák a fülét, de hát ebben semmi új nincs.

Advertisement

Viszont a Demokratikus Koalíció sem vitázik. Azért, mert nem ül egy asztalhoz a Jobbikkal.

Ez egy teljesen érthető pozíció szerintem. Most, amikor mindenki más úgy érzi balfelől, ott kúrta el, hogy nem vette fel a harcot radikálisékkal, nagyon is okosan csinálja a DK. A Jobbikhoz vándorolt szavazók visszaédesgetése értelmezhető program az MSZP részéről (még ha sikerességével szemben merülhetnek is fel kételyek), és nem butaság emberszámba venni Vonáékat Együtt-PM-es és LMP-s szemszögből nézvést sem, hiszen ők meg inkább a középtájra lőnének. Ekkora nyüzsgás mellett Gyurcsányéknak nincs más dolguk, mint ultraliberálist (liberáldogmatikust, liberáldemagógot) játszani, a karakterszínészeti mutatványok amúgy is magától értetődőek ott.

Advertisement

Nem a Jobbikot akarom berángatni az úri szalonba (bár azt a sok százezer szavazót egyébként nem árt komolyan venni, hogy úgy mondjam, gyakorlati és elméleti síkon egyaránt), stratégiákról beszélek.

Még 2006 után is azt gondoltam, a magyar választók körében mindig lesz erős öt százaléknyi szavazó, akik örökkön-örökké betuszkolják a parlamentbe a szabad demokratákat. A fene sem számított rá, hogy minden idők legfurább miniszterelnöke annyira elrontja, hogy egy egész politikai pólus szanaszét rohad. Na de arra se sokan számítottak, hogy a leggyorsabban pont ő találja meg a helyét, ráadásul a megsemmisített koalíciós partner helyén, hajszálpontosan.

Advertisement

A többiek szívnak, agyalnak, ügyeskednek, a DK meg máris készen van. Oké, hogy parlamenti frakciót nem sikerült alakítani, na de ahhoz képest, hogy még egy-két éve is mind azt hittétek, Gyurcsány Ferenc politikai hulla, ez mégiscsak elképesztő teljesítmény.

Mindenesetre kíváncsi vagyok arra a május 25-ei öt százalékra nagyon.

Fotó: Beliczay László/MTI

Share This Story

Get our newsletter