M√©ghozz√° azt, hogy kil√°tszik. Az elŇĎdje luxusv√©c√©j√©be f√©l√©nken bele-belevizelgetŇĎ zugl√≥i polg√°rmester klasszikus √∂lt√∂zk√∂d√©si hib√°t v√©tett, a j√≥ h√≠r azonban, hogy p√°r √©ve ez m√°r k√∂nnyed√©n orvosolhat√≥.

A nadr√°g al√≥l kivillan√≥ boka r√©m√©tŇĎl sok√°ig m√©g az olyan kifog√°stalanul √∂lt√∂zŇĎ f√©rfiak sem menek√ľltek, mint Cary Grant. A zoknik√∂t√©s technol√≥gi√°ja csak nemr√©g jutott el oda, hogy a t√©rdzokni el√©g feszes √©s nem t√ļl szoros ahhoz, hogy k√©nyelmes legyen, de ne cs√ļsszon le a l√°bsz√°ron.

Az ezt megelŇĎzŇĎ s√∂t√©t √©vsz√°zadokban a f√©rfiaknak k√©t lehetŇĎs√©g√ľk volt, ha nem mez√≠tl√°b voltak: bokazoknit hordani, √©s √≥vatosan l√©pkedni, hogy a szŇĎr√∂s √©s s√°padt bŇĎr cs√≠kja ne ker√ľlj√∂n nadr√°guk sz√°ra √©s zoknijuk teteje k√∂z√©, vagy laza t√©rdzoknit h√ļzni, amelyet zoknik√∂tŇĎvel kellett a t√©rdhez erŇĎs√≠teni. Ut√≥bbi megold√°s l√°tsz√≥lag hasonl√≠t a nŇĎk harisnyak√∂tŇĎj√©hez. Azzal az apr√≥, de l√©nyeges k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy m√≠g a harisnyak√∂tŇĎ az egyik legerotikusabb nŇĎi ruhadarab, a zoknik√∂tŇĎ garant√°lja nemi √©let√ľnk azonnali megsemmis√ľl√©s√©t.

Advertisement

Nem vagyok zoknit√∂rt√©n√©sz, de tapasztalatb√≥l tudom, hogy a probl√©ma legal√°bb 15 √©ve meg van oldva: sz√°mos gy√°rt√≥ k√©sz√≠t j√≥ minŇĎs√©gŇĪ, egy√°ltal√°n nem lecs√ļsz√≥ t√©rdzoknikat. Reggel felvessz√ľk ŇĎket, k√©nyelmesen r√°fekszenek a l√°bsz√°runkra, √©s estig ott maradnak, bok√°ink pedig rejtve. Gold Toe, Pantherella, Bresciani, Mazarin, Gammarelli ‚Äď √©s ezek csak az ismeretebb gy√°rt√≥k. Bev√°s√°rl√°shoz a p√°rizsi Mes Chaussettes Rouges-t tudom aj√°nlani, mindenf√©le vastags√°g√ļ, sz√≠nŇĪ, anyag√ļ √©s √°r√ļ t√©rdzoknit tartanak, a mindennapokban hordhat√≥ 20 eur√≥s pamut- √©s gyapj√ļzoknikt√≥l a flancos kasm√≠r vad√°szzoknikon √°t az √ļjgazdagoknak √©s oligarch√°knak sz√°nt 500 eur√≥s vikunyazokniig (t√©nyleg van ilyen, L√°z√°r J√°nos l√°b√°n tudn√°m elk√©pzelni).

Kar√°csonyt igaz√°n meglephetn√© valaki n√©h√°ny p√°r j√≥ minŇĎs√©gŇĪ t√©rdzoknival kar√°csonyra, de k√©t hete megemelt fizet√©s√©bŇĎl val√≥sz√≠nŇĪleg mag√°nak is t√∂mheti a zoknit a zokniba. √Čs m√©g valami: a feket√©t el kell felejteni, amennyiben foglalkoz√°sunk nem pap, temetkez√©si v√°llalkoz√≥ vagy Diego Simeone. A fekete zokni semmihez nem illik, nem √ļgy, mint egy sz√©p sz√ľrke, s√∂t√©tk√©k vagy s√∂t√©tz√∂ld, amelyek l√©nyeg√©ben mindenhez ‚Äď Kar√°csony b√∂lcs√©szcore ruh√°ihoz eg√©sz biztosan.

Advertisement

A c√≠mlapk√©p BŇĎdey J√°nos (Index) f√©nyk√©p√©nek r√©szlete.