Illustration for article titled Mohamed-karikatúra miatt lövöldözhettek Dániában, egy ember meghalt

Ismeretlen támadók nyitottak tüzet egy koppenhágai nyílt vitán, melyet a szólásszabadságról és az istenkáromlásról tartottak. A vitán jelen volt a francia nagykövet, illetve Lars Vilks svéd karikaturista is, akit korábban halálosan megfenyegettek már a Mohamed-karikatúrái miatt.

Advertisement

Több tucat – legfeljebb negyven – lövésről számolnak be a tudósítások, de vannak, akik 200 lövésről beszélnek. Az AP-nek az egyik szemtanú úgy nyilatkozott, automata fegyverek hangját hallotta, és aztán kiabálást. A támadás során három rendőr megsebesült, és egy 40 éves férfi meghalt.

A támadók elmenekültek, a rendőrség és a dán légierő is nagy erőkkel keresi őket, a támadás környékét lezárták. Egy sötét VW Polóval menekülhettek, ezt állítólag a rendőrök már megtalálták a helyszíntől nem messze.

Advertisement

Eredetileg két embert kerestek, a legújabb információk szerint viszont csak egy fegyveres lehetett, az ő személyleírását meg is adták a rendőrök. Ő egy 25-30 éves férfi lehet, arabos kinézetű, de világosabb bőrű, kb. 185 cm magas, sötétkék vagy fekete kabát van rajta, sárga vagy piros kendő az arcán és egy közel egy méter hosszú fekete automata fegyvere van.

François Zimeray, a dániai francia nagykövet, aki részt vett a rendezvényen nem sokkal a támadás után Twitteren jelezte, hogy életben van. Ő később a Charlie Hebdo-esethez hasonlította a támadást.

Advertisement

Az akció Lars Vilks svéd karikaturista ellen irányulhatott, ő a rajzaival 2007-ben haragított magára több iszlám csoportot is, életveszélyesen megfenyegették. Azóta folyamatosan őrzik, 2010-ben két fiatal megpróbálta felgyújtani a házát. Ő és a vita résztvevői a rendezvénynek helyt adó kávézó belső termében voltak, a támadók viszont nem jutottak be az épületbe.

A dán miniszterelnök hidegvérű terrorcselekménynek nevezte a támadást, felelősséget egyelőre még egy szervezet sem vállalt.

Advertisement

via BBC, Guardian, Telegraph, 444, Index

Share This Story

Get our newsletter