Itt tart ma az orvvad√°szok √©s a parkŇĎr√∂k harca: a gyilkosok mobilos turistafot√≥kb√≥l olvass√°k ki az orrszarv√ļk koordin√°t√°it. Az√©rt tudj√°k ezt megcsin√°lni, mert minden mobilfot√≥ban ott van, hogy pontosan hol k√©sz√ľlt.

Ezt a képet tvitelte ki valaki tegnap:

Az van r√°√≠rva, hogy k√©rem vigy√°zzanak, amikor fot√≥kat osztanak meg k√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥zatokon. A k√©pek elvezethetik az orvvad√°szokat az orrszarv√ļkhoz. Kapcsolja ki a GPS-t, ha f√©nyk√©pez, √©s ne mondja el m√°soknak, hogy pontosan hol k√©sz√ľlt a k√©p.

Egy d√©l-afrikai nemzeti parkok√©rt felelŇĎs kommunik√°ci√≥s szakember m√°r 2012-ben nyilatkozott a jelens√©grŇĎl, √©s az√≥ta nem lett kevesebb kamer√°s-GPS-es mobil. ‚Äě√ögy dolgoznak, hogy elk√ľldenek egy fiatal p√°rt szaf√°rira GPS-es mobillal, amivel k√©sz√≠tenek egy k√©pet az orrszarv√ļr√≥l. A mobil be√°gyazza a pontos koordin√°t√°kat a k√©pbe, este azt√°n megjelennek az orvvad√°szok √©s lek√∂vetik az √°llatot‚ÄĚ ‚Äď mondta a Sunday Times-nak.

Az egyre rafin√°ltabb m√©sz√°rl√°st az √°zsiai piac kereslete tartja fent, ahol a orrszarv√ļ szarva ‚Äď tudom√°nyosan semmilyen igazolt hat√°ssal nem b√≠r√≥ ‚Äď n√©pi orvoss√°g. Csak 2013-ban t√∂bb mint ezer orrszarv√ļ v√°lt a v√©rl√°z√≠t√≥ ostobas√°g √°ldozat√°v√°.

Advertisement

A jelens√©g persze nemcsak az orrszarv√ļk √©let√©t √©rinti, hanem mindny√°junk√©t: egy otthon k√©sz√ľlt, majd felt√∂lt√∂tt szelfibŇĎl boldog, boldogtalan kiolvashatja a lakc√≠m√ľnket.

Forr√°s: Quartz. A c√≠mlapk√©p Adrian Belew Lone Rhino c√≠mŇĪ album√°nak bor√≠t√≥ja.