This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mobillal fotóztál a szafárin? Remek, este kinyírják az orrszarvút

Illustration for article titled Mobillal fotóztál a szafárin? Remek, este kinyírják az orrszarvút

Itt tart ma az orvvadászok és a parkőrök harca: a gyilkosok mobilos turistafotókból olvassák ki az orrszarvúk koordinátáit. Azért tudják ezt megcsinálni, mert minden mobilfotóban ott van, hogy pontosan hol készült.

Advertisement

Ezt a képet tvitelte ki valaki tegnap:

Advertisement

Az van ráírva, hogy kérem vigyázzanak, amikor fotókat osztanak meg közösségi hálózatokon. A képek elvezethetik az orvvadászokat az orrszarvúkhoz. Kapcsolja ki a GPS-t, ha fényképez, és ne mondja el másoknak, hogy pontosan hol készült a kép.

Egy dél-afrikai nemzeti parkokért felelős kommunikációs szakember már 2012-ben nyilatkozott a jelenségről, és azóta nem lett kevesebb kamerás-GPS-es mobil. „Úgy dolgoznak, hogy elküldenek egy fiatal párt szafárira GPS-es mobillal, amivel készítenek egy képet az orrszarvúról. A mobil beágyazza a pontos koordinátákat a képbe, este aztán megjelennek az orvvadászok és lekövetik az állatot” – mondta a Sunday Times-nak.

Advertisement

Az egyre rafináltabb mészárlást az ázsiai piac kereslete tartja fent, ahol a orrszarvú szarva – tudományosan semmilyen igazolt hatással nem bíró – népi orvosság. Csak 2013-ban több mint ezer orrszarvú vált a vérlázító ostobaság áldozatává.

A jelenség persze nemcsak az orrszarvúk életét érinti, hanem mindnyájunkét: egy otthon készült, majd feltöltött szelfiből boldog, boldogtalan kiolvashatja a lakcímünket.

Advertisement

Forrás: Quartz. A címlapkép Adrian Belew Lone Rhino című albumának borítója.

Share This Story

Get our newsletter