​Mitől ennyire rendszerkritikus ez a kis magyar falu?

Proli mikroblogger lefotózta az ország legmeglepőbb, politizáló hídját. Utánanéztem, ez egy helyi festőművész, Nádasdy János politikai alkotása. Aminek egyszer már aktualizálta is a szövegét. Aki ennél aranyosabb hídról mesél, az hazudik!

Egyszerűen nem tudtam mire vélni először ezt a Telekiben, a Balaton déli partjától nem messze elcsattintott fotót. Mi az, hogy "kicsit drága lett", és hogy nem volt más lehetőség? Az EU-csatlakozásra gondolt az alkotó? De akkor miért fogalmaz ilyen finoman? Utánanéztem, hamar meglett a megoldás.

Advertisement

Nádasdy János festőművész 2004-ben úgy érezte, Telekinek is meg kell ünneplnie valami maradandó vizuális emlékkel az ország EU-csatlakozását, ezért fogta magát, és abszolúte saját kezdeményezésből kifestett egy kis helyi hidat. Festett rá EU-s és magyar zászlót, meg egy nagy TELEKI KÖSZÖNTI EURÓPÁT feliratot. Miközben festegetett, több helybéli odament hozzá beszélgetni, és többet megjegyezték, hogy okés ez a csatlakozás, csak ne legyen drága. Mire a zseniális művész fogta magát, és még azt is odafestette, hogy CSAK NE LEGYEN DRÁGA. Ennél valóságosabb politizáló műalkotás kevés született az elmúlt tíz évben.

Aztán, pár évvel ezelőtt az alkotó úgy érezte, az EU-tagként eltöltött évek után megint szintetizálnia kell a gondolatait. És átfestette a feliratot, a ma is láthatóra. Íme a művész:

Advertisement

Ritka jelenség, hogy a csatlakozás után évekkel valakinek ne növekedjen, hanem csökkenjen az EU-szkepticizmusa. Márpedig Nádasdyval ez történt, hiszen szóban így értékelte a szituációt:

- Úgy látom, hogy lassan, de érezhetően azért alakul a kapcsolat a két hídfő, Európa és Magyarország között.

Advertisement

(Az információkat a Szeretem Telekit fb-oldalról szereztem.)

Share This Story