A Munk√°sp√°rt hirtelen Juh√°sz P√©ter Egy√ľtt-jel√∂ltet drogosoz√≥ plak√°tokkal l√©pett elŇĎ. Pedig gyakorlatilag jelen sincs a ker√ľletben, ellenjel√∂ltje meg fŇĎleg nincsen. Schmuck Andor √©s a Liber√°lisok is meglepŇĎen akt√≠vak, pedig maximum arra van es√©ly√ľk, hogy p√°r sz√°zal√©kot lefaragjanak Juh√°sz szavazataib√≥l.

Eleve meglepŇĎ hogy a Munk√°sp√°rt ilyen tematik√°j√ļ plak√°tokkal l√©pett elŇĎ, hiszen eddig nem a harcos k√∂nnyŇĪdrogelleness√©g√ľkkel t√ľntettek.

M√©g meglepŇĎbb, ha megn√©zz√ľk a ker√ľlet v√°laszt√°si indul√≥it. A p√°rt, amelyik p√©nzt √©s energi√°t nem k√≠m√©lve t√°madt Juh√°szra - ami √∂nmag√°ban persze a kamp√°ny term√©szetes r√©sze lenne - ugyanis nem √°ll√≠t polg√°rmesterjel√∂ltet vele szemben. SŇĎt, ha jobban megkapargatjuk a dolgot, a Belv√°rosban m√©g kompenz√°ci√≥s list√°n sem lehet szavazni a Munk√°sp√°rtra. K√©t egy√©ni k√©pviselŇĎjel√∂ltj√ľk van √∂sszesen. (Ez megmagya√°zza, mi√©rt olyan dadog√≥s a k√©t plak√°t ott, ahol meg k√©ne mondaniuk, hogy j√≥, de akkor kire is k√©ne szavazni.) De akkor mi √©rtelme van p√©nzt k√∂lteni√ľk Juh√°sz karaktergyilkol√°s√°ra, amibŇĎl semmif√©le politikai hasznuk nem sz√°rmazhat?

Erre kétféle logikus válasz lehetséges:

  • a Munk√°sp√°rtnak ebbŇĎl nem politikai, hanem m√°sfajta haszna sz√°rmazik
  • nem ŇĎk fizett√©k a plak√°tokat hanem valaki m√°s.

Izgalmas lehetŇĎs√©g mind a kettŇĎ, fel is h√≠vtam Th√ľrmer Gyula p√°rteln√∂k√∂t. Aki ked√©lyes volt, de egybŇĎl h√°r√≠tott azzal, hogy "√∂t√∂dik ker√ľleti k√©rd√©sre nem tudok v√°laszolni", merthogy olyan sok jel√∂ltj√ľk van az orsz√°gban, hogy minden k√∂rzettel nem tud foglalkozni. Majd azt javasolta, a t√©m√°ban h√≠vjam f√∂l a p√°rt ker√ľleti embereit, ŇĎk tudni fogj√°k.

Advertisement

A weboldalon tal√°ltam is egy sz√°mot a XIII. √©s V. ker√ľlet k√∂z√∂s felelŇĎs√©hez. ErdŇĎs Istv√°nnak halv√°ny fogalma sem volt a plak√°tokr√≥l, azt mondta, hogy a Belv√°rosban sajnos alig akt√≠v a p√°rt √©s csak 3-4 √∂reg tagjuk van arrafel√©.

Szint√©n a fidesz jel√∂ltj√©nek malm√°ra hajtja a vizet, hogy a ker√ľletben nem a baloldali √∂sszefog√°s r√©szek√©nt, hanem √∂n√°ll√≥an indult el Schmuck Andor a polg√°rmesteri c√≠m√©rt, illetve p√°rtja, a Szoci√°ldemokrat√°k, akik minden k√∂rzetben √°lltottak jel√∂ltet, √≠gy list√°juk is van.

Ez persze sim√°n lehet minden sz√°m√≠t√°st√≥l mentes l√©p√©s, egy p√°rt term√©szetes mŇĪk√∂d√©se. De az biztos, hogy az √∂sszefog√≥ baloldal m√°sra gyanakszik. Annyira m√°sra, hogy a szomsz√©dos VI. ker√ľletben feljelent√©st is tettek, mert arra gyanakodtak, hogy a Fidesz √©s Schmuck√©k k√∂z√∂s v√°laszt√°si csal√°st k√∂vettek el. Az Index cikk√©b√≥l az der√ľl ki, hogy a helyi szocialist√°k gyan√ļja szerint a fideszsek gyŇĪjt√∂tt√©k √∂sszes a szocdemek al√°√≠r√°sait.

Advertisement

A 444 pedig arr√≥l k√∂z√∂lt fot√≥t, hogy egy 11. ker√ľleti fideszes k√©pviselŇĎ √©ppen a Schmuck-p√°rt utcai kamp√°nypultj√°nak fel√°ll√≠t√°s√°ban seg√°dkezik.

Advertisement

Hasonl√≥an cselekedtek - m√°rmint elindultak a Belv√°rosban a baloldal ellen - a Liber√°lisok, akik csak polg√°rmesterjel√∂ltet nem tudtak √°ll√≠tani, de minden√ľtt van egy√©ni jel√∂ltj√ľk √©s lett list√°juk is.