Ebben a pillanatban √©rtettem meg, mit jelent az, hogy budai fon√≥d√≥ villamosh√°l√≥zat. Biztos l√°thattam volna kor√°bban is ilyen t√©rk√©pet, ha intenz√≠vebben √©rdeklŇĎd√∂m, de nem tettem, csak f√ľleltem mostan√°ban, ahogy a j√°rmŇĪveken a hang besz√©l valamit errŇĎl a fon√≥d√°sr√≥l.

Legfeljebb 4,5 milli√°rd forinttal megemelte a budai fon√≥d√≥ villamosprojekt t√°mogat√°si √∂sszeg√©t, valamint a t√°mogat√°s intenzit√°s√°t a korm√°ny - der√ľl ki a p√©nteken megjelent Magyar K√∂zl√∂nybŇĎl.

A m√≥dos√≠t√°st k√∂vetŇĎen a projekt Sz√©ll K√°lm√°n t√©ri √°g√°nak megval√≥s√≠t√°s√°ra 9,6 milli√°rd forint uni√≥s forr√°s √°ll rendelkez√©sre. Emellett a K√∂zleked√©si Operat√≠v Program hazai forr√°saib√≥l 1,7 milli√°rd jut a fejleszt√©sre, a fŇĎv√°ros √∂nr√©sze pedig 1,2 milli√°rd forint. A t√°mogat√°s intenzit√°sa 83 sz√°zal√©kr√≥l 90 sz√°zal√©kra emelkedett.

A közbeszerzés jelenleg is zajlik, a tervek szerint az eredményhirdetés után a nyáron elindulhat a kivitelezés.

Advertisement

A fon√≥d√≥ villamosh√°l√≥zat c√©lja, hogy a jelenleg sz√©ttagolt budai villamosvonalak helyett √°tsz√°ll√°smentes kapcsolatok j√∂jjenek l√©tre √Čszak-, K√∂z√©p- √©s D√©l-Buda k√∂z√∂tt. A projektben a 17-es villamos egyes√ľl h√°rom budai j√°rattal. √ďbud√°r√≥l √°tsz√°ll√°smentes kapcsolat l√©tes√ľl a Batthy√°ny t√©r, a Sz√©ll K√°lm√°n t√©r, a BAH-csom√≥pont, a M√≥ricz Zsigmond k√∂rt√©r, Albertfalva, valamint Kelenf√∂ld fel√©. A fejleszt√©s √©rinti a Sz√©ll K√°lm√°n t√©r v√°g√°nyh√°l√≥zat√°t is, kapcsol√≥dva a t√©r rekonstrukci√≥j√°hoz.

[MTI]