Nem az olcs√≥ vegaheccel√©s, hanem egy vajjal megkent √©s kavi√°rral bor√≠tott f√©l bagett mint eb√©d lebegett a szemem elŇĎtt, amikor megvettem a St√ľhrk Veget√°ri√°nus Kavi√°rt. 750 forint k√∂r√ľl volt egy doboz, a bagettel egy√ľtt kij√∂ttem egy ezresbŇĎl, mert vajam az volt a hŇĪtŇĎben. Az az igazs√°g, hogy ut√≥lag abszol√ļte megmagyar√°zhatatlan m√≥don ott a boltban valahogy azzal int√©ztem el magamban a kavi√°r veget√°ri√°nuss√°g√°t, hogy biztos vega t√°ppal ettet√©k a halat, azt√°n amikor bent szerkesztŇĎs√©gben kiraktam az asztalra, akkor lett vil√°gos, hogy ez t√©nyleg egy alg√°b√≥l k√©sz√ľlt kamukavi√°r. Ennek akkor m√©g direkte √∂r√ľltem.

A dobozfed√©l lecsavar√°sa ut√°n a l√°tv√°ny fantasztikus. Olyan eg√©szs√©ges, csillog√≥, m√©lyfekete kavi√°rszemek t√°rulnak el√©nk, mint L√°z√°r J√°nos frissen belŇĎtt haja. A Fidesz dig√≥s s√°rmŇĎr√©nek frizur√°j√°val ellent√©tben az algakavi√°rt egy kev√©s fekete szaft teszi m√©g k√≠v√°natosabb√°. Az elsŇĎ k√≥stol√≥falat ut√°n nyilv√°nval√≥ is lesz, hogy az algakavi√°r igazi √©lettere a filmforgat√°sok √©s fot√≥z√°sok vil√°ga.

A dobozba beleszagolva m√°ris itt az elsŇĎ figyelmeztetŇĎ jel, a jellegzetes illat szinte teljes hi√°nya. De ez semmi ahhoz k√©pest, amikor az ember az elsŇĎ kavi√°rszemeket pr√≥b√°lja sz√©tnyomni a nyelv√©vel a sz√°jpadl√°s√°n, de a dolog nem siker√ľl. Az algakavi√°r ugyanis nagyj√°b√≥l olyan √°llag√ļ, mint a mŇĪfŇĪre sz√≥rt gumigranul√°tum. Amikor ennek ellen√©re siker√ľl sz√©tharapni egy-egy szemet, kider√ľl, hogy az elsŇĎ benyom√°sokra r√°c√°folva nem t√∂k√©letesen √≠ztelen vagy gumiafrom√°j√ļ, hanem olyasmi, mintha az ember elr√°gcs√°lna egy darabka tengeri f√ľvet. K√©ts√©gtelen√ľl van tenger√≠ze, de egy√°ltal√°n nem √ļgy, mint a halikr√°nak.

A leg√©sszerŇĪbb felhaszn√°l√°si m√≥dja az, ha munkaidŇĎ v√©g√©n bekenj√ľk vele a kor√°bban lel√©pett kol√©g√°nk klaviat√ļr√°j√°t, azt√°n vid√°man hazamegy√ľnk, mert biztosak lehet√ľnk benne, hogy a m√°snapi munkakezd√©skor a kavi√°r ugyanolyan sz√©pen fog csillogni a blinnetyŇĪk√∂n. Igazi halikr√°val ezt nem lehet megcsin√°lni, addigra r√©g √∂sszet√∂ppedne.

Advertisement

A St√ľrk Veget√°ri√°nus Kavi√°r √ľgyesen megcsin√°lt, l√°tv√°nyos term√©k, de pont annyi √©rtelme van, mint tengerifŇĪbŇĎl kis darabk√°kat szak√≠tani, azt√°n goly√≥kat gy√ļrni belŇĎle. Ha nincs m√°s lehetŇĎs√©g√ľnk, elmegy, de ha nem egy kop√°r, mag√°nyos szigeten √©l√ľnk, szinte biztosan akad jobb sz√≥rakoz√°s. √Čs olyan h√ľlye meg ki lenne, hogy a goly√≥csk√°it a v√©g√©n meg is egye?