Nem hittem volna, hogy valaha √ľnnepelni fogok egy korm√°nyhivatalt, de a Csongr√°d Megyei Korm√°nyhivatal F√∂lmŇĪvel√©s√ľgyi Igazgat√≥s√°ga m√©g azt is meg√©rdemli, hogy ki√≠rjam a teljes ronda nev√©t. Ňźk voltak azok, akik √©szlelve a Tisza tart√≥san magas v√≠z√°ll√°s√°t, teljes halfog√°si tilalmat rendeltek el a Tisza egy j√≥kora szakasz√°n, plusz a K√∂r√∂s√∂n a torkolat feletti 12 kilom√©teren.

A tilalom nemcsak maguka a foly√≥kra, hanem a teljes el√°rasztott ter√ľletre vonatkozik.

A dolog l√©nyege, hogy egy foly√≥ban a halak jellemzŇĎen nem a mederben, hanem √°rv√≠zkor az √°rt√©rben szaporodnak. A part k√∂zel√©be √©p√≠tett g√°tak √©s a szab√°lyozott foly√≥k gyors lefoly√°sa miatt viszont ritka alkalom, ha a v√≠z manaps√°g tart√≥san kint tud maradni, √≠gy a foly√≥kban kev√©s a hal. Amikor m√©gis kint marad a v√≠z, √©s v√©gre j√∂hetne egy j√≥ √≠v√°s, akkor tudnak ar√°nytalanul nagy k√°rt okozni a hal√°szok. Ňź ismerik a v√≠z √ļtj√°t, azokat a j√°ratokat, ahol a halak a meder √°s az √°rt√©r k√∂z√∂tt k√∂zlekednek. N√©h√°ny j√≥l elhelyezett h√°l√≥val egy sok kilom√©teres foly√≥szakasz teljes √≠v√≥ hal√°llom√°ny√°t ki tudj√°k √≠gy puszt√≠tani. Ezeket az √°tj√°r√≥kat, holt√°gbej√°ratokat a t√∂rv√©ny szerint tilos lenne teljes sz√©less√©gben elrekeszteni, de a hal√°szok, ha megtehetik, mindig megszegik ezt a t√∂rv√©nyt. √Čs mindig megtehetik. Vagyis megtehett√©k eddig, ha ugyanis teljes halfog√°si tilalom van, akkor m√°r √∂nmag√°ban az√©rt elkaphat√≥ak, ha kimennek a v√≠zre, ami eggyel jobban ellenŇĎrizhetŇĎ, mint az, hogy mit mŇĪvelnek az el√°rasztott dzsindzs√°sban. A horg√°szok is csalnak, ha tudnak, de az ŇĎ eszk√∂zeik h√°la istennek nem alkalmasak ilyen t√∂meges pusz√≠t√°sra.

A halfog√°si tilalom visszavon√°sig √©rv√©nyes, ami, ha a v√≠z√°ll√°s t√©nyleg tart√≥san magas marad, gondolom ny√°r elej√©t jelenti. Az ivar√©rett p√©ld√°nyok addigra b√°rmely fajb√≥l r√©g le√≠vtak, √≠gy biztos√≠tva lehet egy szokatlanul bŇĎs√©ges √©ves szaporulat. Annak a horg√°sznak persze szop√≥, akinek pont Mindszent √©s Csongr√°d k√∂z√∂tt van let√©ve cs√≥nakja, de p√°r h√©t nempeca nem nagy √°r rengeteg ivad√©k√©rt.

Advertisement

[via benyus]