Ha valami nem fog hi√°nyozni a hamarosan ism√©t Joseph Ratzingerr√© visszalakul√≥ XVI. Benedeknek a hivatal√°b√≥l, az a zŇĪr√∂s √©s bonyolult p√°pai egyenruha. Bonyolult, biztos j√≥ meleg is, de van egy civilben is kiv√°l√≥an hordhat√≥ r√©sze: a zokni. √Čs a t√∂bbi vatik√°ni ruh√°val ellent√©tben ezt b√°rki megv√°s√°rolhatja.

1798 √≥ta szolg√°lja a r√≥mai Gammarelli szab√≥s√°g a fŇĎpapi hierarchi√°t. Ňźk k√©sz√≠tik m√©retre a p√°pa, a p√ľsp√∂k√∂k, az √©rsekek √©s a b√≠borosok pomp√°s egyenruh√°it √©s specializ√°lt kieg√©sz√≠tŇĎit (mondjuk az ak√°r k√©t pile√≥lus t√°rol√°s√°ra is alkalmas patentos bŇĎrtokot). Zoknikat az√©rt szŇĎnek k√∂tnek, mert a piros √©s a lila nagyon nehezen p√°ros√≠that√≥ sz√≠nek, √≠gy mindenki jobban j√°r, ha p√©ld√°ul egy p√ľsp√∂knek nem kell pont olyan p√ľsp√∂klila zoknit tal√°lnia a boltban, mint p√ľsp√∂klila ruh√°j√°nak t√∂bbi eleme, hanem megkapja azt is a GammarellitŇĎl.

A m√©retes ruh√°kkal ellent√©tben a Gammarelli feh√©r, piros, lila √©s fekete zoknijait civilek is megv√°s√°rolhatj√°k, de r√©gen ehhez el kellett menni R√≥m√°ba √©s felkeresni a szab√≥s√°got a Via di Santa Chiar√°n. Egy francia fiatalember, Vincent Metzger, tavalyelŇĎtt leszerzŇĎd√∂tt vel√ľk, √©s Mes Chaussettes Rouges (‚Äěpiros zoknim‚ÄĚ) nevŇĪ boltj√°ban elkezdte √°rulni a zoknikat a neten is. H√ļsz eur√≥t k√©r egy p√°r√©rt, lila, piros √©s fekete mindig van rakt√°ron ‚Äď ny√°rra pamutb√≥l, t√©lre v√©kony merin√≥gyapj√ļb√≥l ‚Äď, de k√©r√©sre feh√©r p√°pait is tud szerezni.

Advertisement

A Cink fŇĎszerkesztŇĎje szerint a magyar f√©rfi elv√©tve hord t√©rdzoknit, pl√°ne sz√≠nes t√©rdzoknit, de √©rdemes kipr√≥b√°lni egy p√°r j√≥ Gammarellit! √Čn pirosakat √©s lil√°kat viselek a v√°laszt√©kb√≥l, √©s tudom, hogy lil√°t neh√©z hordani, de a Gammarelli p√ľsp√∂klil√°ja csodasz√©p √°rnyalat, nagyon j√≥l megy s√∂t√©tk√©k, barna vagy √©ppen olajz√∂ld nadr√°gokhoz, a piros b√≠borosi zoknikat pedig t√©nyleg mindenhez fel lehet venni.

√Čs hogy sok p√©nz-e hatezer forint egy p√°r zokni√©rt? H√°t persze, hogy sok, de h√°ny dolog van az √©letben, amibŇĎl a vil√°gsz√≠nvonal nem hatezerbe, hanem milli√≥kba ker√ľl? Olyan ez, mint egy kis t√°bla Amedei csokol√°d√© k√©tezer forint√©rt: csokinak m√©regdr√°ga, vil√°grasz√≥l√≥ √©lm√©nynek fill√©res.