James Bridle azt krétázza fel az aszfaltra, ami a fejünk felett van, de soha nem látjuk: a világot folyton megfigyelő, az ellenségnek minősített embereket csendben gyilkoló katonai drónokat.

A londoni informatikus-képzőművész 2012 januárjában rajzolta az első drónárnyékot Londonban, művei azóta Washington, Isztambul, Brighton és São Paulo utcáin is megjelentek. Mindegyik életnagyságú. Bridle elmondta, a legtöbb embernek pont ez az első reakciója: fogalmam sem volt, hogy ezek ilyen nagyok!

Az amerikai katonai drónok 2001 ősze óta terjedtek el viharos sebességgel. Az első ismert típust, a Predatort már a kilencvenes évek végén is használta a CIA megfigyelésre, aztán a szeptember 11-ei terrortámadás után hamar került a csendes, olcsó gépekre levegő-föld rakéta is. A George W. Bush elnöksége alatt indult drónháború Barack Obama alatt szökkent igazán szárba, mostanra sok ezer embert öltek meg az amerikai drónok mindenféle tárgyalás vagy ítélet nélkül, Jemenben, Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban, köztük egy 16 éves amerikai kamaszt.

Advertisement

Bridle sorozata a Drone Shadows, azaz drónárnyékok névre hallgat. „A drónok árnyékait azért kezdtem el csinálni, hogy bemutassak egy technológiát, ami elvileg láthatatlan” – mondta Bridle a Dezeennek. „Bár rengeteget szerepelnek manapság a hírekben, a legtöbb embernek fogalma nincs, hogy mik is pontosan ezek a drónok – ami elég furcsa felállás a tömegmédia korában, amikor elvileg mindent látunk.”

Advertisement

Ennek szellemében mi is készíthetünk ilyeneket. A Bridle oldaláról letölthető drónárnyék-rajzolási kézikönyv gyakorlati tanácsokkal és pontos méretekkel szolgál, hogy bármilyen releváns helyre felkrétázhassunk egy Predatort, egy Global Hawkot, egy Reapert vagy egy Hermest.