Ňźsz elej√©n belengett√ľk m√°r, hogy m√©g az id√©n j√∂n a Cink nagy, egymilli√≥ forintos √∂sszd√≠jaz√°s√ļ politikai filmes j√°t√©ka, az √Črkez√©s, mostanra pedig nagyj√°b√≥l kital√°ltuk a r√©szleteket.

A feladat az, hogy csin√°lj (forgass, rajzolj, b√°bozz el) ak√°rh√°ny darab, maximum 30 m√°sodperces v√°laszt√°si kamp√°nyfilmet, t√∂lts fel a Youtube-ra vagy a Vime√≥ra √©s k√ľldd el nek√ľnk. Megrettenni nem kell, mert ugyan t√©nyleg v√°laszt√°si kamp√°nyfilmekrŇĎl van sz√≥, de ezek persze nem rekl√°mozhatnak semmilyen l√©tezŇĎ p√°rtot.

B√°r a nagyszerŇĪ bajai v√°laszt√°si vide√≥ magasra tette a l√©cet, a hat√°s√°ra m√©g az eddigin√©l is t√∂bb ember gondolja azt, hogy a politikai vide√≥ undor√≠t√≥, becstelen, hazug, sŇĎt r√°galmaz√≥ mŇĪfaj, a v√°laszt√°si kamp√°ny pedig maga a megelevenedett gusztustalans√°g. Mi viszont azt gondoljuk, hogy nem kell, hogy ez felt√©tlen√ľl √≠gy legyen.

A mi filmes j√°t√©kunk alaphelyzete az, hogy Magyarorsz√°g, b√°r messzirŇĎl - meg k√∂zelrŇĎl is - el√©g hervaszt√≥nak l√°tszik, val√≥j√°ban eg√©szen klassz hely, de legal√°bbis az lehetne. K√©pzeld el p√©ld√°ul, ha √©vtizedek √≥ta nem magyar politikusok vezetn√©k! Vagy ha j√∂vŇĎre mondjuk nem a Fidesz, az MSZP, az Egye√ľtt, a Jobbik vagy az LMP nyerne a v√°laszt√°sokon, hanem te, a norm√°lis ember. Ugye milyen szuper orsz√°gg√° v√°ln√°nk p√°r h√≥nap alatt?

T√©nyleg, milyenn√©? Pont ez az √Črkez√©s t√©m√°ja. Csin√°ld meg a saj√°t, priv√°t kamp√°nyfilmedet, ami azt mutatja meg mindenkinek, hogy milyen lesz, lehetne az a menŇĎ Magyarorsz√°g, amit nem ezek a p√∂csfejŇĪek ir√°ny√≠tanak, hanem te! Ha mindig csak sir√°nkozunk, hogy milyen tehets√©gtelen alakok a politkusaink, abb√≥l soha nem lesz semmi.

Advertisement

El√©g a fotelkommentel√©sbŇĎl, fogd meg a kamer√°t, a f√©nyk√©pezŇĎg√©pet vagy a ceruz√°t, √©s v√°gj bele a saj√°t kamp√°nyodba! Legrosszabb esetben is j√≥l sz√≥rakozol √©s meg tudod mutatni m√°soknak, hogy mit gondolsz arr√≥l, ami van, √©s ami lehetne. Legjobb esetben meg nyersz egy szakajt√≥ p√©nzt.

Az, hogy a j√°t√©kban nem lehet l√©tezŇĎ politikai p√°rtokat rekl√°mozni, nem jelenti azt, hogy a filmekben ne szerepelhetn√©nek ak√°r val√≥di p√°rtok, vagy politikusok. De azt √©rdemes meggondolnod, hogy negat√≠v kamp√°nnyal igazi v√°laszt√°st tutira lehet nyerni, ilyet nem biztos.

B√°rmilyen technika √©s mŇĪfaj j√°tszik, az egyetlen felt√©tel, hogy mozduljon meg a k√©p. Sz√≥val csin√°lhatsz 30 m√°sodperces klipet 35 millim√©teres filmes kamer√°val, l√°mpaparkkal meg fahrts√≠nekkel, ha vannak ilyen cuccaid, de forgathatsz GoPr√≥val, f√©nyk√©pezŇĎg√©ppel, mobilllal, lyukkamer√°val vagy amivel j√≥l esik. De ha azt szereted, akkor anim√°lhatsz is b√°rmit, amit nem sz√©gyellsz. A 30 m√°sodperc term√©szetesen felsŇĎ korl√°t, √ľtŇĎs animgifeknek √©s Vine-oknak ugyan√ļgy √∂r√ľl√ľnk.

Advertisement

Vannak m√©g tiszt√°zatlan r√©szletek, de most √ļgy tŇĪnik, hogy a versenyt egyszerŇĪen az d√∂nti majd el, hogy kinek n√©zik meg t√∂bben a vide√≥j√°t. De fel fogunk k√©rni egy √°ltalunk nagyra tartott, filmk√∂zeli emberekbŇĎl √°ll√≥ zsŇĪrit is, akik idŇĎrŇĎl idŇĎre √©rt√©kelik is a p√°lyamŇĪveket. (Minden be√©rkezŇĎ filmet kiposztolunk.) A zsŇĪri v√©lem√©nye viszont legfeljebb orient√°l, a sikerrŇĎl, mint egy igazi v√°laszt√°si kamp√°ny v√©g√©n, a n√©p d√∂nt. Az elk√©pzelhetŇĎ, hogy a v√©g√©n a zsŇĪri is kioszthat egy saj√°t d√≠jat, de a nagyd√≠jat mindenk√©ppen a k√∂z√∂ns√©g √≠t√©li oda.

Tov√°bbi r√©szletek k√©sŇĎbb, a verseny hivatalos kezdete a mostani terveink szerint december elseje lesz, a konkr√©t apr√≥s√°gokat m√©g egyeztetj√ľk a jog√°szainkkal, addig is j√≥ forgat√°st!