This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mindjárt itt az egymilliós cinkes filmpályázat, jönnek a részletek!

Illustration for article titled Mindjárt itt az egymilliós cinkes filmpályázat, jönnek a részletek!

Ősz elején belengettük már, hogy még az idén jön a Cink nagy, egymillió forintos összdíjazású politikai filmes játéka, az Érkezés, mostanra pedig nagyjából kitaláltuk a részleteket.

Advertisement

A feladat az, hogy csinálj (forgass, rajzolj, bábozz el) akárhány darab, maximum 30 másodperces választási kampányfilmet, tölts fel a Youtube-ra vagy a Vimeóra és küldd el nekünk. Megrettenni nem kell, mert ugyan tényleg választási kampányfilmekről van szó, de ezek persze nem reklámozhatnak semmilyen létező pártot.

Bár a nagyszerű bajai választási videó magasra tette a lécet, a hatására még az eddiginél is több ember gondolja azt, hogy a politikai videó undorító, becstelen, hazug, sőt rágalmazó műfaj, a választási kampány pedig maga a megelevenedett gusztustalanság. Mi viszont azt gondoljuk, hogy nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen.

Advertisement

A mi filmes játékunk alaphelyzete az, hogy Magyarország, bár messziről - meg közelről is - elég hervasztónak látszik, valójában egészen klassz hely, de legalábbis az lehetne. Képzeld el például, ha évtizedek óta nem magyar politikusok vezetnék! Vagy ha jövőre mondjuk nem a Fidesz, az MSZP, az Egyeütt, a Jobbik vagy az LMP nyerne a választásokon, hanem te, a normális ember. Ugye milyen szuper országgá válnánk pár hónap alatt?

Tényleg, milyenné? Pont ez az Érkezés témája. Csináld meg a saját, privát kampányfilmedet, ami azt mutatja meg mindenkinek, hogy milyen lesz, lehetne az a menő Magyarország, amit nem ezek a pöcsfejűek irányítanak, hanem te! Ha mindig csak siránkozunk, hogy milyen tehetségtelen alakok a politkusaink, abból soha nem lesz semmi.

Advertisement

Elég a fotelkommentelésből, fogd meg a kamerát, a fényképezőgépet vagy a ceruzát, és vágj bele a saját kampányodba! Legrosszabb esetben is jól szórakozol és meg tudod mutatni másoknak, hogy mit gondolsz arról, ami van, és ami lehetne. Legjobb esetben meg nyersz egy szakajtó pénzt.

Az, hogy a játékban nem lehet létező politikai pártokat reklámozni, nem jelenti azt, hogy a filmekben ne szerepelhetnének akár valódi pártok, vagy politikusok. De azt érdemes meggondolnod, hogy negatív kampánnyal igazi választást tutira lehet nyerni, ilyet nem biztos.

Advertisement

Bármilyen technika és műfaj játszik, az egyetlen feltétel, hogy mozduljon meg a kép. Szóval csinálhatsz 30 másodperces klipet 35 milliméteres filmes kamerával, lámpaparkkal meg fahrtsínekkel, ha vannak ilyen cuccaid, de forgathatsz GoPróval, fényképezőgéppel, mobilllal, lyukkamerával vagy amivel jól esik. De ha azt szereted, akkor animálhatsz is bármit, amit nem szégyellsz. A 30 másodperc természetesen felső korlát, ütős animgifeknek és Vine-oknak ugyanúgy örülünk.

Vannak még tisztázatlan részletek, de most úgy tűnik, hogy a versenyt egyszerűen az dönti majd el, hogy kinek nézik meg többen a videóját. De fel fogunk kérni egy általunk nagyra tartott, filmközeli emberekből álló zsűrit is, akik időről időre értékelik is a pályaműveket. (Minden beérkező filmet kiposztolunk.) A zsűri véleménye viszont legfeljebb orientál, a sikerről, mint egy igazi választási kampány végén, a nép dönt. Az elképzelhető, hogy a végén a zsűri is kioszthat egy saját díjat, de a nagydíjat mindenképpen a közönség ítéli oda.

Advertisement

További részletek később, a verseny hivatalos kezdete a mostani terveink szerint december elseje lesz, a konkrét apróságokat még egyeztetjük a jogászainkkal, addig is jó forgatást!

Share This Story

Get our newsletter