Egyre jobban szeretem a szeksz√°rdi v√∂r√∂sborokat, annyira, hogy az alkalmat megragadva √≠rok r√≥luk egy megeml√©kez√©st. Meg nemcsak r√≥luk. Sokan mondj√°k mostan√°ban, hogy t√ļl√°razottak a magyar v√∂r√∂s√∂k, √©n azonban tudok p√°r pinc√©t, amelyek term√©kei nem azok.

Az alkalmat az adta, hogy √°tmenetileg Berlinbe szakadt ‚Äď m√©g √°tmenetibb jelleggel Budapesten tart√≥zkod√≥ ‚Äď bar√°tainkkal be√ľlt√ľnk tegnap este a DiVin√≥ba a Bazilika mellett, √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ borokat fogyasztottunk ott. A DiVino egy√©bk√©nt k√ľl√∂n√∂s hely, √©vek √≥ta megvan m√°r, r√°ad√°sul √∂t√∂dik h√≥napja itt dolgozom k√∂zvetlen√ľl mellette, ennek ellen√©re nem j√°rtam m√©g ott soha. R√°n√©z√©sre nem vonz√≥ nekem. Pedig a koncepci√≥ is rendben van, fiatal magyar termelŇĎk ‚Äď az √ļgynevezett Junibor egyes√ľlet tagjai ‚Äď dolgait tartj√°k, √©s p√∂r√∂g is a hely, mint a motolla. Tele volt ez√ļttal is, elsŇĎ r√°n√©z√©sre a publikum elsŇĎsorban huszon√©ves l√°nyokb√≥l √°llt, √©s k√©tharmaduk roz√©t helyezett el a szervezet√©ben nagy lelkesed√©ssel.

Mi nem. Mi elŇĎbb M√°d furmintot, azut√°n Turul nevŇĪ v√∂r√∂s k√ľv√©t ittunk, amit cabernet franc-b√≥l √©s merlot-b√≥l √°ll√≠t √∂ssze a szeksz√°rdi Vesztergombi Ferenc √©s Csaba, elŇĎbbi az apa, ut√≥bbi a fi√ļ a csal√°di v√°llalkoz√°s keret√©ben. Vesztergombi Ferenc r√©gi motoros, m√°r a kilencvenes √©vek legelej√©n ‚Äď tal√°n harmadikk√©nt a komplett mezŇĎnybŇĎl ‚Äď elnyerte az √©v bortermelŇĎje c√≠met, √°m k√©sŇĎbb kiss√© kiment a divatb√≥l. Mindig j√∂nnek m√°sok, r√°ad√°sul a Vesztergombi fam√≠lia az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n √ļj, nagy, t√©gl√°s-bolt√≠ves pinc√©t √©p√≠ttetett, ami nem siker√ľlt valami j√≥l, elrontott√°k a szigetel√©st, folyamatosan sziv√°rgott-dŇĎlt be a v√≠z, dohosodtak a hord√≥k, √©s ez n√©ha a borok illat√°n √©s √≠z√©n is nyomot hagyott.

Az√≥ta rendbe rakhatt√°k a dolgokat, mert ebben a 2011-es Turulban √°rnyalatnyi hiba nem sok, annyi sincsen. Gy√∂ny√∂rŇĪ m√©lyv√∂r√∂s sz√≠ne, gy√ľm√∂lcs√∂s-hord√≥s-harmonikus illata volt neki, eg√©szs√©gesen kereknek, k√∂zepesn√©l testesebbnek, sz√≠nesnek mutatta mag√°t a korty, cs√ļszott is derekasan. Az a legnehezebb, eltal√°lni, hogy a v√∂r√∂s ne legyen sem t√ļl sŇĪrŇĪ √©s neh√©zkes, sem v√©konyka √©s savanyk√°s, de legyen ehelyett tartalmas √©s komoly, egyszersmind j√≥l ihat√≥ √©s eleg√°ns.

H√°t ezt tudj√°k egyre magabiztosabban a szeksz√°rdiak. Ezt tudj√°k egyre t√∂bben k√∂z√ľl√ľk. Nem mondom, hogy t√≠zbŇĎl t√≠zszer, de nyolcszor-kilencszer biztosan nem ny√ļlok mell√©, ha hozz√°juk ny√ļlok. M√°rmint ebben az ezer forintt√≥l k√©tezren √°t h√°romezer k√∂rny√©k√©ig ‚Äď vagyis t√≠zeur√≥s √©s az alatti, ilyenform√°n a legfontosabb ‚Äď terjedŇĎ kateg√≥ri√°ban. Ha csak az elm√ļlt heteket n√©zem, a Turulon k√≠v√ľl volt Heimann-kadarka √©s M√°rkv√°rt-f√©le Ezer√∂t√∂s, mindkettŇĎ t√∂k√©letes form√°t futott. Nekem, a kedvem√©rt.

Advertisement

De sorolhatn√°m is tov√°bb, a r√©gi nagyokkal kezdve, mint Takler√©k ‚Äď ŇĎk dr√°g√°bb polcokon nyomulnak fŇĎk√©nt ‚Äď, az √ļjabb √ľgyesekkel folytatva, Sebesty√©n Csab√°t√≥l a Szelesh√°ton, a Merfelszen, Eszterbaueren, a T√ľske Pinc√©n √°t a Posta fiv√©rekig.

A t√≠zeur√≥s v√∂r√∂sbor t√©nyleg nagy dolog. Az √∂teur√≥s pl√°ne. Nemcsak Magyarorsz√°gon, m√°sutt sem k√∂nnyŇĪ az ilyet hib√°tlan minŇĎs√©gben, rendszeresen, komoly mennyis√©gben elk√©sz√≠teni. Sokkal nehezebb v√∂r√∂sben menŇĎzni, mint feh√©rben. √ögyhogy az roppant sz√©p dolog, hogy Szeksz√°rd ‚Äď megl√°t√°som szerint, ahogy Mezei D√°niel, az ikonikus sportkomment√°tor mondan√° ‚Äď √©l√©re √°llt ennek az √ľgynek. √Ėrvendezzetek velem, √©s ha nem hiszitek el bemond√°sra, amiket √°ll√≠tottam, akkor j√°rjatok ut√°na.

Egyfajta utóirat

Ennek a posztnak nagyon √∂r√ľlne Szalontai Zsolt, aki Szazso n√©ven ismert alakja volt a mikroblogszf√©r√°nak. Sokan szerett√©k, sokan nem, √≠gy van ez mindenkivel, aki puszta sportb√≥l ak√°r az eg√©sz vil√°ggal is k√©sz szembesz√°llni. Szazso volt a magyar Tumblr elsŇĎ sz√°m√ļ katolikusa √©s fideszese ‚Äď egy nem kis r√©szben ateista √©s meghat√°roz√≥an liber√°lis-ellenz√©ki k√∂zegben ‚Äď, √©s t√©nyleg besz√≥lt b√°rkinek, aki besz√≥lt neki, meg azoknak is, akik nem. Ez volt a k√ľldet√©se. Engem legink√°bb azzal tudott bosszantani, hogy minden √°ldott hokis posztomat reblogolta, azzal, hogy √ļgysem lehet l√°tni a korongot.

Advertisement

Szem√©lyesen is tal√°lkoztunk t√∂bbsz√∂r, fŇĎk√©nt koncerteken, √©s persze az elsŇĎ alkalommal kider√ľlt, hogy Szazso IRL nem d√ļvad, hanem egy kedves, bar√°ts√°gos, harminc-egyn√©h√°ny √©ves sr√°c. Mailezt√ľnk ut√°na gyakran, meg√≠rta, ha kedvelte egyik-m√°sik cikkemet, megbesz√©lt√ľk, hogy elmegy√ľnk borozni, tal√°lkoztunk volna m√°jusban az A38-as Woven Hand-hangversenyen ‚Äď de hirtelen felindul√°sb√≥l elutaztam ehelyett Minszkbe, a vil√°gbajnoks√°gra. Sz√≥ volt arr√≥l is, hogy ŇĎsszel elviszem egy meccsre, hadd l√°ssa v√©gre, hogy l√°tszik az a kurva korong.

Szazso az√©rt √∂r√ľlne ennek a posztnak, mert szeksz√°rdi volt, azazhogy faddi, ekk√©nt harcos lok√°lpatri√≥ta √©s a k√∂rny√©ki borok nagy rajong√≥ja term√©szetesen.

Viszont hokimeccsre m√°r nem megy√ľnk egy√ľtt. Az√©rt nem, mert ma van a temet√©se.