Hogy az idŇĎ fel√©ben idŇĎj√°r√°s-jelent√©st mondanak? Hogy a gig√°szi felirat kitakarja a k√©pet? Hogy √∂sszevissza bakiznak? Dehogy. Hanem az, hogy mi√©rt lett lila az alapsz√≠n.

K√©pzeld el, mi lett volna, ha a Magyar Telev√≠zi√≥ ad√°sa egy alternat√≠v val√≥s√°gban 1957-n√©l p√°r √©vvel kor√°bban indul, m√©g a R√°kosi-korszakban, √©s a k√∂zm√©dia azzal jelezte volna el nem m√ļl√≥ h√°l√°j√°t a p√°rtfŇĎtitk√°rnak, hogy minden bemond√≥ √©s mŇĪsorvezetŇĎ csillog√≥ kopasz lett volna.

Vil√°gh√≠rŇĪ lett volna az MTV egy pillanat alatt, m√°ig arany√°rban adn√©k az arch√≠v felv√©teleket.

A valóság majdnem ilyen vicces.

Amikor az MTVA megb√≠zta az ismert brit st√ļdi√≥d√≠szlet-tervezŇĎt az M1 vizu√°lis meg√ļj√≠t√°s√°val, szabad kezet kapott, egy dolgot k√∂t√∂ttek ki csak: a d√≠szlet domin√°ns sz√≠ne a lila legyen.

Advertisement

A lila pedig Orb√°n Viktor sz√≠ne. De annyira hozz√°nŇĎtt, hogy az, aki ar√°nylag sŇĪrŇĪn l√°tja a magyar politikai elitet ‚Äď p√©ld√°ul egy riporter ‚Äď, az √©vek sor√°n j√≥l sz√≥rakozhatott azon, hogyan cser√©li le a mamelukhad fokozatosan a nyakkendŇĎ√°llom√°ny√°t.

Orb√°n, felteszem, az√©rt szereti ennyire a lil√°t, mert csal√°dilag, gyerekkor√°t√≥l d√≥zs√°s, vagyis √öjpest-drukker. B√°rmilyen bizarrnak tŇĪnhet ez nek√ľnk, nem √öjpest-drukkereknek, Orb√°nnak m√°r az apja is szenved√©lyes d√≥zs√°s volt, ami bŇĎven megmagyar√°zza a dolgot.

Advertisement

Az elej√©n szinte csak Orb√°n hordott lila nyakkendŇĎt a Parlamentben, ez√©rt is tŇĪnhetett f√∂l a dolog egy olyan anti-Poirot-nak is, mint √©n. A magyar politikai √∂lt√∂ny√∂s√∂k t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge a sz√ľrke-s√∂t√©tk√©k-ac√©lsz√ľrke vonalon mozgott. Azt√°n elŇĎbb az Orb√°n k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©be tartoz√≥k kezdtek belilulni, ut√°nuk a korm√°nytagok, majd a gyors alkalmazkod√≥k, legv√©g√ľl a nyakas fradist√°k. A politikai riporterhadak elŇĎbb egym√°s v√°ll√°t b√∂k√∂dt√©k, hogy n√©zd, ez is √°tt√©rt lil√°ra, kezdeteben r√∂h√∂gcs√©ltek rajta, azt√°n megszokt√°k, √©s p√°r √©v ut√°n m√°r sz√≥ba sem hozt√°k a dolgot. Annyit sem jelentett m√°r, mint egy h√ľllŇĎszerŇĪ sz√°jnyalint√°s.

Erre most mit l√°tok? Az ambici√≥zus sajt√≥sok, bennfentes kabinetfŇĎn√∂k√∂k, loj√°lis korm√°nytagok √©s j√≥l helyezkedŇĎ fideszes polg√°rmesterek ut√°n a k√∂zt√©v√© is f√∂lvette a lila nyakkendŇĎt.

Enn√©l csak az lenne durv√°bb, ha Orb√°nnak tetszŇĎ h√≠reket is sug√°rozn√°nak!

√Čs az a durva, hogy az eg√©sz t√©nyleg nem az √©n √∂nk√©nyes sz√≠nelm√©letem. Maga Orb√°n Viktor azonos√≠totta saj√°t mag√°t egy lila nyakkendŇĎvel, √©s tesztelte le, hogy a k√∂z√∂ns√©g agy√°ban is fel√°llt e a "lila cs√≠k = Orb√°n Viktor" egyenlet, amikor 2014 tavasz√°n a poszt tetej√©n l√°that√≥, akkoriban nagy port kavart f√©nyk√©pet posztolta ki a Facebookj√°ra.

Advertisement

Nézd meg, milyen címötleteket írt le Albert a fotóról szóló Cink-posztban!

A miniszterelnök magányossága

L√≥g√≥ orr√ļ minisztereln√∂k

Ha elŇĎj√∂n a lila cs√≠k, mindenkinek AZ jut az esz√©be.