This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mindenkinek megvan, hogy mi a legjobb a hírcsatornává átszabott M1-ben?

Illustration for article titled Mindenkinek megvan, hogy mi a legjobb a hírcsatornává átszabott M1-ben?

Hogy az idő felében időjárás-jelentést mondanak? Hogy a gigászi felirat kitakarja a képet? Hogy összevissza bakiznak? Dehogy. Hanem az, hogy miért lett lila az alapszín.

Advertisement

Képzeld el, mi lett volna, ha a Magyar Televízió adása egy alternatív valóságban 1957-nél pár évvel korábban indul, még a Rákosi-korszakban, és a közmédia azzal jelezte volna el nem múló háláját a pártfőtitkárnak, hogy minden bemondó és műsorvezető csillogó kopasz lett volna.

Világhírű lett volna az MTV egy pillanat alatt, máig aranyárban adnék az archív felvételeket.

Advertisement

A valóság majdnem ilyen vicces.

Amikor az MTVA megbízta az ismert brit stúdiódíszlet-tervezőt az M1 vizuális megújításával, szabad kezet kapott, egy dolgot kötöttek ki csak: a díszlet domináns színe a lila legyen.

Advertisement
Illustration for article titled Mindenkinek megvan, hogy mi a legjobb a hírcsatornává átszabott M1-ben?

A lila pedig Orbán Viktor színe. De annyira hozzánőtt, hogy az, aki aránylag sűrűn látja a magyar politikai elitet – például egy riporter –, az évek során jól szórakozhatott azon, hogyan cseréli le a mamelukhad fokozatosan a nyakkendőállományát.

Advertisement

Orbán, felteszem, azért szereti ennyire a lilát, mert családilag, gyerekkorától dózsás, vagyis Újpest-drukker. Bármilyen bizarrnak tűnhet ez nekünk, nem Újpest-drukkereknek, Orbánnak már az apja is szenvedélyes dózsás volt, ami bőven megmagyarázza a dolgot.

Az elején szinte csak Orbán hordott lila nyakkendőt a Parlamentben, ezért is tűnhetett föl a dolog egy olyan anti-Poirot-nak is, mint én. A magyar politikai öltönyösök túlnyomó többsége a szürke-sötétkék-acélszürke vonalon mozgott. Aztán előbb az Orbán közvetlen környezetébe tartozók kezdtek belilulni, utánuk a kormánytagok, majd a gyors alkalmazkodók, legvégül a nyakas fradisták. A politikai riporterhadak előbb egymás vállát böködték, hogy nézd, ez is áttért lilára, kezdeteben röhögcséltek rajta, aztán megszokták, és pár év után már szóba sem hozták a dolgot. Annyit sem jelentett már, mint egy hüllőszerű szájnyalintás.

Advertisement

Erre most mit látok? Az ambiciózus sajtósok, bennfentes kabinetfőnökök, lojális kormánytagok és jól helyezkedő fideszes polgármesterek után a köztévé is fölvette a lila nyakkendőt.

Ennél csak az lenne durvább, ha Orbánnak tetsző híreket is sugároznának!

És az a durva, hogy az egész tényleg nem az én önkényes színelméletem. Maga Orbán Viktor azonosította saját magát egy lila nyakkendővel, és tesztelte le, hogy a közönség agyában is felállt e a "lila csík = Orbán Viktor" egyenlet, amikor 2014 tavaszán a poszt tetején látható, akkoriban nagy port kavart fényképet posztolta ki a Facebookjára.

Advertisement

Nézd meg, milyen címötleteket írt le Albert a fotóról szóló Cink-posztban!

A miniszterelnök magányossága

Lógó orrú miniszterelnök

Ha előjön a lila csík, mindenkinek AZ jut az eszébe.

Share This Story

Get our newsletter