Illustration for article titled Mindenki nyugodjon le és tekerjen egyet, Kocsis Máté csak terel

Nem hittem volna, hogy Kocsis Máté klasszikusan beszívott kommunikációs ötlete akár ekkora hullámokat is képes lesz vetni. Minél aktívabban tiltakozol, a fideszes annál boldogabb.

Advertisement

Ha totál beütve töltötted volna a hétvégét: a Fidesz kommunikációs mágusa szombaton, a Facebokján tüsszentett bele a kokainba azzal, hogy kiposztolta: javasolni fogja három csoport, a 12-18 éves gyerekek, a politikusok és az újságírók évi kötelező drogtesztelését. Aztán Tuzson Bence pártszóvivő gyorsan közölte, hogy most hétfőn a Fidesz frakcióülése tágyalni is fogja az "ötletet".

A húzás célja átlátszóbb egy fiola folyékony extasynál is: fel akarják piszkálni a liberális hangadókat és a kormány elleni civil tiltakozókat, hogy ugorjanak rá az ügyre, támadják, hülyézzék, elemezzék, cáfolják, szedjék szét apró darabokra Kocsist meg a képtelen tervét.

Advertisement

Azért szeretnék ezt, hogy az ősszel megindult, a korábbi ellenzéki pártoktól, sőt a bevett civil szervezetektől is független tiltakozó megmozdulásokat, illetve az egész kormányellenességet a közvélemény előtt be tudják tolni a GYANÚS/DROGOS kategóriába. Ezektől a legutóbbi tüntetésektől ugyanis valamiért megijedtek, leginkább talán azért, mert nemcsak elkötelezett ellenzéki veteránok vettek részt rajtuk, hanem tízezrével jelentek meg tök átlagos, eddig akár a Fideszre szavazó állampolgárok is.

Első körben a szolgamédiájukat ugrasztották rá a tiltakozó megmozdulások pár szervezőjére-felszólalójára, a múltjukból a hatóságok által kormányzati célra előásott pitiáner, de karaktergyilkolásra alkalmas ügyek "leleplezésével". Mivel a szélesebb magyar közvélemény szemében a "drogos" bélyeg bárkit képes megválaszthatatlanná tenni, már ebben az első körben előkerült Várady Zsolt fűsztorija.

Advertisement

Erre jött második hullámban Kocsis, bedobva egy szándékosan értelmetlen, eleve megvalósíthatalan drogos ötletet, várva, hogy a kormánykritikus online és utcai tömeg bekapja a csalit. Kocsis Máté álma, amikor a nagyszerű sorokat kiposztolta, az volt, hogy vad online vitát és tiltakozó Facebook-oldalak alapítását követően a netadó és a korrupció ellen is tiltakozók majd utcai demonstrációt tartsanak a kötelező iskolai-szerkesztőségi és egyéb drogtesztek ellen.

Nem mondom, hogy nem ügyes ötlet, le a kalappal. Hiszen Kocsis felvetése, amellett, hogy értelmetlem, vérlázító is, és tökéletesen megvalósíthatatlan, tehát reakcióért kiált. Remekül szét lehet cincálni általános emberi jogi és praktikus szempontból is. Lelkiismeretes jogvédő vagy újságíró nem mehet el szó nélkül ilyen, a demokráciától kezdve egy csomó fontos alapdolgot veszélyeztető idiotizmus mellett. És ha nem megy el, kicsit máris Kocsis malmára hajtotta a vizet.

Advertisement

Kocsis felvetésének kamuságát semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy évenkénti kötelező drogtesztre tett javaslatot. Azt még ő is egész pontosan tudja, hogy a drogok pikk-pakk kiürülnek a szervzetből, a kemények 1-2 nap alatt, és a legmakacsabb fű is maximum egy hónapon belül, így évenkénti tesztelésnek formálisan sincs értelme. De hát az egész dolog akkora logisztikai vállalkozás lenne, hogy nem véletlen, hogy még Észak-Koreában sincs ilyen, pedig ott aztán a kocsisi szintűnél is sokkal nagypályásabb társadalomátalakítás folyik évtizedek óta.

A gyerekeket azért mondta be Kocsis, hogy minél nagyobb legyen a felháborodás, a politikusokat azért, hogy a kommentelőiknek legyen mire hivatkozniuk + el lehessen sütni még tíz dajcstamásos viccet, az újságírókat azért, mert a fideszesek őket mindennél, még egy független korrupcióellenes vizsgálatnál is jobban utálják.

Advertisement

Az egész ügyben ez az egyetlen őszinte elem: ha tehetnék, minket aztán tényleg a homlokunkra sütött bélyeggel engednének ki az utcára. Ha egyáltalán És nekem személy szerint kevés dolog okoz akkora örömet, mint hogy a puszta létemmel ennyire fel tudok idegesíteni bármilyen, hatalmon lévő csoportot, akik az ország erőforrásainak saját zsebbe irányítása helyett most 5 percig legalább azon morfondíroztak, hogyan tudnának felheccelni.

Ha tudnák szegények, hogy egyre jobban szórakozom!

(Illusztráció: Sailorripley)

Share This Story

Get our newsletter