Nem hittem volna, hogy Kocsis Máté klasszikusan beszívott kommunikációs ötlete akár ekkora hullámokat is képes lesz vetni. Minél aktívabban tiltakozol, a fideszes annál boldogabb.

Ha tot√°l be√ľtve t√∂lt√∂tted volna a h√©tv√©g√©t: a Fidesz kommunik√°ci√≥s m√°gusa szombaton, a Facebokj√°n t√ľsszentett bele a kokainba azzal, hogy kiposztolta: javasolni fogja h√°rom csoport, a 12-18 √©ves gyerekek, a politikusok √©s az √ļjs√°g√≠r√≥k √©vi k√∂telezŇĎ drogtesztel√©s√©t. Azt√°n Tuzson Bence p√°rtsz√≥vivŇĎ gyorsan k√∂z√∂lte, hogy most h√©tfŇĎn a Fidesz frakci√≥√ľl√©se t√°gyalni is fogja az "√∂tletet".

A h√ļz√°s c√©lja √°tl√°tsz√≥bb egy fiola foly√©kony extasyn√°l is: fel akarj√°k piszk√°lni a liber√°lis hangad√≥kat √©s a korm√°ny elleni civil tiltakoz√≥kat, hogy ugorjanak r√° az √ľgyre, t√°madj√°k, h√ľly√©zz√©k, elemezz√©k, c√°folj√°k, szedj√©k sz√©t apr√≥ darabokra Kocsist meg a k√©ptelen terv√©t.

Az√©rt szeretn√©k ezt, hogy az ŇĎsszel megindult, a kor√°bbi ellenz√©ki p√°rtokt√≥l, sŇĎt a bevett civil szervezetektŇĎl is f√ľggetlen tiltakoz√≥ megmozdul√°sokat, illetve az eg√©sz korm√°nyelleness√©get a k√∂zv√©lem√©ny elŇĎtt be tudj√°k tolni a GYAN√öS/DROGOS kateg√≥ri√°ba. EzektŇĎl a legut√≥bbi t√ľntet√©sektŇĎl ugyanis valami√©rt megijedtek, legink√°bb tal√°n az√©rt, mert nemcsak elk√∂telezett ellenz√©ki veter√°nok vettek r√©szt rajtuk, hanem t√≠zezr√©vel jelentek meg t√∂k √°tlagos, eddig ak√°r a Fideszre szavaz√≥ √°llampolg√°rok is.

ElsŇĎ k√∂rben a szolgam√©di√°jukat ugrasztott√°k r√° a tiltakoz√≥ megmozdul√°sok p√°r szervezŇĎj√©re-felsz√≥lal√≥j√°ra, a m√ļltjukb√≥l a hat√≥s√°gok √°ltal korm√°nyzati c√©lra elŇĎ√°sott piti√°ner, de karaktergyilkol√°sra alkalmas √ľgyek "leleplez√©s√©vel". Mivel a sz√©lesebb magyar k√∂zv√©lem√©ny szem√©ben a "drogos" b√©lyeg b√°rkit k√©pes megv√°laszthatatlann√° tenni, m√°r ebben az elsŇĎ k√∂rben elŇĎker√ľlt V√°rady Zsolt fŇĪsztorija.

Advertisement

Erre j√∂tt m√°sodik hull√°mban Kocsis, bedobva egy sz√°nd√©kosan √©rtelmetlen, eleve megval√≥s√≠thatalan drogos √∂tletet, v√°rva, hogy a korm√°nykritikus online √©s utcai t√∂meg bekapja a csalit. Kocsis M√°t√© √°lma, amikor a nagyszerŇĪ sorokat kiposztolta, az volt, hogy vad online vit√°t √©s tiltakoz√≥ Facebook-oldalak alap√≠t√°s√°t k√∂vetŇĎen a netad√≥ √©s a korrupci√≥ ellen is tiltakoz√≥k majd utcai demonstr√°ci√≥t tartsanak a k√∂telezŇĎ iskolai-szerkesztŇĎs√©gi √©s egy√©b drogtesztek ellen.

Nem mondom, hogy nem √ľgyes √∂tlet, le a kalappal. Hiszen Kocsis felvet√©se, amellett, hogy √©rtelmetlem, v√©rl√°z√≠t√≥ is, √©s t√∂k√©letesen megval√≥s√≠thatatlan, teh√°t reakci√≥√©rt ki√°lt. Remek√ľl sz√©t lehet cinc√°lni √°ltal√°nos emberi jogi √©s praktikus szempontb√≥l is. Lelkiismeretes jogv√©dŇĎ vagy √ļjs√°g√≠r√≥ nem mehet el sz√≥ n√©lk√ľl ilyen, a demokr√°ci√°t√≥l kezdve egy csom√≥ fontos alapdolgot vesz√©lyeztetŇĎ idiotizmus mellett. √Čs ha nem megy el, kicsit m√°ris Kocsis malm√°ra hajtotta a vizet.

Kocsis felvet√©s√©nek kamus√°g√°t semmi sem bizony√≠tja jobban, mint az, hogy √©venk√©nti k√∂telezŇĎ drogtesztre tett javaslatot. Azt m√©g ŇĎ is eg√©sz pontosan tudja, hogy a drogok pikk-pakk ki√ľr√ľlnek a szervzetbŇĎl, a kem√©nyek 1-2 nap alatt, √©s a legmakacsabb fŇĪ is maximum egy h√≥napon bel√ľl, √≠gy √©venk√©nti tesztel√©snek form√°lisan sincs √©rtelme. De h√°t az eg√©sz dolog akkora logisztikai v√°llalkoz√°s lenne, hogy nem v√©letlen, hogy m√©g √Čszak-Kore√°ban sincs ilyen, pedig ott azt√°n a kocsisi szintŇĪn√©l is sokkal nagyp√°ly√°sabb t√°rsadalom√°talak√≠t√°s folyik √©vtizedek √≥ta.

Advertisement

A gyerekeket az√©rt mondta be Kocsis, hogy min√©l nagyobb legyen a felh√°borod√°s, a politikusokat az√©rt, hogy a kommentelŇĎiknek legyen mire hivatkozniuk + el lehessen s√ľtni m√©g t√≠z dajcstam√°sos viccet, az √ļjs√°g√≠r√≥kat az√©rt, mert a fideszesek ŇĎket mindenn√©l, m√©g egy f√ľggetlen korrupci√≥ellenes vizsg√°latn√°l is jobban ut√°lj√°k.

Az eg√©sz √ľgyben ez az egyetlen ŇĎszinte elem: ha tehetn√©k, minket azt√°n t√©nyleg a homlokunkra s√ľt√∂tt b√©lyeggel engedn√©nek ki az utc√°ra. Ha egy√°ltal√°n √Čs nekem szem√©ly szerint kev√©s dolog okoz akkora √∂r√∂met, mint hogy a puszta l√©temmel ennyire fel tudok ideges√≠teni b√°rmilyen, hatalmon l√©vŇĎ csoportot, akik az orsz√°g erŇĎforr√°sainak saj√°t zsebbe ir√°ny√≠t√°sa helyett most 5 percig legal√°bb azon morfond√≠roztak, hogyan tudn√°nak felheccelni.

Ha tudnák szegények, hogy egyre jobban szórakozom!

(Illusztráció: Sailorripley)