K√∂v√©rez√©s, antiszoci√°losoz√°s, √©jszakai riad√≥, kamurizsa az megal√°z√°s jellemform√°l√≥ erej√©rŇĎl: az eg√©sz gyŇĪl√∂letes hazug N√©phadsereget √°t√©lheti a gyereked.

Itt megtanulhatod mind azt, amit annak idej√©n - amikor m√©g k√∂telezŇĎ volt a katonas√°g- sorkatonai alapkik√©pz√©s c√≠m√©n megtan√≠tottak.

Ezt √ľzeni a gyerekeknek annak a katonai gyerekt√°bornak a weboldala, ami hossz√ļ √©vek √≥ta mŇĪk√∂dik sikeresen Mogyor√≥don, √©s ami id√©n m√°r akkor sikernek bizonyult, hogy j√≥elŇĎre minden hely elkelt a ny√°ri turnusokra.

Hajni k√ľldte el nekem annak a men√ľpontnak a linkj√©t, ahol a t√°bor szervezŇĎje - hogy hogy nem, nem volt katona, hanem t√°pos civil egyruham√°ni√°kus - a sz√ľlŇĎknek magyar√°zza a l√©nyeget.

A szervezŇĎk r√∂gt√∂n az elej√©n tudatj√°k - katonamagyar nyelven - hogy mindegy, milyen a gyerek, √ļgyis alkalmatlan kisk√∂cs√∂g, akit √°t kell form√°lni:

Egyes foglalkoz√°sokkal a k√©z√ľgyess√©get fejlessz√ľk, m√≠g m√°sokkal az erŇĎnl√©tet vagy a figyelem √∂sszpontos√≠t√°st. Erre a legt√∂bb r√©sztvevŇĎnek sz√ľks√©ge is van, mivel a hyperakt√≠vak t√ľrelmetlenek √©s figyelmetlenek, a j√≥l neveltekkel ellent√©tben, akik f√©l√©nkek √©s b√°tortalanok.

Advertisement

Tény ami tény, ez volt a hozzállás az igazi sorkatonaság idején is.

K√ľldet√©s√ľnk: A gyerekeket nagy fok√ļ √∂n√°ll√≥s√°gra, fegyelemre, a sz√ľlŇĎk, felnŇĎttek ir√°nti tiszteletre, engedelmess√©gre nevelj√ľk FelelŇĎss√©gtudatukat klasszikus katonai m√≥dszerekkel erŇĎs√≠tj√ľk, √ļgy, hogy a ny√°ron tanultak szok√°sukk√° v√°ljon √©s felnŇĎtt korukban is haszn√°t vegy√©k az itt tanultaknak, mint annak idej√©n sz√ľleik, nagysz√ľleik.

T√©ny ami t√©ny, √©n is sok haszn√°t vettem a katonas√°gn√°l tanultaknak. ElŇĎtte mondhatni ugattam a maszturb√°l√°st, na de ut√°na! Nem akarok dicsekedni, de ha kellett, √©n voltam a Legfontosabb Ott Tanult Dolog Paganinije, ha meg az kellett, a mŇĪfaj Usain Boltja.

Advertisement

De az√©rt nemcsak ez a l√©ha vonal erŇĎs az igazi katonas√°gn√°l, a klasszikus katonai m√≥dszereknek h√°la soha √©letemben nem hajtogattam √∂ssze t√∂bbet a ruh√°mat, hiszen bennem maradt a reflex, hogy minek, ha egy ordib√°l√≥ faszfej √ļgyis felr√ļgja ut√°na. CipŇĎt sem pucoltam t√∂bbet, de egyszer sem, mert az eg√©szs√©ges l√©lekbŇĎl az √©rtelmetlen dolgokra val√≥ k√©nyszer√≠t√©s ezt v√°ltja ki. √ďri√°si m√°zlim volt, hogy mikor kiszabadultam, bej√∂ttek a sportcipŇĎk √©s negyven alatt t√∂bb√© senki sem viselt bŇĎrcipŇĎt. Szint√©n ott tanultam meg tot√°lis kussban elb√ļjni valami elhagyott rakt√°rba √©s ott eg√©sz napon √°t kem√©ny fal√°d√°kon fek√ľdni. Ha egyszer kamionon kell kiv√°ndorolnom, ennek a k√©pess√©gnek j√≥ haszn√°t fogom venni.

A katonas√°g arra is alkalmas, hogy az emberbŇĎl ki√∂lje az idŇĎsebbek √©s a hivatalos el√∂lj√°r√≥k ut√°ni tisztelet utols√≥ morzs√°it is. Ez szerintem nem rossz, b√°r a t√°bor szervezŇĎi nyilv√°n m√°sk√©pp gondolj√°k.

Egyet az√©rt meg kell adnom: sz√ľleink √©s nagysz√ľleink t√©nyleg haszn√°t vett√©k k√©sŇĎbb a sorkatonas√°g legfontosabb, k√©sŇĎbb val√≥ban √©letfilkoz√≥fi√°v√° √©s napi gyakorlatt√° v√°l√≥ jelszav√°nak, ami k√°b√© √ļgy foglalhat√≥ √∂ssze, hogy ha m√°r engem megszopattak, megszopatlak t√©ged is.

Higi√©nia: Hideg-meleg vizes zuhanyz√≥, k√∂telezŇĎ napi haszn√°lattal.

Na, ez az igazi sorkatonaság teljes meghanisítása, hiszen alapból szinte soha nem volt melegvíz, ezért télen csak pár fanatikus zuhanyozott.

Advertisement

A legviccesebb r√©sz az, amikor a t√°borszervezŇĎbŇĎl m√°r √≠gy, √≠r√°sban, amikor j√≥ k√©pet k√©ne mutatni a sz√ľlŇĎk elŇĎtt, √∂nk√©ntelen√ľl kib√ļjuik az al√°z√≥s ŇĎrmester, aki soha nem lehetett:

A fegyelemrŇĎl. Sokan tudatlanul azt gondolj√°k, hogy itt agressz√≠v gyerekek ki√©lhetik vads√°gukat. T√©ved√©s! Itt a j√≥ gyerekek kapnak felejthetetlen ny√°ri √©lm√©nyeket cser√©be a j√≥ bizony√≠tv√°ny√©rt. A nem ide val√≥ fegyverm√°ni√°kus, l√∂v√∂ld√∂zŇĎs, agressz√≠v debileket eltan√°csoljuk.

Egy viszont t√©nyleg nem volt a sorkatonas√°g idej√©n: m√©g a komcsik sem √©ltek vissza gyerekek k√©pm√°s√°val a sz√ľleik beleegyez√©s√©vel:

Nyilv√°noss√°g: A t√°bori programokr√≥l fot√≥kat, vide√≥kat k√©sz√≠t√ľnk, amelyeken a gyermekek felismerhetŇĎek. Ezeket a k√©peket, vide√≥kat felt√∂ltj√ľk az internetre.

Advertisement

Gyerekt√°borr√≥l van sz√≥, teh√°t elŇĎre fenyegess√ľk meg az antiszoci√°lisnak b√©lyegzetteket, ahelyett, hogy foglalkozn√°nk vel√ľk:

Antiszoci√°lisak: Sajnos minden t√°borban akad egy-k√©t olyan gyerek, aki nem tud beilleszkedni, nem b√≠rja a szab√°lyokat, k√∂t√∂tts√©geket, vagy csak egyszerŇĪen hi√°nyoznak neki a sz√ľlei. Ňźket √°ltal√°ban a t√°bor v√©ge elŇĎtt elviszik.

Ez is elég autentikus, írjuk a javukra.

Diszkrimin√°ljuk a k√∂v√©reket! Ez t√©nyleg √≥ri√°si mŇĪfaj volt a n√©phadseregben √©s szerencs√©re √°t is √∂r√∂klŇĎd√∂tt ide. K√ľl√∂n felh√≠vn√°m a figyelmet a kreat√≠v k√∂v√©rez√©sre:

Tests√ļly: Azok a gyerekek akiknek testt√∂meg indexe elt√©r a norm√°list√≥l csak akkor kezdhetik meg a t√°bort, ha a beiratkoz√°s sor√°n bebizony√≠tj√°k, hogy tudnak 5 percig futni, illetve nem okoz sz√°mukra probl√©m√°t 20 fel√ľl√©s vagy 20 fekvŇĎt√°masz. Ha a bemutat√≥ nem siker√ľl, a foglal√≥ visszaj√°r.

Advertisement

De maradt egy j√≥ h√≠r a v√©g√©re: nem ny√≠rj√°k le erŇĎszakkal a l√°nyok haj√°t!

Hajviselet: Szeretj√ľk a r√∂vid hajviseletet (a katon√°k is ilyet hordanak) √©s a ny√°ri idŇĎszakban ez a leghigi√©nikusabb, de a tar kopasz fejbŇĎr itt nem elfogadott, ez√©rt senki se √©rkezzen kopaszon vagy nagy loboncos frizur√°val (kiv√©ve a l√°nyok)