Illustration for article titled Minden, de tényleg minden, amit Dél-Szudánról tudni akartál

Tegnap jött ki a Vice új száma, ami az első betűtől az utolsó képkockáig Dél-Szudánról és a polgárháborúról szól. Nem mást, mint Robert Young Peltont szereztek meg a páratlan ambíciójú anyag elkészítéséhez, a világ súlyos helyeinek egyik legjobb ismerőjét.

Advertisement

A kanadai Pelton úgy néz ki, mint egy viktoriánus felfedező a Nílus forrásának nyomában, és évtizedek óta azt csinálja, hogy zűrös helyekre utazik, hogy ott érdekes vagy fontos emberekkel beszélgessen. The World’s Most Dangerous Places (A világ legveszedelmesebb helyei) című hatalmas könyvével lett igazán híres, ami egy részletes útikalauz a világ legveszedelmesebb helyeihez. Dél-szudáni anyagát sem vacakolta el: a Fehér-Nílus óriási mocsarának, a Szuddnak a közepébe repült, hogy elbeszélgessen Riek Macharral, a volt dél-szudáni alelnökkel, aki tavaly december 15-e óta a kormány elleni lázadást vezeti.

Advertisement

Amennyire tudom, ilyen méretű és ambíciójú anyagot, mint az egész lapszámot kitöltő Saving South Sudan (Dél-Szudán megmentése), még senki nem készített erről a rendkívül érdekes vidékről. Sajnos nem volt még időm végigolvasni és végignézni az egészet, de már az első két rész után nyilvánvaló, hogy érdemes lesz rászánni azt a délutánt, ami kell hozzá.

Advertisement

Az is érdekes, hogy a punk hecclapként indult Vice az utóbbi pár évben az egyik legjobb, ha nem a legjobb, külpolitikai magazinná alakult – mint egy-két évtizeddel korábban a New Yorker, ami városi dilikből és szórakoztató furcsaságokból jutott el Steve Coll és Jon Lee Anderson káprázatos háborús riportjaiig.

Fotó: Tim Freccia (Pelton útitársát, a szudáni polgárháborúból menekült és Amerikában letelepedett Machot Lat Thiepet ábrázolja, csodálatos nuer hegtetoválásaival)

Share This Story

Get our newsletter