Napi vicces olvasm√°ny rovatunk aj√°nlata Tokfalvi Elek pr√≠ma cikke, amiben tot√°lis h√ľly√©t csin√°l a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mi√°b√≥l. Ha egy telep√ľl√©s bizonytalan abban, hogy egy k√∂zter√ľlet√©t √°t kell-e neveznie, mivel a neve √∂nk√©nyuralmi politikai rendszerre utal, az Akad√©mi√°t√≥l kell √°ll√°sfoglal√°st k√©rnie.

N√°lunk nemcsak az Akad√©mia h√ľlye, hanem az √∂nkorm√°nyzatok is, √≠gy volt olyan telep√ľl√©s, amelyik a B√©ke, a FejlŇĎd√©s vagy a K√∂zt√°rsas√°g utcanevet √©rezte komcsi- vagy n√°cigyan√ļsnak. A n√©ha szinte agyal√°gyultnak tŇĪnŇĎ Akad√©mia a "terv "sz√≥ban nem √©rzi, hogy az k√∂zvetlen√ľl utalna √∂nk√©nyuralmi rendszerre. Fiatal olvas√≥ink kedvv√©rt mondom, hogy a Terv utc√°kat az √∂nk√©nyuralmi szovjet rendszer √∂t√©ves terveirŇĎl nevezt√©k el. Mindek√∂zben a Tan√°cs utcanevet m√°r komcsinak √©rzik, b√°r a helyi √∂nkorm√°nyzati test√ľleteket az eg√©sz vil√°gon mindenhol tan√°csnak h√≠vj√°k.

A legjobb m√©gis az, hogy a test√ľlet kisz√≥rt minden olyan utc√°t, amit olyan baloldalir√≥l neveztek el, aki a Tan√°csk√∂zt√°rsas√°g alatt direkt√≥riumi tag volt. Csak √©ppen elfelejtett√©k, hogy ez ugyan√ļgy igaz Babitsra, M√≥riczra, Kod√°lyra √©s Bart√≥kra is.