Vagy legal√°bbis egy csom√≥ dolog, amire valaki r√°k√©rdezett helyetted. Kiker√ľlt egy j√≥ hossz√ļ, h√°romr√©szes interj√ļ a Filmvil√°g blogra a sorozat technikai rendezŇĎj√©vel, Bujt√°s J√°nossal. √Črdemes elolvasni.

Amikor azt hinn√© az ember, hogy v√©gleg lesz√°molt a Szomsz√©dokkal, az visszar√°ntja. Id√©n volt m√°r Szomsz√©dok-eml√©kt√ļra, a sorozat meg egy eg√©szen hossz√ļ jelenet erej√©ig, po√©nbŇĎl beleker√ľlt az Isteni mŇĪszakba is.

A Filmvil√°g blog pedig lehozta egy olvas√≥ interj√ļj√°t Bujt√°s J√°nossal, a sorozat technikai rendezŇĎj√©vel. Az interj√ļ h√°rom r√©szes, itt, itt meg itt lehet olvasni a r√©szeket. A technikai rendezŇĎ titulus azt jelenti, hogy Bujt√°s seg√≠tett a forgat√°sok technikai r√©sz√©ben, de k√©sŇĎbb √°tvette egyes epiz√≥dok rendez√©seit.

Advertisement

Bujtás beszél arról, hogy:

Mi√©rt hagyta ott a Szomsz√©dokot, sŇĎt, az eg√©sz telev√≠zi√≥z√°st

A kilencvenes √©vek k√∂zep√©tŇĎl √©s m√°sodik fel√©tŇĎl √©rezhetŇĎen a politika elkezdett r√°tenyerelni a m√©di√°ra √©s a telev√≠zi√≥ra. (...) Minden bizonytalann√° v√°lt, mindenki belesz√≥lt mindenbe, kezdett √©rzŇĎdni, hogy ha √≠gy megy tov√°bb, oda jut a telev√≠zi√≥, ahova m√°ra jutott.

Advertisement

Mi volt az √°lma a sorozat j√∂vŇĎj√©ben

Nekem szem√©ly szerint egy nagy f√°jdalmam volt, hogy nem tudtuk kivinni a sorozatot BudapestrŇĎl. Egy ideig abban b√≠ztam, hogy lehet, azt√°n r√°j√∂ttem, hogy ez se idŇĎbe, se p√©nzbe nem f√©r bele. Meg kellett alkudni.

Advertisement

Mennyire volt sz√°nd√©kos a n√©pnevelŇĎ jelleg

Mi ezt felv√°llaltuk. Az eg√©szs√©ggel, √©tkez√©ssel kapcsolatban volt m√©g n√©h√°ny. FŇĎz√©si, vagy bizonyos piaci dolgok, ami kapcs√°n kicsit direkt m√≥don sz√≥ltunk a n√©zŇĎkh√∂z. Az eg√©sz J√≥zsi √©s Etus-f√©le piacoz√°s, p√©ld√°ul amikor az elŇĎbbi figyelmeztette Etust, hogy ‚ÄěMŇĪv√©sznŇĎ, egyen egy kis ban√°nt, mert eg√©szs√©ges!‚ÄĚ.

Advertisement

Miért mindig konyakot isznak a sorozatban

A filmen ugyanis igaz√°n j√≥l a konyakszerŇĪ italok mutatnak. Illetve imit√°lni azt volt a legegyszerŇĪbb, mert a k√≥la ugyan√ļgy n√©z ki, mint a konyak. √Āltal√°ban a filmekben konyakot, vagy valamilyen sz√≠nes, j√≥l mutat√≥ italt isznak. B√°r hozz√°teszem, volt egy idŇĎszak, amikor a Nap√≥leon √©s francia konyakok nagy divatban voltak.

Advertisement

Milyen érzés látni a tréfás rajongást az interneten

Olyan √∂sszev√°g√°sokat l√°tok az interneten Szomsz√©dok jelenetekbŇĎl, hogy elk√©pedek rajta,- √©s egy csom√≥ szellemess√©g van benn√ľk.

Advertisement

Milyen volt megélni a rendszerváltást

T√ļl voltunk az elsŇĎ elbizonytalanod√°son, az elsŇĎ korm√°ny √©s Antal ut√°n, kicsit visszaestek a FIDESZ fi√ļk, megerŇĎs√∂dtek a szocialist√°k, ‚Äď hogy egy kork√©pet rajzoljak nagyj√°b√≥l. Ez bor√≠t√©kolta, hogy olyan ir√°nyba megy a dolog, ami nem tesz majd j√≥t hossz√ļt√°von. Azt√°n ezt fejelte meg a k√©sŇĎbbiekben ez a szerintem is felem√°sra siker√ľlt m√©diat√∂rv√©ny, ami azt√°n megengedte, hogy az addig sz√°munkra ismeretlen, politikai direkt r√°hat√°s a telev√≠zi√≥s munk√°ban is megjelenjen. Ez egy alkot√≥ ember sz√°m√°ra a legrosszabb h√≠r, amit k√∂z√∂lhetnek vele.

Advertisement

Melyik szereplŇĎ hal√°la miatt fenyegetŇĎz√∂tt egy n√©zŇĎ √∂ngyilkoss√°ggal

Egyszer tal√°n Miskolc k√∂rny√©k√©rŇĎl j√∂tt egy k√©peslap, amire ezt √≠rta a felad√≥ja: ‚ÄěA Nemcs√°k leesett a buszr√≥l, √©s ha valami komoly baja lesz, √∂ngyilkos leszek.‚ÄĚ √últ√ľnk a szerkesztŇĎs√©gbe led√∂bbenve, √©s feltett√ľk a k√©rd√©st: ‚ÄěKi felel az√©rt, ha ez az ember elk√∂veti ezt az ŇĎr√ľlts√©get?‚ÄĚ Meddig mehet√ľnk el?

Advertisement

√Čs hogy mennyire hajoltak be a szponzoroknak

N√°lunk nem volt olyanfajta rekl√°m, hogy fizettek t√≠zmilli√≥ forintot, √©s j√≥l j√°rtunk vele. Olyan rekl√°maj√°nlatot fogadtunk el, ami cs√∂kkentette a produkci√≥ kiad√°s√°t (p√©ld√°ul a pressz√≥ban az almal√©), ezt hozt√°k a c√©gek, √©s √≠gy nek√ľnk nem volt kiad√°s. Vagy a kozmetik√°ban rekl√°moztunk n√©h√°ny olyan kr√©met, amit mi haszn√°ltunk a sz√≠n√©szek sminkel√©s√©hez.

Advertisement

T√©nyleg meg√©ri √°tr√°gni magad az eg√©szen, mondjuk van benne p√°r tipikus "r√©gen minden SOKKAL jobb volt"-bekezd√©s, meg az Oli √ļrr√≥l sz√≥l√≥ r√©sz is kicsit fura.