Hogy kell csokit venni bitcoin√©rt? Hogy kell ebbŇĎl iszony√ļan meggazdagodni? √Čs ha nincs kedv√ľnk b√°ny√°szni? Egy√°ltal√°n, hogy mŇĪk√∂dik egy titkos√≠tott, k√∂zponti bank n√©lk√ľli, virtu√°lis p√©nz? Schaffer J√≥zsef √∂sszefoglalta az eg√©szet magyarul.

Fogalmak

Bitcoin ‚Äď a h√°l√≥zat √©s maga a protokoll
bitcoin ‚Äď a p√©nz

A Bitcoin hálózat

A bitcoin egy olyan virtu√°lis p√©nz, amit a Bitcoin h√°l√≥zatra √∂nk√©ntesen csatlakozott sz√°m√≠t√≥g√©pek mŇĪk√∂dtetnek. Ennek a h√°l√≥zatnak nincs semmif√©le k√∂zpontja, vagy ellenŇĎrzŇĎ test√ľlete, nem nagyon lehet ellene mit tenni, betiltani, le√°ll√≠tani, vagy korl√°tozni. Nincs ugyanakkor √ľgyf√©lszolg√°lata, a hozz√° nem √©rt√©sbŇĎl fakad√≥ vagyonveszt√©s√©rt nem is √°ll helyt senki.

Kik tartj√°k karban a Bitcoin protokollt?

Satoshi Nakamoto fektette le a rendszer alapjait 2009-ben, az elsŇĎ n√©h√°ny szoftverv√°ltozatnak ŇĎ is volt m√©g a fejlesztŇĎje. Nakamoto 2010-ben ugyan teljesen eltŇĪnt, viszont mielŇĎtt elnyelte volna a titokzatos k√∂d, munk√°j√°t √°tadta n√©h√°ny addigra a projekt mell√© √°llt fejlesztŇĎnek, akik ny√≠lt forr√°sk√≥d√ļ szoftverk√©nt akt√≠van fejlesztik a platformot az√≥ta is. Ňźk azok, akik biztos√≠tj√°k, hogy a protokoll √©s a Bitcoin szellemis√©ge hŇĪ maradjon az eredeti elk√©pzel√©shez, biztons√°gi friss√≠t√©seket adnak ki √©s mag√°t a szoftvert fejlesztik.

Advertisement

A Bitcoin fŇĎk√∂nyve

A h√°l√≥zat a rajta t√∂rt√©nt p√©nz√ľgyi tranzakci√≥k (Tx) egy csoportj√°t blokkokba foglalja, a blokkok pedig egym√°sb√≥l k√∂vetkezŇĎ l√°ncot alkotnak (Blockchain). Ez a Bitcoin fŇĎk√∂nyve, ahol az √∂sszes tranzakci√≥ folyamat√°ban l√°that√≥, vagyis b√°rmelyik bitcoin fogad√≥ c√≠met v√©gigk√∂vethetj√ľk eg√©szen a keletkez√©s√©nek pillanat√°ig. A Blockchain teljesen publikus, ak√°r val√≥s idŇĎben is n√©zhetj√ľk, milyen p√©nzek hova mozognak, csak azt nem tudjuk, melyik c√≠m m√∂g√∂tt ki √°ll, mint tulajdonos. Az anonimit√°s biztons√°g√°t a n√©v n√©lk√ľl gener√°lhat√≥ sz√°mtalan c√≠m adja.

Advertisement

Kulcspáros digitális aláírás

A Bitcoin egy publikus-priv√°t kulcsp√°ros al√°√≠r√°s√ļ titkos√≠t√°st haszn√°l az egyes c√≠meken levŇĎ egyenlegek felnyit√°s√°hoz. Amikor elind√≠tunk egy Bitcoin kliensprogramot, r√∂gt√∂n k√©sz√≠t nek√ľnk egy publikus fogad√≥ c√≠met √©s egy hozz√° tartoz√≥ jelsz√≥t (priv√°t kulcsot). Csak ez a kulcs teszi hozz√°f√©rhetŇĎv√© a hozz√° tartoz√≥ publikus c√≠men levŇĎ egyenleget.

Advertisement

A hivatalos Bitcoin kliensprogram (Bitcoin-Qt), azt mondja, hogy a felhaszn√°l√≥nak nem kell foglalkoznia a kulcsaival, egyszerŇĪen egy digit√°lis p√©nzt√°rc√°t (wallet) tart nyitva nek√ľnk, abban ak√°rh√°ny fogad√≥ c√≠met k√©sz√≠thet√ľnk magunknak √©s el√©g, ha ezt az eg√©szet jelszavazzuk le magunknak, az adatb√°zis f√°jlt (egy Berkeley DB t√≠pus√ļ f√°jl wallet.dat n√©ven) √©s annak tartalm√°t elrejti elŇĎl√ľnk.

EttŇĎl f√ľggetlen√ľl fontos meg√©rteni, hogy a walletben l√©trehozott minden Bitcoin fogad√≥ c√≠mhez tartozik egy, √©s csakis egy, priv√°t kulcs. Ha p√©ld√°ul 5 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ fogad√≥ c√≠met gy√°rtottunk magunknak a Bitcoin klienssel, akkor mind az 5 priv√°t kulccsal rendelkezn√ľnk kell ahhoz, hogy a p√©nz√ľnkh√∂z hozz√°f√©rj√ľnk.

Advertisement

J√≥ tudni, hogy nem kell egy√©bk√©nt ismern√ľnk a priv√°t kulcsunkhoz tartoz√≥ publikus c√≠met, hiszen a publikus c√≠m, √©s a c√≠men levŇĎ tranzakci√≥k √∂sszess√©ge, a BlockchainbŇĎl automatikusan sz√°rmaztathat√≥k. K√∂nnyed√©n megtehetj√ľk azt, hogy a priv√°t kulcsainkat ‚Äúfel√≠rjuk a tenyer√ľnkre‚ÄĚ, amit b√°rmikor, b√°rmilyen sz√°m√≠t√≥g√©pen, b√°rmilyen k√∂rnyezetben k√∂nnyed√©n beolvashatunk √©s hozz√°f√©rhet√ľnk a rajta levŇĎ p√©nzhez.

Pénzteremtés

A bitcoin p√©nzt nem veri p√©nzverde √©s nincs m√∂g√∂tte semmilyen k√∂zponti kibocs√°jt√≥ szervezet sem, m√©gis sz√ľks√©g van arra, hogy valamilyen m√≥don l√©trej√∂jj√∂n a p√©nz, illetve mag√°t a h√°l√≥zatot is mŇĪk√∂dtess√©k √∂nk√©ntesek.

Advertisement

Nakamoto azt tal√°lta ki, hogy azok, akik hajland√≥ak a rendszer mŇĪk√∂dtet√©s√©ben r√©szt venni, jutalmul p√©nzt teremtenek. Blockchain blokkonk√©nt 50 bitcoin a jutalma annak, aki a k√∂vetkezŇĎ blokkot el tudja k√©sz√≠teni. Azok, akik a blokkon dolgoznak, illetve a blokkok ellenŇĎrz√©s√©t v√©gzik √©s v√©geredm√©nyben a h√°l√≥zatot mŇĪk√∂dtetik, a b√°ny√°szok (minerek), a folyamat neve pedig a b√°ny√°szat (mining).

A jutalmat √©rŇĎ √∂sszeg 210 ezer blokkonk√©nt, kb. 4 √©vente, mindig felezŇĎdik. A mai napig eddig egyszer felezŇĎd√∂tt, √≠gy most 25 BTC az egy blokk√©rt j√°r√≥ jutalom. A m√≥dszerrel 21 milli√≥ Bitcoin ker√ľlhet forgalomba, amit a h√°l√≥zat kb. 120 √©v m√ļlva √©r el.

Advertisement

Mi történik akkor, ha a bitcoin értékes és egyre több és több miner lép a hálózatra?

A minerek azon versenyeznek, hogy mi legyen a p√©nz√ľgyi tranzakci√≥k k√∂vetkezŇĎ blokkja, amit a h√°l√≥zat be√©p√≠t a Blockchainbe. Ehhez egy kellŇĎen neh√©z matematikai probl√©m√°t (proof-of-work) oldanak meg, amivel igazolj√°k a teljes√≠t√©st √©s a j√≥hiszemŇĪs√©get. Min√©l t√∂bb miner van a h√°l√≥zaton, ann√°l nehezebb√© v√°lik ez a matematikai probl√©ma, de mindig √©ppen annyira neh√©z csak, hogy kb. 10 percenk√©nt √°tlagosan √©rkezhessen egy-egy megfejt√©s.

Advertisement

Ez k√©t c√©lt szolg√°l: egyr√©szt eld√∂nti azt, ki kapja meg az √©rte j√°r√≥ p√©nzt, m√°sr√©szt seg√≠ti kiszŇĪrni azokat, akik meg akarj√°k hamis√≠tani a k√∂nyvel√©st. (A hamis√≠t√≥nak ugyanis a becs√ľletes minerekn√©l nagyobb sz√°mol√°si teljes√≠tm√©nnyel kellene rendelkezni√ľk.)

A minerek munk√°ja

ElsŇĎ pillant√°sra egy k√∂zponti szervezettel √©s rendszerrel nem rendelkezŇĎ h√°l√≥zaton meglehetŇĎsen bonyolultnak tŇĪnik a p√©nz√ľgyi tranzakci√≥k val√≥di k√∂nyvel√©s√©t megval√≥s√≠tani. Hogyan lehet tudni, melyik tranzakci√≥ melyik ut√°n j√∂tt, hogyan lehet megbizonyosodni arr√≥l, hogy egy tranzakci√≥ val√≥di stb.

Advertisement

Nakamoto a Bitcoin protokollj√°ban nagyon eleg√°ns megold√°st mutatott be erre a probl√©m√°ra: a p√©nz√ľgyi tranzakci√≥k mindig egy digit√°lisan al√°√≠rt l√°ncot alkotnak, ahol pontosan lehet tudni, hogy mi volt az elŇĎzŇĎ tranzakci√≥ eg√©szen addig visszavezetve, ahol egy miner eredetileg kib√°ny√°szta azaz kibocs√°jtotta az √∂sszeget. A h√°l√≥zaton levŇĎ p√©nz teh√°t nem m√°s, mint a tranzakci√≥k egym√°sb√≥l k√∂vetkezŇĎ l√°ncolata.

Amikor egy kliensprogramb√≥l p√©nzt k√ľld√ľnk egy c√≠mre, a tranzakci√≥nk azonnal sz√©tterjed (propag√°l√≥dik) a teljes h√°l√≥zaton √©s eljut egy minerhez is elŇĎbb-ut√≥bb. A miner, ha √ļj tranzakci√≥t kap, elŇĎsz√∂r megn√©zi, hogy digit√°lisan megfelelŇĎen al√°√≠rt-e, van-e visszaigazolt elŇĎzm√©nye a Blockchainben, illetve, hogy nem akart-e valaki t√∂bb p√©nzt elk√∂lteni az egyenleg√©n√©l. Ha kiel√©g√≠tik a v√°laszok, a tranzakci√≥t hozz√°adja a saj√°t maga √°ltala √©ppen fejtett blokkhoz. Ez ut√°n √°ll neki a matematikai probl√©ma megfejt√©s√©nek, ami legink√°bb egy v√©letlenszerŇĪ lott√≥ra hasonl√≠t.

Advertisement

Új blokk megfejtése

Ha egy miner blokkj√°nak megfejt√©se kiel√©g√≠ti a h√°l√≥zat √°ltal szabott felt√©teleket, bejelenti a megfejt√©st √©s az √ļj blokk k√∂rbeszalad a h√°l√≥zaton.

Advertisement

A t√∂bbi miner v√©gign√©zi, hogy az √ļj blokkban levŇĎ digit√°lis al√°√≠r√°sok helyesek voltak-e, nem akartak-e t√∂bb p√©nzt elk√∂lteni. (Elk√©pzelhetŇĎ ugyanis, hogy ritk√°n egy olyan miner nyert a lott√≥n, aki hamis tranzakci√≥kat pr√≥b√°lt becsemp√©szni.) Ha a miner tal√°l olyan tranzakci√≥t, aminek nincsen elŇĎzm√©nye a l√°ncban, vagy t√∂bb p√©nzt akartak elk√∂lteni az egyenlegn√©l, egyszerŇĪen eldobja a blokkot. Ha minden rendben van, akkor fogadja csak el igazinak √©s sz√≥rja ki a saj√°t tranzakci√≥i k√∂z√ľl azokat, amik m√°r szerepeltek ebben a most k√©szre jelentett blokkban.

Hogyan lehet bitcoinom?

B√°ny√°szattal

A Bitcoin kezdeti idŇĎszak√°ban szinte kiz√°r√≥lagosan b√°ny√°szat √ļtj√°n jutottak p√©nzhez a felhaszn√°l√≥k. Eleinte m√©g CPU-val sz√°moltak, k√©sŇĎbb a hash mŇĪveletek nagy mennyis√©gŇĪ sz√°mol√°s√°hoz hat√©konyabb GPU-ra t√©rtek √°t, ma pedig m√°r a hash-t sz√°mol√≥ c√©lhardverek azok a minerek, amik tudnak p√©nzt csin√°lni.

Advertisement

A miner program futtat√°sa c√©lhardver n√©lk√ľl ma m√°r egy√°ltal√°n nem √©sszerŇĪ dolog. Annyian csin√°lj√°k, olyan erŇĎs sz√°m√≠t√≥g√©pkapacit√°ssal, hogy annak az es√©lye, hogy pont mi fogjuk megtal√°lni a blokk megfejt√©s√©t, praktikusan egyenlŇĎ a null√°val.

A b√°ny√°szok ez√©rt √°ltal√°ban csoportokba szervezŇĎdnek (pool), √≠gy ha a poolban levŇĎ egyik g√©p (node) sikeresen tal√°lja meg a blokk megfejt√©s√©t, a pool szoftvere valamilyen ar√°nyban sz√©tosztja a nyerem√©nyt a tagok k√∂zt, √≠gy mindig kap valaki valamit. √Črdemes poolban b√°ny√°szni, sŇĎt, ma m√°r csak √≠gy √©rheti meg, hiszen √≠gy a b√°ny√°szok a redk√≠v√ľl ritka nagy bev√©telek helyett folytonos, de kisebb j√∂vedelemhez jutak.

Advertisement

Kereskedelemmel

Bitcoint lehet v√°s√°rolni is ak√°r k√∂zvetlen√ľl egy mag√°nszem√©lytŇĎl (over-the-counter, OTC market), vagy ak√°r kereskedŇĎh√°zban br√≥keren kereszt√ľl (legn√©pszerŇĪbb az Mt.Gox). Az OTC piac elŇĎnye, hogy k√∂nnyen hozz√°f√©rhetŇĎ, ak√°r szem√©lyesen a v√°rosban is elint√©zhetŇĎ az utal√°s egy netk√°v√©z√≥b√≥l, m√≠g a br√≥ker hagyom√°nyos p√©nzint√©zetk√©nt egy sor szem√©lyes adatunkat elk√©ri √©s adott esetben kiadhatja a hat√≥s√°goknak. Erre m√©g nem volt egy√©bk√©nt p√©lda az Mt.Gox jap√°n sz√©khelyŇĪ v√°llalat eset√©ben.

Advertisement

Mire haszn√°lhat√≥ keresked√©sen k√≠v√ľl a Bitcoin?

Egyre nŇĎ azoknak az elfogad√≥egys√©geknek a sz√°ma, ahol lehet BTC-vel fizetni, de ma m√©g ink√°bb csak h√≠r√©rt√©ke van annak, ha valaki elfogadja ezt az √ļj fizetŇĎeszk√∂zt. EgyelŇĎre m√©g nagyon volatilis, n√©h√°ny nap leforg√°sa alatt is hatalmas ingadoz√°sokra is k√©pes a doll√°rban kifejezett √°rfolyam.

Advertisement

Lehet befektet√©sk√©nt is kezelni, eg√©szen addig, ameddig van a bitcoinnak forgalmi √©rt√©ke. Ma m√©g nem lehet megmondani, hogy ez meddig fog tartani, illetve hossz√ļ idŇĎn √°t fenntarthat√≥-e a platform n√∂veked√©se, vagy √°tveszi-e a hely√©t valamilyen m√°sik hasonl√≥ kezdem√©nyez√©s, esetleg valamilyen teljesen m√°s technol√≥giai paradigmav√°lt√°s teszi m√ļland√≥v√°.

Hogy kell a Bitcoin pénztárcát használni a gyakorlatban?

Ha elind√≠tjuk a Bitcoin-Qt hivatalos kliensprogramot, a g√©p√ľnk felcsatlakozik a Bitcoin h√°l√≥zatra, r√°fog n√©h√°ny m√°sik g√©pre, √©s egy csom√≥pont lesz belŇĎle. A Qt ezut√°n let√∂lti a teljes Blockchaint. Ez nagyj√°b√≥l 15-16 gigabyte adatmennyis√©g, ez√©rt eltart j√≥ n√©h√°ny napig, mire v√©gez. Addig nem is fogunk tudni azokhoz a c√≠mekhez tartoz√≥ egyenlegekhez hozz√°f√©rni, amit nem t√∂lt√∂tt m√©g le. Egyes kliensprogramok, mint p√©ld√°ul a Multibit, megel√©gszenek a blokkl√°nc fejl√©c adatainak let√∂lt√©s√©vel. L√©teznek b√∂ng√©szŇĎbŇĎl el√©rhetŇĎ webes p√©nzt√°rc√°k is, de azok haszn√°lata a folyamatos t√°mad√°sok miatt nem javasolt.

Advertisement

Technikai részletek

A hash

A hash nagyon leegyszerŇĪs√≠tve egy olyan matematikai elj√°r√°s, ami egy tetszŇĎleges √ľzenetbŇĎl k√©sz√≠t egy kellŇĎen egyedi, fix m√©retŇĪ, az eredeti √ľzenetet azonos√≠t√≥ ellenŇĎrzŇĎ k√≥dot, egyfajta digit√°lis ujjlenyomatot. Ez arra val√≥, hogy az √ľzenet tartalm√°nak ismerete n√©lk√ľl meggyŇĎzŇĎdhess√ľnk arr√≥l, hogy az √ľzenet v√°ltozatlan. A hash egy√©bk√©nt nagyon kis elt√©r√©s eset√©n is nagyon f√ľggetlen k√≥dot √°ll√≠t elŇĎ.

Advertisement

Nagyon j√≥l lehet p√©ld√°ul jelszavakat t√°rolni √©s visszaellenŇĎrizni ennek seg√≠ts√©g√©vel. A rendszert √ľzemeltetŇĎnek nem kell ugyanis tudnia, mi volt a felhaszn√°l√≥i jelsz√≥, el√©g csak a hash √©rt√©ket t√°rolni. Amikor a felhaszn√°l√≥ bel√©p√©skor be√≠rja a jelszav√°t, a jelsz√≥ hash √©rt√©k√©t el√©g √∂sszehasonl√≠tani a t√°rolttal, ha azonos a kettŇĎ, megegyezik a k√©t jelsz√≥.

Egy blokk megfejtése

A miner a blokkot speci√°lis p√©nz√ľgyi tranzakci√≥val kezdi: bele√≠rja a saj√°t c√≠m√©t, hogy hova k√©ri az esetleges jutalmat (coinbase), a blokk tartalma m√∂g√© pedig √≠r egy √©rt√©ket (nonce). Ennek az eg√©sznek kisz√°molja a hash-√©t √©s megn√©zi, hogy ez a hash teljes√≠ti-e a Bitcoin h√°l√≥zat meghat√°rozott c√©l√©rt√©k√©nek (target) felt√©tel√©t. Ha nem, akkor a nonce-ot megn√∂veli eggyel, azt√°n √ļjra lesz√°molja a hash-t, √©s √≠gy tov√°bb, rem√©lve azt, hogy elŇĎbb-ut√≥bb sikerrel j√°r. Mivel b√°rmilyen √ľzenet hash √©rt√©ke teljesen v√©letlenszerŇĪen v√°ltozik, az eg√©sz folyamat legink√°bb lott√≥z√°sra hasonl√≠t, ahol minden sz√°mol√°s egy h√ļz√°ssal egyen√©rt√©kŇĪ.

Advertisement

Az is elŇĎfordul, hogy egy blokk mellett egy alternat√≠v blokk (fork) is helyes megfejt√©st ad. Ilyenkor a Bitcoin azt mondja, hogy mind a kettŇĎ fork √©rv√©nyes √©s mind a kettŇĎben szereplŇĎ tranzakci√≥kat nyilv√°n kell tartani. Azt is mondja ugyanakkor, hogy a minereknek mindig a hosszabb (matematikailag nehezebb) l√°ncot kell kieg√©sz√≠teni√ľk. Ilyenkor a k√©t fork k√∂z√ľl valamelyikhez √ļgyis elŇĎbb √©p√ľl egy √ļj blokk, onnant√≥l pedig az lesz a hivatalos l√°nc.

Egy tranzakci√≥ a Blockchainben akkor sz√°m√≠t megt√∂rt√©ntnek, ha benne van a leghosszabb l√°ncban √©s legal√°bb 5 visszaigazolt blokk j√∂n m√©g ut√°na (√∂sszesen ‚Äú6 confirmations‚ÄĚ). Ha egy blokk √°tlagosan 10 perc alatt ker√ľl be a rendszerbe, akkor ez azt jelenti, hogy egy √≥ra m√ļlva sz√°m√≠thatunk arra, hogy a tranzakci√≥nk eg√©szen biztosan a Blockchain r√©sz√©v√© v√°lt megm√°s√≠thatatlanul.

Advertisement

Honnan tudja a kliensprogram, hogy a Bitcoin hálózatot hol éri el?

K√∂zponti szerver haszn√°lata n√©lk√ľl picit k√∂r√ľlm√©nyes a h√°l√≥zatot √©letben tartani, de szerencs√©re t√∂bb m√≥dszer is van arra, hogy egy √ļj kliens kital√°lja, hogy hova kapcsol√≥djon fel. ElsŇĎdleges ind√≠t√°skor a program n√©h√°ny elŇĎre belek√≥dolt, √°lland√≥an aktu√°lisan tartott c√≠mre l√°togat el, ahonnan megkapja a node-ok list√°j√°t. √Črdekess√©g, hogy a 0.8.2 verzi√≥ig m√©g IRC-n kereszt√ľl hirdett√©k magukat a h√°l√≥zaton levŇĎ node-ok.

Advertisement

√Āltal√°ban egy h√°l√≥zati kliensprogram az otthoni router m√∂g√∂tt passz√≠v, azaz csak kifel√© tud sug√°rozni, befel√© nem enged kapcsolatot. Ez elegendŇĎ ahhoz, hogy adatokat tov√°bb√≠tson, vagy p√©ld√°ul a Blockchain √ļj r√©szeit let√∂ltse, de nem el√©g ahhoz, hogy teljes √©rt√©kŇĪ, akt√≠v node legyen. Szerencs√©re sokan futtatnak ilyen teljes √©rt√©kŇĪ node-ot az interneten.

Milyen számítógéppel érdemes bányászni?

A r√∂vid v√°lasz: ma m√°r bitcoint otthoni eszk√∂z√∂kkel nem √©rdemes. A b√°ny√°szati tev√©kenys√©g annyira kompetit√≠vv√© v√°lt az ut√≥bbi idŇĎben, hogy az ideiglenesen stabiliz√°l√≥dott √°rfolyam mindig teljesen kiegyenl√≠tett√©, ha nem vesztes√©gess√©, teszi az √°ram √©s hardver ig√©nyes otthoni b√°ny√°szatot. Akkor v√°lik kifizetŇĎdŇĎv√©, ha az √°rfolyam elindul tart√≥san felfel√© √©s a minerek is lemorzsol√≥dnak, vagy valaki szert tud tenni bel√°that√≥ sz√°ll√≠t√°si idŇĎvel egy √ļj gener√°ci√≥s dedik√°lt miner hardverre. Sajnos ezek el√©rhetŇĎs√©ge, sz√°ll√≠t√°si ideje √©s √°ra is hasonl√≠t a Bitcoin lott√≥ra.

Advertisement

További kérdések

Hamisítás

Aki meg akarja hamis√≠tani a rendszert, annak fel kell tudni mutatni egy proof-of-work √°ltal leigazolt, de hamis blokkot, valamint el kell tudni √©rni, hogy az ŇĎ √°ltala ind√≠tott blokkl√°nc legyen a hivatalos ‚Äď vagyis folyamatosan gyorsabban kell tudnia blokkokat k√©szre jelenteni, mint a teljes h√°l√≥zat. Ha egy kor√°bbi k√∂nyvelt tranzakci√≥t akar megv√°ltoztatni, ahhoz pedig √ļjra kellene tudni √≠rni att√≥l a blokkt√≥l kezdve a teljes l√°ncot.

Advertisement

Sztornírozás

Egy Bitcoinon elk√∂lt√∂tt p√©nzt nem lehet sztorn√≠rozni, ha v√©letlen√ľl elutaltunk valakinek egy √∂sszeget, akkor csak √ļgy kaphatjuk vissza, ha a c√≠mzett visszautalja nek√ľnk.

Advertisement

Helytelen címzés

A minerek csak azt ellenŇĎrzik, hogy az √∂sszeg val√≥ban k√∂lthetŇĎ legyen, √≠gy v√©geredm√©nyben elŇĎrefel√© t√∂rt√©nŇĎ ellenŇĎrz√©s nem t√∂rt√©nik, a rosszul c√≠mzett bitcoin √∂r√∂kre elveszett.

Advertisement

EltŇĪnt bitcoinok

Ha valaki elveszti a c√≠mhez tartoz√≥ priv√°t kulcs√°t, akkor sem ŇĎ, sem m√°s nem tud m√°r hozz√°f√©rni a c√≠men levŇĎ bitcoinokhoz, ez teh√°t a teljes rendelkez√©sre √°ll√≥ bitcoin mennyis√©get cs√∂kkenti. M√°r ma is rengeteg haszn√°laton k√≠v√ľli, vagy annak tŇĪnŇĎ publikus c√≠m van.

Advertisement

Biztons√°g

A priv√°t kulcs ismeret√©ben b√°rki hozz√°f√©rhet √©s elk√∂ltheti a publikus c√≠mhez tartoz√≥ bitcoin egyenleget, ez√©rt kiemelt gondot kell ford√≠tani a megfelelŇĎ biztons√°gi int√©zked√©sek megteremt√©s√©re. A Bitcoin haszn√°l√≥k tov√°bb√° javasolj√°k azt is, hogy minden tranzakci√≥hoz m√°s √©s m√°s fogad√≥ c√≠met haszn√°ljunk, hogy ez√°ltal is nehezebben k√∂vethetŇĎv√© tegy√ľk, hogy melyik c√≠mek tartoznak egy tulajdonoshoz.

Advertisement

Tranzakciós költségek

Egyes kliensprogramokban eld√∂nthetj√ľk, hogy akarunk-e tranzakci√≥s k√∂lts√©get fizetni, vagy sem. Ha akarunk, akkor nagyobb az es√©lye annak, hogy a minerek a tranzakci√≥s k√∂lts√©get felv√°llalt tranzakci√≥kat elŇĎr√©bb veszik. Ha nem akarunk fizetni semmit, akkor lehet, hogy hossz√ļ √≥r√°k is el fognak telni, mire megkapjuk azt, hogy hat blokk messzire jutott a tranzakci√≥ a l√°ncban.

Advertisement

Mivel a frissen teremtett bitcoin mennyis√©g egyre kevesebb lesz, a tranzakci√≥s k√∂lts√©gek kis m√©rt√©kben, de folyamatosan nŇĎni fognak, hogy ezzel is kompenz√°lj√°k a minerek munk√°j√°t.

A gyakorlatban minden utal√°snak van valamennyi tranzakci√≥s d√≠ja, amit a h√°l√≥zat annak a minernek ad oda, aki azt a blokkot fejtette meg, amiben a tranzakci√≥ benne volt. Amikor elutalunk valakinek egy √∂sszeget, a tranzakci√≥s d√≠jat is levonja a rendszer az egyenleg√ľnkbŇĎl.

Advertisement

Change address

Ha van 10 BTC-nk √©s elutalunk belŇĎle 1-et valakinek, akkor a Bitcoin-Qt program ugyanabban a tranzakci√≥ban k√©t dolgot k√∂nyvel le: az 1-et elk√ľldi a c√≠mzettnek, a 9 visszaj√°r√≥ BTC-t pedig egy teljesen √ļj c√≠mre k√∂nyveli √°t null√°zva az eredeti c√≠men t√°rolt egyenleget.

Advertisement

Ez p√©ld√°ul azt is jelenti, hogy ha egy paper wallet√ľnk van kinyomtatott priv√°t kulccsal √©s azt visszaolvassuk a sz√°m√≠t√≥g√©pre, elk√∂lt√ľnk r√≥la valamennyi p√©nzt, akkor az eredeti priv√°t kulcson szereplŇĎ egyenleg nulla lesz!

Ilyenkor term√©szetesen a wallet√ľnkben levŇĎ kulcsp√°rok sz√°ma is megnŇĎ. ErrŇĎl persze nem kell tudnunk, a kliensprogram lekezeli nek√ľnk a dolgot, de akkor nagyon is tiszt√°ban kell lenn√ľnk vele, ha paper walletet t√°rolunk. (√Črdemes a megtakar√≠t√°s t√≠pus√ļ c√≠meken elhelyezett bitcoint teljesen elk√ľl√∂n√≠tve t√°rolni minden m√°st√≥l, m√©g ak√°r a kliensbe se import√°ljuk be azt a kulcsot, nehogy v√©letlen egy tranzakci√≥ k√∂vetkezt√©ben hozz√°ny√ļljon a program!)

Advertisement

Más crypto-pénzek

A Bitcoin volt az elsŇĎ k√∂zpont n√©lk√ľl rendelkezŇĎ virtu√°lis p√©nz. A vitathatatlan sikere √≥ta egyre-m√°sra szaporodnak ugyanabb√≥l a k√≥db√°zsib√≥l hasonl√≥, de picit m√°s param√©terekkel mŇĪk√∂dŇĎ p√©nzek (alt, vagy fork). Az egyik legsikeresebb a Litecoin, ahol egy tranzakci√≥ visszaigazol√°sa csak 2,5 percig tart √©s leghat√©konyabban GPU-val lehet b√°ny√°szni.

Advertisement

Ez a poszt eredetileg 2014. janu√°r 7-√©n jelent meg a Plastik M√©di√°n. Szeretn√©d saj√°t √≠r√°sodat is a Cinken l√°tni? √ćrj nek√ľnk a cink@cink.hu c√≠mre!

Címlapkép: AP Photo/Rick Bowmer