Igen, Spongyabob munkahely√©t megcsin√°lt√°k igazib√≥l, mŇĪk√∂dŇĎ √©tteremnek. Izrael palesztin r√©sz√©n, most. A posztban b√≥nuszk√©nt elrejtettem egy saj√°t herkentyŇĪburger-receptet.

√Čs pont ma van a nyit√°s, ha asztalt akarn√°l foglalni, a sz√°m 0598151181. Az izraeli f√∂ldrajzban j√°ratlanok kedv√©√©rt mondom, hogy nem a g√°zai √∂vezetben, hanem Ciszjord√°ni√°ban, Jeruzs√°lemtŇĎl nem messze j√°runk.

A kaj√°lda a Salta Burgers nevŇĪ izraeli palesztin c√©g√©, az √©tlapon pedig van herkentyŇĪburger. Ez itt az √©tterem Facebook-oldala.

Advertisement

√Čn p√°r √©ve a gyerekek kedv√©√©rt r√∂gt√∂n√∂ztem otthon egy herkentyŇĪburgert, itt a recept a r√©gi blog.hu-s blogomb√≥l, j√≥ lett:

Gyorsan, mielŇĎtt elfelejtem a hozz√°val√≥kat: √ļgy volt, hogy hirtelen lelkesed√©sbŇĎl igazi herkentyŇĪburgert √≠g√©rtem a gyerekeknek a h√©tfŇĎ d√©lut√°ni kerti s√ľt√∂get√©sre. Az "amit otthon tal√°lok" ŇĎsi gyakorlat√°t k√∂vettem, mondjuk ez√ļttal k√∂nnyebb dolgom volt, mert Imola pont Tesc√≥ban j√°rt elŇĎtte. Vett sok m√°s mellett dar√°lt marha- √©s diszn√≥h√ļst, szardellafil√©t, √©s mŇĪr√°krudacsk√°kat, egy kor√°bbi beszerz√©sbŇĎl pedig maradt egy f√©l zacsk√≥, az Arbatban v√°s√°rolt gr√∂nlandi garn√©la, tal√°n 40 deka. ElŇĎsz√∂r is csin√°ltam egy garn√©lakoncetr√°tumot, ami a rizott√≥kr√≥l a levesekig sz√°mtalan √©telt k√©pes feldobni. √ögy k√©sz√ľlt, hogy let√©ptem a r√°kok fej√©t, majd kev√©s olivaolajon 10 percig s√ľt√∂gettem, azt√°n r√°√∂nt√∂ttem egy f√©l poh√°r s√∂rt, √©s amikor az elp√°rolgott, kidobtam a p√°nc√©lokat. Pirosas, illatos-arom√°s l√© az eredm√©ny, tal√°n kispoh√°rnyi. Ebben 2-3 percig s√ľt√∂gettem a farkakat, a koncetr√°tumot pedig f√©lretettem egy b√∂gr√©be. A fŇĪszer√∂rlŇĎvel megdar√°ltam p√°r szem fekete- √©s z√∂ldborsot, mell√©dobtam 4 gerezd durv√°ra v√°gott fokhagym√°t √©s egy kev√©s felkock√°zott v√∂r√∂shagym√°t, majd √∂sszep√ľr√©s√≠tettem. A dar√°lt diszn√≥t (kicsit kevesebb, mint f√©l kil√≥ volt) v√°jdlingba sz√≥rtam, erre j√∂tt a garn√©lakoncentr√°tum, a megpucolt √©s jelentŇĎsebb darabokrav√°gott farkak, a fokhagym√°s-borsos p√ľr√©, 4 darab apr√≥ra met√©lt szardellafil√©, egy kev√©s az olaj√°b√≥l, 6-6 mŇĪr√°kr√ļd eg√©szen apr√≥ra kock√°zva, egy erŇĎs mar√©knyi apr√≥ra v√°gott v√∂r√∂hagyma, s√≥, t√∂bb l√∂ket halsz√≥sz √©s egy eg√©sz toj√°s. J√≥l √∂sszekevertem, azt√°n faszerenes grillen megs√ľt√∂ttem. A p√°rhuzamosan k√©sz√ľlt hagyom√°nyos marhaburgerhez k√©pest ez valami√©rt egy√°ltal√°n nem ragadt a r√°csra. Sajtos nagykifliben ett√ľk sal√°talev√©llel √©s paradicsommal, s√≠rni tudtam volna, de ink√°bb nyalogattam a sz√°mat lelkesen.

Advertisement

Most nemr√©g csin√°ltam megint, a l√©nyeg a j√≥ minŇĎs√©gŇĪ dar√°lt diszn√≥h√ļs, a garn√©la + garn√©lakoncentr√°tum h√°rmasa, √©s most kider√ľlt, hogy a friss majoranna elk√©pesztŇĎ nagyot dob rajta. A titkos √°sz pedig egy kev√©s, eg√©szen apr√≥ra v√°gott, f√ľst√∂lt mangalicaszalonna.