Orb√°n Viktor beszopatta Eur√≥p√°t vagy √©ppen p√°ri√°v√° tett minket? Kit √©rdekel, amikor a Terror H√°z√°nak nagyasszonya bulv√°rinterj√ļt adott. A l√°b√°t sajnos kitakarta a saj√°t feje.

Majd kiesett a kezembŇĎl a Story az √ļjs√°gosn√°l, amikor √©szrevettem a c√≠mlapon, hogy mag√°val Schmidt ‚ÄúTerror Lady‚ÄĚ M√°ri√°val, a k√©rlelhetetlen orb√°nista trollal, a legend√°s vitacikkszerzŇĎ t√∂rt√©n√©sszel k√©sz√ľlt interj√ļ a lapba.

Ňźr√ľlt ber√ļg√°sok a K√∂z√©p- √©s Kelet-eur√≥pai T√∂rt√©nelem √©s T√°rsadalom Kutat√°√©s√©rt K√∂zalap√≠tv√°ny kurat√≥riumi √ľl√©sein? Jelmezes szex a Kommunizmuskutat√≥ Int√©zet titk√°rs√°g√°n? Bikinis napoz√°s a Megsz√°ll√°si Eml√©kmŇĪ tetej√©n? Sikaml√≥s sms-v√°lt√°s Francis Fukuyam√°val? Mi a r√°kr√≥l besz√©lhet a Terror Lady egy storys bulv√°rinterj√ļban?

Feljazottabb voltam, mint Semj√©n Zsolt a borz lyuka elŇĎtt, de sajnos csal√≥dnom kellett. M√°ria asszony legsikalml√≥sabb sztorija az volt, amikor Robert Kann professzor szemin√°rium√°n kider√ľlt, hogy csak ŇĎ olvasott el n√©h√°ny k√∂nyvet a bibliogr√°fi√°b√≥l! Ez az√©rt b√°tor volt egy ismert konzervat√≠v gondolkod√≥t√≥l, az anekdota m√°r a t√∂rt√©n√©szporn√≥ hat√°rait s√ļrolta. Itt lehetett legink√°bb tetten √©rni, hogy mennyire igaza volt Orb√°n Viktornak, amikor a tusv√°nyosi besz√©d√©ben nemr√©g azt fejtegette, hogy Eur√≥p√°ban m√°r a konzervat√≠vok is a liber√°lisok kott√°j√°b√≥l j√°tszanak.

Advertisement

Az meg csak a bulv√°rra jellemzŇĎ k√©nyszeres kit√°rulkoz√°snak k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy az interj√ļalany m√©g azt is elk√∂pte, a nagyanyja jobban fŇĎz√∂tt n√°la! HŇĎs√ľnk r√°ad√°sul minden nap √ļszik √©s soha nem venne m√°rk√°s bl√ļzt sz√°zezer forint√©rt.

A cikkben a halv√°ny sz√∂vegn√©l √©rdekesebb a k√©panyag. Van egy fot√≥ arr√≥l a k√≠s√©rleti sz√≠nh√°zi elŇĎad√°sr√≥l, ahol II. J√°nos P√°l p√°pa saj√°t mag√°t, Schmidt M√°ria viszont - most j√∂n a sikaml√≥s kontent! - M√°ria Magdoln√°t j√°tszotta:

Advertisement

Illetve betettek egy fot√≥t a forr√≥ farmer miniszokny√°t, diszk√≥s √∂vet √©s b√ļradauerolt hajat viselŇĎ Diszk√≥ M√°ri√°r√≥l, saccra a nyolcvanas √©vek elej√©rŇĎl.

Advertisement

De itt √©rt a legkeserŇĪbb csal√≥d√°s. Ahol a Leged√°s Virg√°csoknak kellett volna kezdŇĎdni√ľk, ott M√°ria asszony feje jelent meg, h√°la a k√©tbalkezes k√©pszerkesztŇĎnek.

Ekkora kapuf√°t!