Az eddig felmer√ľlt √©s kisziv√°rgott jel√∂ltek k√∂z√ľl - Koltay Andr√°s √©s B√∂r√∂cz "Nem Voltam √úgyn√∂k" Istv√°n MTVA-vez√©rigazgat√≥ neve forgott eddig - messze Deutsch Kiafasz a legjobb √∂tlet.

Az alaphelyzet az, hogy l√©nyeg√©ben teljesen mindegy, ki a m√©diahat√≥s√°g eln√∂ke, hiszen a k√∂zm√©dia eg√©sz rendszere k√°ros √©s √©rtelmetlen, vagyis jobb√° egy m√©dia-Guardiola sem tudn√° tenni. De az √°tlagosn√°l t√∂bb k√°rt az√©rt lehet okozni ebbŇĎl a sz√©kbŇĎl, p√©ld√°ul ha valami ideol√≥giai kereszteslovag vagy t√ļlteljes√≠tŇĎ b√ľrokrata ker√ľl bele.

Ha m√°r rohadt sokat kell fizetn√ľnk √©rte, sokkal jobb egy sz√≥rakoztat√≥ fick√≥ a hat√≥s√°g √©l√©n, mint valami komolykod√≥, unalmas alak. Deutsch Tam√°s r√°ad√°sul m√©diat√∂rt√©neti tettet hajtott v√©gre azzal, hogy √©letet tudott lehelni abba a Twitterbe, ami Magyarorsz√°gon, ellent√©tben mondjuk Amerik√°val, unalmas, lass√ļ √©s halott hely. Kov√°cs Kovi Istv√°n porn√≥veter√°n mellett a magyar Twitter ikercsillag√°nak lenni nem kis teljes√≠tm√©ny. √Čn nyugodtabb lenn√©k, hogy ha m√°r √ļgyis valami sz√°z sz√°zal√©kig loj√°lis fideszes harcosnak kell bet√∂ltenie ezt a posztot, akkor az legal√°bb olyan lenne, aki akt√≠van haszn√°lja azt, ami ma m√°r sokkal fontosabb m√©dia egy k√∂zt√©v√©n√©l.

Amennyire eml√©kszem, Deutsch sajt√≥√ľgyekben sosem volt k√ľl√∂n√∂sebben elvetem√ľlt, m√°rmint a borzaszt√≥ magyar politikus√°tlaghoz k√©pest. SŇĎt a korm√°nyra ker√ľlt Fidesz 1998-ban pont akkor nem szavazta meg a v√©lem√©nyhelyreigaz√≠t√°st bevezetŇĎ, f√©lelmetes lex Pokolt, amikor Deutsch befoly√°sos politikusnak sz√°m√≠tott, m√©dia√ľgyekben is. Azt√°n 2o11-ben, a Lomnici Zolt√°n fej√©nek kiretus√°l√°si botr√°nya idej√©n m√©g azt is megmutatta, hogy semmik√©ppen sem egyszerŇĪ foteltroll, hiszen t√©nyleg f√∂lrajzolta a Twitteren be√≠g√©rt ugr√≥iskol√°t az MTI-sz√©kh√°z el√©, miut√°n leidi√≥t√°zta a retus√°l√≥kat.

√Čs Deutschr√≥l a leghisztisebb rettegŇĎk sem gondolj√°k, hogy kem√©ny cenz√ļr√°t pr√≥b√°lna bevezetni, amit Szalai Annam√°ri√°r√≥l sim√°n felt√©teleztek.

Azt√°n az is szempont, hogy Deutsch eln√∂kk√©nt m√°r bizony√≠tott. Az MTK-stadionban, ahol az ŇĎ uralkod√°sa alatt, ha csak egy f√©l id√©nyre is, de megjelentek az ELTE-s pompoml√°nyok, lett s√∂r, zs√≠roskeny√©r, kabalaliba, √©s horg√°szcsalihoz hasonl√≥, cukorm√°zzal bevont puffasztott kukorica gyŇĪrŇĪk zacsk√≥nk√©nt h√°romsz√°z√©rt. De intŇĎ jel, hogy aktu√°lisan m√°r nincsenek cheerleaderek, √©s eltŇĪnt az amerikai hotdog is. √Čs persze tov√°bbra is egy porl√≥ betonlel√°t√≥ra k√∂pk√∂dj√ľk a t√∂kmagh√©jat egy posztapokaliptikus stadionban.

Advertisement

Magasabb szempontb√≥l persze lehet irt√≥ szomor√ļnak tartani, hogy Deutsch sim√°n b√≠r a legjobb jel√∂lt lenni. De a magasabb szempontok t√∂k√©letesen irrelev√°nsak akkor, ha p√°r napon bel√ľl √≠gy is √ļgy is kiv√°lasztanak valakit m√©diac√°rnak.

Deutsch Tam√°s mint tr√°g√°r m√©diac√°r, aki l√©pten-nyomon vazz√©zik √©s lepuhap√∂csŇĪzi az Indexet: ez messze nem a Fidesz-korszak legszarabb √∂tlete.