<a href="http://www.eszterkiss.kinja.com">Kiss Eszter</a>
1.6K
11
6
Illustration for article titled Milyen lenne az első napod menekültként?

Képzeld el, hogy egyedül vagy és menekülsz! – ezt kéri és ezt teszi az alábbi videó szerzője. Képzeld magad néhány percre egy szíriai menekült helyébe, és nézd meg, kikkel és mivel találkozik, amikor a világ egyik legnagyobb menekülttáborába érkezik.

Advertisement

Bizonyára mindenkinek legalább egyszer megfordult a fejében, hogy mi lett volna, ha a Közel-Keletre születik, mondjuk Szíriába, és egy nap mindent otthagyva menekülnie kell. Felégetnie maga mögött már nem kell semmit, azt valamelyik oldal katonái úgyis megtették. A családod egy része halott, mások eltűntek, magadra vagy utalva. Ekkor érkezel végre egy menekülttáborba, ahol már biztonságban vagy.

De mit is jelent ez pontosan? Szögesdrótot, mindennapi sorban állást, tömegszállást, vagy valami ennél élhetőbb, mégis bizonytalan, minden pillanatában átmeneti életet. Mit jelent a menekülttábor a rémhírek mögött, a szürke hétköznapok árnyékában? Hogy lehet egy táborban éveket leélni, hogy lehet itt megszületni, lehet-e egy pillanatig is boldognak lenni?

Advertisement

Ezt az ismeretlen világot mutatja be Kristin Solberg, a norvég Aftenposten napilap közel-keleti tudósítója ebben a videóban, amit itt most magyar felirattal nézhettek meg.

Így festene az első 24 órád szíriai menekültként a jordániai Zaatari menekülttáborban:

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter