Sokat lehetne arr√≥l vitatkozni, mennyire helyes vagy elfogadhat√≥, ha egy nŇĎ a test√©vel v√°s√°rol meg dolgokat. Viszont ami n√°lunk egy v√©gtelen√ľl √∂sszetett erk√∂lcsi-szociol√≥giai probl√©ma, az sok √°llatn√°l √∂szt√∂n k√©rd√©se. 10 √°llat, amelyek fizetŇĎeszk√∂zk√©nt haszn√°lj√°k a szexet.

Az Adélie-pingvinek csalfák

A pingvinek mindenf√©le kavicsokb√≥l √©s k√∂vekbŇĎl √©p√≠tik a f√©szk√ľket ‚Äď vagy keresnek, vagy m√°sokt√≥l lopj√°k ŇĎket. Viszont a nŇĎst√©ny enn√©l tov√°bb is megy, ha a p√°rja √©pp nem l√°tja. Ha egy m√°sik h√≠m csŇĎr√©ben l√°t egy k√ľl√∂n√∂sen sz√©p k√∂vet, az√©rt cser√©be hajland√≥ vele szexelni. Mindketten j√≥l j√°rnak, a f√©rj pedig nem szerez tudom√°st semmirŇĎl.

A makákólányok megkövetelnek egy életmódot

A mak√°k√≥k nem tudnak konkr√©tan fizetni a szex√©rt, de ha megfelelŇĎ √©letsz√≠nvonalat biztos√≠tanak a nŇĎst√©nyeknek, azok hŇĪs√©ges(ebb)ek maradnak hozz√°juk. Min√©l t√∂bbet √©s jobban hajland√≥ boldogg√° tenni egy h√≠m a p√°rj√°t, az ann√°l kev√©sb√© fogja a sz√ľks√©g√©t √©rezni, hogy m√°s h√≠mek boldogg√° tev√©si k√©pess√©geit is letesztelje.

A kolibriknek nincs más választásuk, ha nem akarnak éhen halni

A kolibriknek gyakran kell t√°pl√°lkozniuk, mert gyors az anyagcser√©j√ľk. Viszont a vir√°gokn√°l, amelyeknek a nekt√°rj√°t szokt√°k fogyasztani, √°ltal√°ban a h√≠mek is jelen vannak, √©s csak a marad√©kot hagyj√°k meg a nŇĎst√©nyeknek. √ögyhogy a kolibril√°nynak h√°rom v√°laszt√°sa van. Vagy √©hen hal, vagy p√°rt v√°laszt a h√≠mek k√∂z√ľl, vagy alkalmi szex√©rt cser√©be √°tmeneti hozz√°f√©r√©st kap a h√≠m √°ltal ellenŇĎrz√∂tt vir√°gokhoz.

Advertisement

A t√ľcsk√∂kl√°nyok lenyelik

Az egyik t√ľcs√∂kfaj h√≠m k√©pviselŇĎinek "el kell vinni vacsor√°znia" a nŇĎst√©nyt, ha ut√≥dokat akar. Az ut√≥dnemz√©s n√°luk abb√≥l √°ll, hogy a h√≠m egy kis csomagnyi sperm√°t ragaszt a nŇĎst√©ny test√©re, mik√∂zben az az aj√°nd√©kba kapott √©lelmet fogyasztja. Ha nem v√©gez, mielŇĎtt a nŇĎst√©ny befaln√° az aj√°nd√©kot, akkor a nŇĎst√©ny h√°trany√ļl √©s a sperm√°t is elfogyasztja.

Advertisement

A csimp√°nzok p√°rkapcsolati st√°tusza "It's complicated"

A h√≠m csimp√°nzok gyakran megosztj√°k a h√ļst a nŇĎst√©nyekkel. A kutat√≥k eredetileg azt gondolt√°k, hogy ez fizets√©g a szex√©rt, de kider√ľlt, hogy a nŇĎst√©ny nem is mindig t√ľzel, amikor ez t√∂rt√©nik. Ezek ut√°n √ļgy gondolt√°k, ez a majomp√°rkapcsolat fenntart√°s√°hoz sz√ľks√©ges. De val√≥j√°ban a h√≠m csimp√°nzok csak √°tmenetileg osztoszkodnak egy nŇĎst√©nnyel, ut√°na m√°sikat keresnek. Sz√≥val igaz√°b√≥l nem tudni, hogy akkor pontosan hogy van ez a dolog a n√°luk ‚Äď stabil p√°rkapcsolatokr√≥l van sz√≥, vagy h√°zass√°gsorozatokr√≥l, esetleg fizetett szexrŇĎl.

A csuklyásmajmok kurválkodnak és a pornót is szeretik

Amikor a csukly√°smajmok egy k√≠s√©rlet sor√°n √©lelemre bev√°lthat√≥ kis tokeneket kaptak, el√©g hamar fellend√ľlt n√°luk a prostit√ļci√≥. Az egy dolog, hogy a majmok a tokenekkel hajland√≥ak voltak a szex√©rt fizetni, de m√©g az√©rt is "p√©nzt" adtak, hogy hosszabb ideig n√©zhessenek m√°s (feltehetŇĎen szexi) majmokr√≥l k√©sz√ľlt k√©peket.

Advertisement

A delfinek szendvicsben tolj√°k, hogy ne legyen gangbang

A delfinekrŇĎl eddig is terjedtek furcsa t√∂rt√©netek, p√©ld√°ul hogy nŇĎket erŇĎszakolnak a v√≠zben. Viszont amikor egy h√≠m √∂ssze√°ll egy nŇĎst√©nnyel, gyakran bevesznek harmadiknak egy m√°sik h√≠met is. H√°rmasban azt√°n f√©lrevonulnak a csapat t√∂bbi tagj√°t√≥l, √©s a k√©t h√≠m megv√©di √©s ŇĎrzi a nŇĎst√©nyt a t√∂bbi h√≠mtŇĎl. Mindketten p√°rosodnak vele, √≠gy 50-50 sz√°zal√©k es√©ly√ľk van az ut√≥dnemz√©sre, ami sokkal jobb, mintha a csapat √∂sszes tagja szabadrabl√°st hirdetne szerencs√©tlen nŇĎst√©nyre.

Advertisement

Az ŇĎrg√©bics csod√°latos vacsor√°val nyŇĪg√∂zi le a p√°rj√°t

A h√≠m ŇĎrg√©bics mindenf√©le rovarokat fog, √©s azt√°n azokat felsz√ļrja egy bokor t√ľsk√©ire, mintegy saslikot k√©sz√≠tve a nŇĎst√©nynek. Viszont ha a nŇĎst√©ny elfogadja, de egy m√°sik, szebb h√≠m le akarja csapni az elsŇĎ kez√©rŇĎl, annak m√©g nagyobb vacsor√°t kell k√©sz√≠tenie ‚Äď de legal√°bb tudja, hogy mi az √°rfolyam.

Az egyik bog√°rnak egyszerŇĪen sz√ľks√©ge van a nedvess√©gre

A Callosobruchus maculatus a sivatagban √©l, ahol a kisz√°rad√°s fenyegeti. A nŇĎst√©ny csak az√©rt hajland√≥ p√°rosodni a h√≠mmel, hogy az aktus sor√°n hidrat√°l√≥djon kicsit. A h√≠m viszont nedvess√©get vesz√≠t, √ļgyhogy gyarkan belepusztul abba, amit az ut√≥dnemz√©s√©rt kell fizetnie.

Advertisement

Az imádkozó sáska durván szereti

Az √°jtatos man√≥kr√≥l k√∂ztudom√°s√ļ, hogy a nŇĎst√©ny az aktus sor√°n n√©ha leharapja a h√≠m fej√©t. Ez nem annyira v√©szes, mint hangzik, huiszen a rovarokat a hasukban l√©vŇĎ idegk√∂zpont ir√°ny√≠tja. √ögyhogy a h√≠m egy√°ltal√°n nem pusztul bele az aktusba, a feje n√©lk√ľl is √©l tov√°bb, am√≠g √©hen nem hal, vagy a vaks√°ga miatt el nem kapja valami √°llat.

via io9 Képek: Christopher Michel, Hugo A. Quintero G., NOAA Photo Library