Milyen különös dolog ez az állatos szex!

Sokat lehetne arról vitatkozni, mennyire helyes vagy elfogadható, ha egy nő a testével vásárol meg dolgokat. Viszont ami nálunk egy végtelenül összetett erkölcsi-szociológiai probléma, az sok állatnál ösztön kérdése. 10 állat, amelyek fizetőeszközként használják a szexet.

Az Adélie-pingvinek csalfák

A pingvinek mindenféle kavicsokból és kövekből építik a fészküket – vagy keresnek, vagy másoktól lopják őket. Viszont a nőstény ennél tovább is megy, ha a párja épp nem látja. Ha egy másik hím csőrében lát egy különösen szép követ, azért cserébe hajlandó vele szexelni. Mindketten jól járnak, a férj pedig nem szerez tudomást semmiről.

Advertisement

A makákólányok megkövetelnek egy életmódot

A makákók nem tudnak konkrétan fizetni a szexért, de ha megfelelő életszínvonalat biztosítanak a nőstényeknek, azok hűséges(ebb)ek maradnak hozzájuk. Minél többet és jobban hajlandó boldoggá tenni egy hím a párját, az annál kevésbé fogja a szükségét érezni, hogy más hímek boldoggá tevési képességeit is letesztelje.

A kolibriknek nincs más választásuk, ha nem akarnak éhen halni

A kolibriknek gyakran kell táplálkozniuk, mert gyors az anyagcseréjük. Viszont a virágoknál, amelyeknek a nektárját szokták fogyasztani, általában a hímek is jelen vannak, és csak a maradékot hagyják meg a nőstényeknek. Úgyhogy a kolibrilánynak három választása van. Vagy éhen hal, vagy párt választ a hímek közül, vagy alkalmi szexért cserébe átmeneti hozzáférést kap a hím által ellenőrzött virágokhoz.

Advertisement

A tücsköklányok lenyelik

Az egyik tücsökfaj hím képviselőinek "el kell vinni vacsoráznia" a nőstényt, ha utódokat akar. Az utódnemzés náluk abból áll, hogy a hím egy kis csomagnyi spermát ragaszt a nőstény testére, miközben az az ajándékba kapott élelmet fogyasztja. Ha nem végez, mielőtt a nőstény befalná az ajándékot, akkor a nőstény hátranyúl és a spermát is elfogyasztja.

Advertisement

A csimpánzok párkapcsolati státusza "It's complicated"

A hím csimpánzok gyakran megosztják a húst a nőstényekkel. A kutatók eredetileg azt gondolták, hogy ez fizetség a szexért, de kiderült, hogy a nőstény nem is mindig tüzel, amikor ez történik. Ezek után úgy gondolták, ez a majompárkapcsolat fenntartásához szükséges. De valójában a hím csimpánzok csak átmenetileg osztoszkodnak egy nősténnyel, utána másikat keresnek. Szóval igazából nem tudni, hogy akkor pontosan hogy van ez a dolog a náluk – stabil párkapcsolatokról van szó, vagy házasságsorozatokról, esetleg fizetett szexről.

Advertisement

A csuklyásmajmok kurválkodnak és a pornót is szeretik

Amikor a csuklyásmajmok egy kísérlet során élelemre beváltható kis tokeneket kaptak, elég hamar fellendült náluk a prostitúció. Az egy dolog, hogy a majmok a tokenekkel hajlandóak voltak a szexért fizetni, de még azért is "pénzt" adtak, hogy hosszabb ideig nézhessenek más (feltehetően szexi) majmokról készült képeket.

Advertisement

A delfinek szendvicsben tolják, hogy ne legyen gangbang

A delfinekről eddig is terjedtek furcsa történetek, például hogy nőket erőszakolnak a vízben. Viszont amikor egy hím összeáll egy nősténnyel, gyakran bevesznek harmadiknak egy másik hímet is. Hármasban aztán félrevonulnak a csapat többi tagjától, és a két hím megvédi és őrzi a nőstényt a többi hímtől. Mindketten párosodnak vele, így 50-50 százalék esélyük van az utódnemzésre, ami sokkal jobb, mintha a csapat összes tagja szabadrablást hirdetne szerencsétlen nőstényre.

Advertisement

Az őrgébics csodálatos vacsorával nyűgözi le a párját

A hím őrgébics mindenféle rovarokat fog, és aztán azokat felszúrja egy bokor tüskéire, mintegy saslikot készítve a nősténynek. Viszont ha a nőstény elfogadja, de egy másik, szebb hím le akarja csapni az első kezéről, annak még nagyobb vacsorát kell készítenie – de legalább tudja, hogy mi az árfolyam.

Advertisement

Az egyik bogárnak egyszerűen szüksége van a nedvességre

A Callosobruchus maculatus a sivatagban él, ahol a kiszáradás fenyegeti. A nőstény csak azért hajlandó párosodni a hímmel, hogy az aktus során hidratálódjon kicsit. A hím viszont nedvességet veszít, úgyhogy gyarkan belepusztul abba, amit az utódnemzésért kell fizetnie.

Advertisement

Az imádkozó sáska durván szereti

Az ájtatos manókról köztudomású, hogy a nőstény az aktus során néha leharapja a hím fejét. Ez nem annyira vészes, mint hangzik, huiszen a rovarokat a hasukban lévő idegközpont irányítja. Úgyhogy a hím egyáltalán nem pusztul bele az aktusba, a feje nélkül is él tovább, amíg éhen nem hal, vagy a vaksága miatt el nem kapja valami állat.

Advertisement

via io9 Képek: Christopher Michel, Hugo A. Quintero G., NOAA Photo Library

Share This Story