Nem azért, mert ma is azzal töltheti a napját, hogy hülye műkézfogással ácsorog fotósok előtt, hanem azért, mert mindezt a tavaszi Szöulban teszi, azon belül is a Kék Házban, a dél-koreai elnöki palotában – ahol egyébként 47 éve kis híján kinyírták azt, akivel kezet fog.

A kézfogás bajusz nélküli végén Pak Gunhje koreai elnök áll, aki nem először jár az épületben, ami a világ egyik legszebb fekvésű elnöki komplexuma. A Szöul történelmi belvárosát határoló négy hegy egyike, a Bukhanszan déli lejtőjére épült, szemben a Kjongbokkunggal, a Koreát fél évezreden át irányító Csoszon-dinasztia fő királyi palotájával.

Advertisement

Pak az országot 1963 és 1979 között irányító elnök-diktátor Pak Csong Hi lánya, és 16 éves volt, amikor egy észak-koreai kommandós támadásban ki akarták nyírni az apját, ráadásul otthon. A kommunista kommandó 1968. január 21-én támadta meg a Kék Házat, az elnököt végül nem sikerült megölni (csak 11 évvel később, és nem az északiaknak, hanem a saját titkosszolgálati főnökének), de a csata így is elég véres lett: 29 észak-koreai kommandós, 26 dél-koreai katona és további 4 amerikai katona életét követelte.

A Kék Házat gyönyörű gingkósor választja el a Kjongbokkungtól, ősszel az egész aranysárgán ragyog.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI (a kézfogás), Jirka Matousek (Kék Ház)

Share This Story

Get our newsletter