Egy héttel ezelőtt jelentkezett be Sinya, a punkzenész-menedzser, az egykori Critical Mass főszervezője szerkesztőségünknél azzal a sokkoló bejelentéssel, hogy 2013 a kerti zsázsáról, más néven salátatormáról, vadmustárról, szépítőfűfől, kányafűről, kerti tormafűről, kerti rézsukáról vagy kis zsázsafűről fog szólni. Hogy miért? Mert ez a legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény, ami 12-14 nappal vetés után már meg is ehető, plusz állítólag finom. Sinya egyből vetett is, azóta együtt figyeljük, igaz-e a gyanúsan marketingszagú történet.

Advertisement

Most, egy hét után annyi biztos, hogy a zsázsa nőni nő, mint a polgármester komondorja.

Az események gyors pörgésére számítottam, és úgy is lett. 24 órával az ültetés után jött az első állapotjelentés:

"BAAAAZMEG!!!! tegnap ilyenkor ultettem, es 24!!!!! óra alatt kibujt az első csíra, CSÍRA!!! szerintem ez gasztrotechnikai világrekord"

Advertisement

Meg is tudom mutatni, emiatt volt ennyire lelkes:

Illustration for article titled Milyen gyorsan nő 2013 medvehagymája? Zsázsázás Sinyával 1.
Advertisement

A biztató kezdeti eredmények azonnal megszédítették Sinyát, ami ebből az első nap után készült miniinterjúból is kiderül:

Cink: Őszintébben tudok gratulálni, mintha gyereked született volna!

Sinya: Az igazság az, hogy tegnap este belericcentettem, szóval még az is lehet, hogy egy vadtormazsázsával keresztezett anarchopunkbringás chilihokikapus lesz belőle piroslila levelekkel és egy barokkos nagy faszbibével...

Advertisement

Egy újabb nappal később heves, szinte túlzásnak ható öntözés mellett egyre több csíra jelent meg a cserépben. Ennek már fele sem szójatej, gondoltam magamban, és tényfeltáró villáminterjút csináltam a fűszernövénykertésszel:

Cink: Miért fogtál bele? Láttad valakinél? Csajod kérte? Olvastál róla?

Sinya: A barátnőmtől kaptam, mert csípős, (Nem a csaja csípős, hanem Sinya ismert chilitermesztő, a szerk.) és az, hogy vetéstől számítva 12-14 nappal már fogyasztható, az egy hatalmas ajándék ebben az őrült rohanó világban

Cink: Tényleg ez az új medvehagyma? Miért?

Sinya: Azért mert be fogom pörgetni, mint Pista bátyám a rotációst a kukoricaföldön, majd meglátod.

Cink: Eddig mennyi örömet szerzett neked?

Sinya: Kurva nehéz volt kisikálni a sarat a körmöm alól :( eddig ennyi. De 20 percenként nézegetem, hogy mennyit nő

Cink: Fognak még Manhattanben is zsázsázni?

Sinya: De csak az én ültetvényemről. UNORTODOX ZSÁZSANAGYHATALOM LESZÜNK!!!!

Újabb nappal később még örömtelibb jelentést kaptam a leendő zsázsakirálytól: "Ez tényleg úgy nő, mint a vidéki Jobbik-bázis." A kis zsázsák ekkor már centiben mérhető nagyságúak voltak, az események pedig annyira felgyorsultak, hogy még aznap újabb diadalüzenet érkezett, miszerint "Óráról órára nő :)"

Advertisement

Most, egy héttel a Kezdet után úgy állunk, hogy a cserép közepén van egy lelkes csapat, egészen nyurgára megnőtt zsázsa, de az ültetvény összességében eléggé ritkás még. Medgyessy-kategóriájú útelágazáshoz értünk, úgy érzem, 48 órán belül eldől, hogy Sinya zsázsája beszőrösödik-e, vagy marad-e ilyen pinabajusz-szerű. Ha az előbbi történik, isten irgalmazzon a medvehagymának. Bár a zsázsát még nem kóstoltuk, de tegyüök a szívünkre a kezünktet, a medvehagymánál mindenképp finomabbnak kell lennie.

Szóval itt tartunk, nemsokára jön a következő rész.

Share This Story

Get our newsletter