This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Milyen az új magyar orbánista elit?

Illustration for article titled ​Milyen az új magyar orbánista elit?

Ízléstelenség keveredik a friss dohánnyal, csupa bőrdzsekis-nyakkendős paraszt és bocskais majom? Hát a legkevésbé sem! Helyszíni riport a Fidesz-sasfészekből.

Advertisement

Különleges nézőpontból láttam az Új Magyar Uralkodó Osztályt a választások éjszakáján. Szó szerint. Orbán Viktor sajtósai ugyanis titokzatos okból annyira félnek a 444-Cink duótól, a Magyar Narancstól és a Hír24-től, hogy nem engedtek be minket a választási központjukba, ezért a Bálna épülete körül mászkáltunk Ács "444" Danival, videós tanulópárommal. Dani hamar talált egy olyan pontot, amit sose látunk meg, ha nem tiltanak ki a tökfejek, és ahonnan ugyanolyan jól ráláttunk az orbánista elit bulijára, mint azok, akik bemehettek az épületbe.

Advertisement

Szóval ott tipródtunk órákon keresztül az épület oldalában, egy bár bejáratánál, a kis üveg előtérben, ahonnan pont a főlépcső aljára láttunk rá. Az akváriumban, az orrunk előtt gomolygott vidáman csivitelve a krém krémje, az orbánista-kádárista rendszerváltás győztes csapatának legjava.

Az első, a második és az utolsó benyomásom is az volt, hogy "azta, mennyire kikupálódtak". 1998 óta minden választáson ott voltam valamelyik nagy párt központjában, mondjuk eddig egyik sem volt akkora suttyó, hogy ne engedjen be, és a közönség mindenhol hasonló volt: értelmiségi támogatók rothadó pulóverben és molyos zakóban, suttyónak öltöztetett vállalkozók, autóstáskák, irtózatos cipők, nejlonok, páncélöltönyök, izzadság- és dohszag mindenütt. Jobbos közegben ezt még a jelmezesek színesítették mindenféle bocskaivariációkban.

Advertisement

Hát a korábbi élményeim alapján ha csukott szemmel vezetnek oda az üvegfalhoz, és ott veszik le a kendőt, hirtelen tuti rá nem jövök, hogy milyen eseményen járok. A tömeg nagy átlagban kifejezetten jólöltözött volt, a ruhák árát és minőségét nézve feltétlenül. A divatérzékeny olvasók kedvéért hangsúlyozom, nem egy Prada-fotózást kell elképzelni, de az elmúlt huszonnégyév sleppjeinek esztétikai színvonalához képest ez tényleg majdnem rendszerváltás.

Mivel mindenki előttünk vonult el, egész jól lehetett általános következtetéseket levonni a NER-elitről.

Advertisement
  • Feltűnő volt, mennyire alacsony az átlagéletkor. Megvoltak persze a nagy öregek, de a tömeg zöme harmincasokból állt, sok kora harmincassal.
  • Az Orbán-slepp jellegzetes férfitagja pont úgy néz ki, mint azok a korábban BMW-vel, idén már szigorúan nagy fehér, kétajtós Audival döngető fiatal exkluzív importőrök, akik a Fillér utcai kisboltba menet a zebrán szoktak riogatni.
  • Ezt a társaságot jól láthatóan nem valami nemzeti ideológia tartja össze, hanem a pénzszerzés lehetősége, a kapcsolati háló, a NER-rel bevezetett haveri-szívességi-benyalós rendszer kulcspozícióinak megszerzése. Ennek megfelelően szinte teljesen kikoptak a nacionalista jelmezes figurák. Voltak páran, de szerintem ha napközben valamelyik forgalmasabb utcán körbekerítenénk ezer véletlenszerűen kiválasztott gyalogost, kábé ennyi atillás lenne köztük. A cosplayversenyt vita nélkül Szentmihályi Szabó Péter régi kommer motorosból lett véresszajú Magyar Hírlap-publicista nyerte a bocskaira húzott ávós bőrdzsekijével. Őszinte!
  • Hála istennek van pénz az országban! Orbán sleppje olyan drága ruhákban jár, mint a módos középosztály bárhol a világon. És többen már viselni is képesek a cuccaikat.
  • A szezon női színe az a mályvás-pirosas-narancsos árnyalat lehet, amit egy rakás fideszes úriasszony viselt, ki cipőn, ki ruhán, ki táskán. Nagy Attila mutatta, hogy ez mennyire hasonlít a Golden Gate színéhez, de lányok, írjatok, hogy mi a szín neve!
Advertisement
Illustration for article titled ​Milyen az új magyar orbánista elit?
  • Már focisták is képesek rendesen felöltozni, Horváth Ferenc kifejezetten lazán nyomta, de Kovács Kokó Zoltán is tök normálisan nézett ki.
  • A Schobert házaspár a Fidesz-slepp legütősebb duója, együtt vonulva olyanok, mint egy háromfejű kiméra, aztán közelebbről kiderül, hogy abból kettő Réka asszony melle.
  • A legszínesebb pár a hirtelenfos-zöld bőrdzsekiben parádézó Pataki "Megcsináltak Az Ufók Rendesen" Attila és a flittercipős csaja voltak.
  • Kumin Ferenc tumblerezésügyi államtitkárnak, mit tagadjuk, jól áll a lila, Vidnyánszky Attilának viszont fura mód jobban smakkolt a mesebelikiskondás-jelmez, mint a rendes öltöny.
Advertisement
Illustration for article titled ​Milyen az új magyar orbánista elit?

Hát ilyen volt az új uralkodóosztály az üveg túloldaláról. És végre átélhettem, milyen lehet jobbágynak lenni. Mert aki észrevetette az üvegen át, hogy nézzük, olyan lejobbágyozó tekintettel mért végig minket, hogy gondolatban éleztem a sarlót.

Advertisement

A legjobb jelenettel mégsem a vendégek, hanem az őrök szórakoztattak minket, amikor fogták magukat, és elkezdték kartonokkal leragasztani az üveget, hogy ne lássunk be.

Ács Dani már temette az estét, de ekkor kiderült, hogy a NER-izmusnak is vannak határai, a papír ugyanis elfogyott, így maradt egy pont elég nagy lyuk ahhoz, hogy bár kicsit a nyakunkat csavargatva, de folytathassuk a kukucskálást.

Share This Story

Get our newsletter