√ČlŇĎsz√≥ban m√°r nem megy a trollkod√°s, hallgatnak a n√°cik telefonban, mint a s√ľlt turul.

DezsŇĎ Andr√°s az IndexbŇĎl most kipr√≥b√°lhatta, milyen az, amikor a Kurucinf√≥ kiteszi a telefonsz√°modat azzal, hogy hivogass√°tok csak a szem√©t zsid√≥t. A koll√©g√°m bŇĪne az volt, hogy √©szrevette a Buda√∂rsi √ļton kirakott kurucinf√≥s √≥ri√°splak√°tot, majd egy r√∂vid telefon ut√°n lev√©lben √©rdeklŇĎd√∂tt a Hungaroplak√°t c√©gn√©l az √ľgyben, sŇĎt minderrŇĎl cikket is √≠rt az Indexre. A telefonsz√°m√°t is tartalmaz√≥ lev√©l nem sokkal k√©sŇĎbb megjelent a n√°ci weboldalon, ahov√° m√°shonnan nem ker√ľlhetett, mint a Hungaroplak√°tt√≥l.

Nekem mindenf√©le, mint most kider√ľlt, reg√©nyes elk√©pzel√©sem volt arr√≥l, hogy mi t√∂rt√©nik, amikor az embert odavetik a rasszista hadak el√©. √Ātkoz√≥d√≥, robban√°sszerŇĪen vagy √©ppen hosszan √©s √©lvezettel zsid√≥z√≥ telefon√°l√≥kat k√©pzeltem, meg vitatkoz√≥sakat, ver√©ssel fenyegetŇĎket, sokf√©l√©t.

Advertisement

Mondjuk ki: azt hittem, a náci trollok legalább a trollkodásban kemények.

Ehhez képest a valóság az, hogy felhívnak, aztán kussolnak.

Az √©rintett azt mes√©lte, hogy a h√≠v√°sok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge ennyi: felcs√∂r√∂gnek, azt√°n leteszik. √Čs azt a hivogat√≥k eddig nem is tudhatt√°k - amit DezsŇĎ az elŇĎbb meg√≠rt az Indexen - hogy pont nem tudja lehalk√≠tani a telefonj√°t, mert k√ľl√∂nben m√©g csak kellemetlen sem lett volna az eg√©sz. De legal√°bb kider√ľlt, hogy t√©nyleg el√©g sokan vannak, akiket akci√≥ra buzd√≠t egy ilyen kurucos felh√≠v√°s. A cikk tegnap 18:35-kor ker√ľlt ki a Kurucra, DezsŇĎ azt mondja, tegnap este folyamatosan cs√∂rg√∂tt a telefonja, volt olyan √≥ra, hogy h√ļszn√°l is t√∂bben pr√≥b√°lkoztak, de egyik√ľk sem sz√≥lt bele. Csak SMS-ben mertek megmukkanni, olyanokat, hogy

Advertisement

Holnap jobb ha ketszer is korulnezel mielott kimesz az utcara te retkes kis szemet geci

De ember√ľnk az elŇĎbb, h√°la istennek, meg√©rkezett a szerkesztŇĎs√©g√©be, egyben, csak √°lmosan.

Advertisement

√Čjjel azt√°n egy ember akadt, aki bele is mert sz√≥lni a telefonba, de ŇĎ, mint az √©rintett sztorij√°b√≥l kider√ľlt, r√∂vid buzik√∂cs√∂g√∂z√©s ut√°n ann√°l ragadt le, hogy DezsŇĎ alszik-e m√°r, pedig tudhatta, hogy nem, hiszen √©ppen besz√©lgettek.

Hogy mi ebbŇĎl a tanuls√°g? Maximum annyi, hogy a Kurucinf√≥ sem menne semmire, ha nem t√°mogatn√° csendben, p√©ld√°ul levelek forwardolgat√°s√°val egy rak√°s tisztes polg√°r, olyan, mint aki a Hungaroplak√°tt√≥l kap√°sb√≥l tov√°bbk√ľldte az √ļjs√°g√≠r√≥ mailj√©t.

Advertisement

Ma reggel √©n is √≠rtam a Hungaroplak√°tnak. Vagy az √©n levelemet is odaadj√°k a cimbor√°iknak, vagy v√°laszolnak, vagy egyiket sem, nemsok√°ra kider√ľl, a fejlem√©nyekrŇĎl persze azonnal besz√°molok.