This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Milliárdos internetadó jöhet Amerikában

Illustration for article titled Milliárdos internetadó jöhet Amerikában

Mert holnap lejár az ezt tiltó szövetségi törvény. Ha nem hosszabbítják meg, vagy nem megy át a szenátuson a végleges adómentességet garantáló új törvény, 15 milliárd dollárra teheti rá a kezét az állam.

Advertisement

Az internet bimbózásának hajnalán, 1998. október 21-én írta alá Bill Clinton elnök az Internet Tax Freedom Act-et (ITFA), az amerikai internetadó-mentességi törvényt. A szövetségi törvény megtiltja a tagállamoknak, hogy adót vessenek ki az internetelérésre, a forgalomra, az emailre és a sávszélességre. A kereskedelmi adótól ez független, csak az internetre magára vonatkozik: ha veszünk valamit egy netes boltból, az természetesen ugyanúgy adóköteles, mintha fizikai boltból vettük volna.

$ 14 700 000 000

A törvényt azóta négyszer hosszabbították meg, legutóbb George W. Bush, 2007. október 31-én, hét évre. Ez jár le holnap, és ugyan Obama elnök idén szeptemberben 2014. december 11-ig kitolta az adózási moratóriumot, utána elvileg szabad a pálya.

Advertisement

Mindez közel 15 milliárd dollárjába (3,7 billió forint) kerülhet az amerikai állampolgároknak és vállalkozásoknak – legalábbis az American Action Forum nevű konzervatív csoport számítása szerint. A potenciális adók egyike az amerikai hírközlési hatóság, az FCC által kivethető 16,1%-os távközlési adó lenne, ha a szélessávú internetelérést „szövetségi távközlési szolgáltatásnak” minősítenék át.

Érdekes, hogy hét államban ma is van adó az interneten. Hawaii, Új-Mexico, Észak- és Dél-Dakota, Ohio, Texas és Wisconsin az ITFA aláírása előtt vetették ki ezeket, megelőzve a szövetségi tiltást. A hét állam évente körülbelül 500 millió dollárt keres velük. Texas például úgy, hogy 6,25% kereskedelmi adót tesz az internet-elérése, erre jön még 2 százalék helyi adó – bár az első 25 dollár a számlán adómentes. A texasi államnak évente 280, a helyi önkormányzatoknak további 78 millió dollár bevétele van évenként ebből.

Advertisement

Elhülyülnek a gyerekek és leállnak a lélegeztetőgépek

A végleges megoldás a Permanent Internet Tax Freedom Act, azaz az örökös internetadó-mentességi törvény elfogadása lenne. Ezt tavaly ősszel nyújtotta be a kongresszusnak Bob Goodlatte republikánus képviselő, a ház idén júliusban fogadta el, jelenleg a demokraták irányította szenátus jóváhagyására vár.

Advertisement

Ez a törvény a korábban mentességet élvező hét államra is vonatkozna, aminek például a csóró Dél-Dakota nem nagyon örül. Deb Peters, az állami törvényhozás egyik republikánus szenátora természetesen elő is vette az oktatás- és egészségügykártyát.

Forrás: The Pew Charitable Trusts, Govtrack.us, Detroit News, The Hill. A címlapkép Nagy Attila fotójából készült.

Share This Story

Get our newsletter