Illustration for article titled Milliárdos internetadó jöhet Amerikában

Mert holnap lejár az ezt tiltó szövetségi törvény. Ha nem hosszabbítják meg, vagy nem megy át a szenátuson a végleges adómentességet garantáló új törvény, 15 milliárd dollárra teheti rá a kezét az állam.

Advertisement

Az internet bimbózásának hajnalán, 1998. október 21-én írta alá Bill Clinton elnök az Internet Tax Freedom Act-et (ITFA), az amerikai internetadó-mentességi törvényt. A szövetségi törvény megtiltja a tagállamoknak, hogy adót vessenek ki az internetelérésre, a forgalomra, az emailre és a sávszélességre. A kereskedelmi adótól ez független, csak az internetre magára vonatkozik: ha veszünk valamit egy netes boltból, az természetesen ugyanúgy adóköteles, mintha fizikai boltból vettük volna.

$ 14 700 000 000

A törvényt azóta négyszer hosszabbították meg, legutóbb George W. Bush, 2007. október 31-én, hét évre. Ez jár le holnap, és ugyan Obama elnök idén szeptemberben 2014. december 11-ig kitolta az adózási moratóriumot, utána elvileg szabad a pálya.

Advertisement

Mindez közel 15 milliárd dollárjába (3,7 billió forint) kerülhet az amerikai állampolgároknak és vállalkozásoknak – legalábbis az American Action Forum nevű konzervatív csoport számítása szerint. A potenciális adók egyike az amerikai hírközlési hatóság, az FCC által kivethető 16,1%-os távközlési adó lenne, ha a szélessávú internetelérést „szövetségi távközlési szolgáltatásnak” minősítenék át.

Érdekes, hogy hét államban ma is van adó az interneten. Hawaii, Új-Mexico, Észak- és Dél-Dakota, Ohio, Texas és Wisconsin az ITFA aláírása előtt vetették ki ezeket, megelőzve a szövetségi tiltást. A hét állam évente körülbelül 500 millió dollárt keres velük. Texas például úgy, hogy 6,25% kereskedelmi adót tesz az internet-elérése, erre jön még 2 százalék helyi adó – bár az első 25 dollár a számlán adómentes. A texasi államnak évente 280, a helyi önkormányzatoknak további 78 millió dollár bevétele van évenként ebből.

Advertisement

Elhülyülnek a gyerekek és leállnak a lélegeztetőgépek

A végleges megoldás a Permanent Internet Tax Freedom Act, azaz az örökös internetadó-mentességi törvény elfogadása lenne. Ezt tavaly ősszel nyújtotta be a kongresszusnak Bob Goodlatte republikánus képviselő, a ház idén júliusban fogadta el, jelenleg a demokraták irányította szenátus jóváhagyására vár.

Advertisement

Ez a törvény a korábban mentességet élvező hét államra is vonatkozna, aminek például a csóró Dél-Dakota nem nagyon örül. Deb Peters, az állami törvényhozás egyik republikánus szenátora természetesen elő is vette az oktatás- és egészségügykártyát.

Forrás: The Pew Charitable Trusts, Govtrack.us, Detroit News, The Hill. A címlapkép Nagy Attila fotójából készült.

Share This Story

Get our newsletter