Mert holnap lej√°r az ezt tilt√≥ sz√∂vets√©gi t√∂rv√©ny. Ha nem hosszabb√≠tj√°k meg, vagy nem megy √°t a szen√°tuson a v√©gleges ad√≥mentess√©get garant√°l√≥ √ļj t√∂rv√©ny, 15 milli√°rd doll√°rra teheti r√° a kez√©t az √°llam.

Az internet bimb√≥z√°s√°nak hajnal√°n, 1998. okt√≥ber 21-√©n √≠rta al√° Bill Clinton eln√∂k az Internet Tax Freedom Act-et (ITFA), az amerikai internetad√≥-mentess√©gi t√∂rv√©nyt. A sz√∂vets√©gi t√∂rv√©ny megtiltja a tag√°llamoknak, hogy ad√≥t vessenek ki az internetel√©r√©sre, a forgalomra, az emailre √©s a s√°vsz√©less√©gre. A kereskedelmi ad√≥t√≥l ez f√ľggetlen, csak az internetre mag√°ra vonatkozik: ha vesz√ľnk valamit egy netes boltb√≥l, az term√©szetesen ugyan√ļgy ad√≥k√∂teles, mintha fizikai boltb√≥l vett√ľk volna.

$ 14 700 000 000

A törvényt azóta négyszer hosszabbították meg, legutóbb George W. Bush, 2007. október 31-én, hét évre. Ez jár le holnap, és ugyan Obama elnök idén szeptemberben 2014. december 11-ig kitolta az adózási moratóriumot, utána elvileg szabad a pálya.

Mindez k√∂zel 15 milli√°rd doll√°rj√°ba (3,7 billi√≥ forint) ker√ľlhet az amerikai √°llampolg√°roknak √©s v√°llalkoz√°soknak ‚Äď legal√°bbis az American Action Forum nevŇĪ konzervat√≠v csoport sz√°m√≠t√°sa szerint. A potenci√°lis ad√≥k egyike az amerikai h√≠rk√∂zl√©si hat√≥s√°g, az FCC √°ltal kivethetŇĎ 16,1%-os t√°vk√∂zl√©si ad√≥ lenne, ha a sz√©less√°v√ļ internetel√©r√©st ‚Äěsz√∂vets√©gi t√°vk√∂zl√©si szolg√°ltat√°snak‚ÄĚ minŇĎs√≠ten√©k √°t.

Advertisement

√Črdekes, hogy h√©t √°llamban ma is van ad√≥ az interneten. Hawaii, √öj-Mexico, √Čszak- √©s D√©l-Dakota, Ohio, Texas √©s Wisconsin az ITFA al√°√≠r√°sa elŇĎtt vetett√©k ki ezeket, megelŇĎzve a sz√∂vets√©gi tilt√°st. A h√©t √°llam √©vente k√∂r√ľlbel√ľl 500 milli√≥ doll√°rt keres vel√ľk. Texas p√©ld√°ul √ļgy, hogy 6,25% kereskedelmi ad√≥t tesz az internet-el√©r√©se, erre j√∂n m√©g 2 sz√°zal√©k helyi ad√≥ ‚Äď b√°r az elsŇĎ 25 doll√°r a sz√°ml√°n ad√≥mentes. A texasi √°llamnak √©vente 280, a helyi √∂nkorm√°nyzatoknak tov√°bbi 78 milli√≥ doll√°r bev√©tele van √©venk√©nt ebbŇĎl.

Elh√ľly√ľlnek a gyerekek √©s le√°llnak a l√©legeztetŇĎg√©pek

A v√©gleges megold√°s a Permanent Internet Tax Freedom Act, azaz az √∂r√∂k√∂s internetad√≥-mentess√©gi t√∂rv√©ny elfogad√°sa lenne. Ezt tavaly ŇĎsszel ny√ļjtotta be a kongresszusnak Bob Goodlatte republik√°nus k√©pviselŇĎ, a h√°z id√©n j√ļliusban fogadta el, jelenleg a demokrat√°k ir√°ny√≠totta szen√°tus j√≥v√°hagy√°s√°ra v√°r.

Advertisement

Ez a t√∂rv√©ny a kor√°bban mentess√©get √©lvezŇĎ h√©t √°llamra is vonatkozna, aminek p√©ld√°ul a cs√≥r√≥ D√©l-Dakota nem nagyon √∂r√ľl. Deb Peters, az √°llami t√∂rv√©nyhoz√°s egyik republik√°nus szen√°tora term√©szetesen elŇĎ is vette az oktat√°s- √©s eg√©szs√©g√ľgyk√°rty√°t.

Forr√°s: The Pew Charitable Trusts, Govtrack.us, Detroit News, The Hill. A c√≠mlapk√©p Nagy Attila fot√≥j√°b√≥l k√©sz√ľlt.