Milliárdos a milliárdosnak farkasa – fokozódik a helyzet Ukrajnában

Illustration for article titled Milliárdos a milliárdosnak farkasa – fokozódik a helyzet Ukrajnában

Miközben Viktor Janukovics egykori államfő Viktor nevű fiát már el is temették a Krímen – nagyon fura balesete volt a Bajkál-tónál, ráment a jégre egy kisbusszal, beszakadt alatta –, aközben egyre nagyobb a feszültség Porosenko elnök és Kolomojszkij szuperoligarcha közt.

Advertisement

Az állam és a dollármilliárdos dnyepropetrovszki kormányzó konfliktusáról Gasparus írt összeszedett posztot jó szokása szerint. Az írás még ma délelőtt élesedett, ezt csak azért jegyzem meg, mert azóta is folyamatosan jönnek a hírek és mennek az üzengetések. Délután például az is elterjedt, hogy Petro Porosenko parancsára Dnyepropetrovszk megyébe vezénylik a Nemzeti Gárda két zászlóalját, ezt azonban utóbb mindenki cáfolta. Az viszont tény, hogy az elnök kijelentette, Ukrajnában senkinek sem lehet magánhadserege.

Advertisement

Ez azért érdekes és fontos, mert Kolomojszkij – aki a háború óta a sahtaros Rinat Ahmetovot beelőzve az ország legbefolyásosabb gazdasági szereplőjévé vált – több félkatonai alakulatot pénzelt az elmúlt évben, ő volt az a szupergazdagok közül, aki a leghatározottabban állt bele a donyecki-luganszki lázadók és az oroszok elleni háborúba. Ezzel együtt már nyáron világos volt, hogy felfegyverzett kiskirályságot épít a megyéjében, és úgy látszik, most jött el a nagyjából nyílt ukrán–ukrán milliárdoskonfliktus ideje. Ami kiváltotta: az olaj fölötti kontroll.

További részletek tehát egyelőre a fent linkelt Gasparus-posztban.

[az egyik ukrán site-ról elcsent fotón ifj. Viktor Janukovics friss sírja látható]

Share This Story

Get our newsletter