This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Milliárdokért vett meztelen nőt a kormány

Illustration for article titled Milliárdokért vett meztelen nőt a kormány

Világszenzációt jelentő festményt vásárolhatott a magyar állam, írja a Napi.hu. Ha minden igaz, 4,5 milliárd forintot adtak Gustave Courbet Fehér harisnyás aktjáért.

Advertisement

A januárban megvett műkincs a Szépművészeti Múzeum sztárja lehet, állapítja meg az újság. Azért nem biztos semmi, mert az illetékesek egyelőre nem adtak konkrét választ a konkrét kérdésekre. Annyi a tény, hogy a költségvetésről szóló minisztériumi beszámolóban a következő olvasható: "4,5 milliárd forint egy külföldi személy kártalanítására egy ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépművészeti Múzeumnál". A titkokra az év közepén derülhet fény, legalábbis a Szépművészeti közlése arra utal.

A muzeológus és műkereskedelmi szakmában dolgozó szakértők azt mondják, a 4,5 milliárd egy közelmúltban megvételre felajánlott festmény 15 millió eurós árával azonos. A műtárgy Gustave Courbet kalandos sorsú festménye, amely a Hatvany-gyűjtemény ékessége volt a II. világháború előtt. A kép aztán évtizedekre eltűnt, majd 2007-ben került elő megint. Nemrég a Louvre tett rá vételi ajánlatot, ám a francia sztármúzeum végül elállt a vásárlástól.

Share This Story

Get our newsletter