Miut√°n k√∂rberajongtam a K√©pp√© form√°lt h√°bor√ļ c√≠mŇĪ vadi√ļj OSZK-s albumot bemutat√≥ ki√°ll√≠t√°st, volt szerencs√©m bepillantani a k√∂tet lenyŇĪg√∂zŇĎ k√©panyag√°nak eredetileg otthont ad√≥ Plak√°t- √©s Kisnyomtatv√°nyt√°r termeibe.

Mivel az Orsz√°gos Sz√©ch√©nyi K√∂nyvt√°r minden Magyarorsz√°gon nyomtat√°sba ker√ľlŇĎ dokumentumot begyŇĪjt, azaz a nyomd√°k vagy kiad√≥k k√∂telesek k√ľldeni n√©h√°ny p√©ld√°nyt kiadv√°nyaikb√≥l, az 1935 √≥ta √∂n√°ll√≥ gyŇĪjtem√©nyk√©nt funkcion√°l√≥ t√°rban szinte minden megtal√°lhat√≥, ami plak√°t, sz√°mol√≥c√©dula, metszet, ex libris, k√©pes levelezŇĎlap, r√∂plap, gy√°szjelent√©s, √©tlap, mŇĪsor, t√°ncrend, napt√°r, katal√≥gus √©s m√©g annyi minden ‚Äď tudtam meg Katona Anik√≥t√≥l, az OSZK kutat√≥j√°t√≥l, aki k√∂rbevezetett a kincseket rejtŇĎ fi√≥ksorok k√∂zt.

A Plak√°t- √©s Kisnyomtatv√°nyt√°r gyŇĪjtŇĎk√∂r√©be az 1711 ut√°n Magyarorsz√°gon nyomtatott √©s a k√ľlf√∂ld√∂n kiadott, de magyar vonatkoz√°s√ļ kisnyomtatv√°nyok, tov√°bb√° a sokszoros√≠tott grafik√°val k√©sz√≠tett ilyen vonatkoz√°s√ļ dokumentumok tartoznak. Ennek a viszonylag sz√©les mer√≠t√©snek k√∂sz√∂nhetŇĎen t√∂bb mint n√©gymilli√≥ t√©tel tal√°lhat√≥ itt, az OSZK k√∂nyv- √©s idŇĎszaki kiadv√°nyokb√≥l √°ll√≥ gyŇĪjtem√©nye nagyobb csak.

A gyŇĪjtem√©ny legpazarabb r√©sze a grafikai plak√°tok t√°ra, ami t√∂bb mint sz√°zezer szebbn√©l szebb darabot rejt a m√ļlt sz√°zad elej√©tŇĎl napjainkig. Ha arra gondolok, hogy mag√°ngyŇĪjtŇĎk s√ļlyos √∂sszegeket k√©pesek kifizetni az itt ŇĎrz√∂tt alkot√°sok elv√©tve elŇĎker√ľlŇĎ szabadpiaci p√©ld√°nyai√©rt, az OSZK egyik legk√ľl√∂nlegesebb kincsest√°r√°v√° alakulnak a furcsa vasfi√≥kokkal, kartondobozokkal, mapp√°kkal telezs√ļfolt ablaktalan helyis√©gek.

Advertisement

Amikor kicsit sem tr√©f√°san megjegyzem, hogy ez val√≥sz√≠nŇĪleg csod√°s munkahely, Katona Anik√≥ mosolyogva mondja, hogy igen, az, √©s l√°tom rajta, hogy ŇĎ is komolyan gondolja.

Harmincas évek


Advertisement

Itt szinte minden megvan


Advertisement

Egy francia plak√°t


Advertisement

Kincseket rejtenek a vörös fiókok


Advertisement

A gyŇĪjtem√©ny egy r√©sze m√°r digitaliz√°lt form√°ban el√©rhetŇĎ √©s kutathat√≥


Advertisement

Egy moziplak√°t a 20. sz√°zad elej√©rŇĎl


Advertisement

√ögynevezett szabadlapos album


Advertisement

A dobozok szöveges plakátokat rejtenek


Advertisement

T√∂bb sz√°zezer olyan nyomtatv√°nyt ŇĎriznek itt, amiket nem az √∂r√∂kk√©val√≥s√°gnak sz√°ntak annak idej√©n


Advertisement

Katalogizálásra váró plakátok


Advertisement

Itt tényleg minden van


Advertisement

Számolócédulák


Advertisement

A legend√°s Nikotex


Advertisement

Szentképek


Advertisement

K√©pes levelezŇĎlapok f√∂ldrajzi hely szerint csoportos√≠tva


Advertisement

Gyászjelentések


(Fotó: Nagy Attila/Cink)