Milliárdokat érő fecnik a Széchényi könyvtár egyik eldugott sarkában

Miután körberajongtam a Képpé formált háború című vadiúj OSZK-s albumot bemutató kiállítást, volt szerencsém bepillantani a kötet lenyűgöző képanyagának eredetileg otthont adó Plakát- és Kisnyomtatványtár termeibe.

Advertisement

Mivel az Országos Széchényi Könyvtár minden Magyarországon nyomtatásba kerülő dokumentumot begyűjt, azaz a nyomdák vagy kiadók kötelesek küldeni néhány példányt kiadványaikból, az 1935 óta önálló gyűjteményként funkcionáló tárban szinte minden megtalálható, ami plakát, számolócédula, metszet, ex libris, képes levelezőlap, röplap, gyászjelentés, étlap, műsor, táncrend, naptár, katalógus és még annyi minden – tudtam meg Katona Anikótól, az OSZK kutatójától, aki körbevezetett a kincseket rejtő fióksorok közt.

A Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjtőkörébe az 1711 után Magyarországon nyomtatott és a külföldön kiadott, de magyar vonatkozású kisnyomtatványok, továbbá a sokszorosított grafikával készített ilyen vonatkozású dokumentumok tartoznak. Ennek a viszonylag széles merítésnek köszönhetően több mint négymillió tétel található itt, az OSZK könyv- és időszaki kiadványokból álló gyűjteménye nagyobb csak.

A gyűjtemény legpazarabb része a grafikai plakátok tára, ami több mint százezer szebbnél szebb darabot rejt a múlt század elejétől napjainkig. Ha arra gondolok, hogy magángyűjtők súlyos összegeket képesek kifizetni az itt őrzött alkotások elvétve előkerülő szabadpiaci példányaiért, az OSZK egyik legkülönlegesebb kincsestárává alakulnak a furcsa vasfiókokkal, kartondobozokkal, mappákkal telezsúfolt ablaktalan helyiségek.

Amikor kicsit sem tréfásan megjegyzem, hogy ez valószínűleg csodás munkahely, Katona Anikó mosolyogva mondja, hogy igen, az, és látom rajta, hogy ő is komolyan gondolja.

Advertisement

Harmincas évek


Advertisement

Itt szinte minden megvan


Advertisement

Egy francia plakát


Advertisement

Kincseket rejtenek a vörös fiókok


Advertisement

A gyűjtemény egy része már digitalizált formában elérhető és kutatható


Advertisement

Egy moziplakát a 20. század elejéről


Advertisement

Úgynevezett szabadlapos album


Advertisement

A dobozok szöveges plakátokat rejtenek


Advertisement

Több százezer olyan nyomtatványt őriznek itt, amiket nem az örökkévalóságnak szántak annak idején


Advertisement

Katalogizálásra váró plakátok


Advertisement

Itt tényleg minden van


Advertisement

Számolócédulák


Advertisement

A legendás Nikotex


Advertisement

Szentképek


Advertisement

Képes levelezőlapok földrajzi hely szerint csoportosítva


Advertisement

Gyászjelentések


(Fotó: Nagy Attila/Cink)

Share This Story