Mikola István is ember

Illustration for article titled Mikola István is ember

Ezért kezességet vállalt egy jogszerű hitelfelvételnél, amely idővel kedvezőtlen fordulatot vett számára.

Advertisement

A képviselők idei vagyonnyilatkozatai közül Mikola Istváné keltette az idén talán a legnagyobb feltűnést, mert az derült ki belőle, hogy ingatlanait és kocsiját is lefoglalta a végrehajtó, mert kezes volt egy családtag svájcifrank-hitelénél. (A nyilatkozat innét tölthető le.)

Az Index további kérdéseket tett fel az esetről a külügyminisztériumnak, és a tárca sajtóosztálya elég messziről futott neki, hogy elmagyarázza a helyzetet, miért is került ilyen méltatlan helyzetbe a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár:

Annak ellenére, hogy dr. Mikola István magas rangú államvezetői funkciót lát el, ugyanolyan hétköznapi és szokásos események is zajlanak az életében, mint bármelyikünkében.

A külügyi államtitkárral sem történt más, mint ami sok ezer emberrel Magyarországon: kezességet vállalt egy jogszerű hitelfelvételnél, amely idővel kedvezőtlen fordulatot vett számára.

Advertisement

A konkrét esetről pedig azt írta a minisztérium, hogy Mikola István feleségének lánya 2004-ben újdonsült férjével az első lakáshoz jutása érdekében 60 ezer svájci franknak megfelelő banki hitelt vett fel, amelynek törlesztéséért Mikola István vállalt kezességet. A hitelt felvevő családtag 2008-ban férjével és időközben született gyerekeivel Németországba települt, a hitel törlesztését pedig beszüntette. A hitelt folyósító pénzintézet Mikola Istvánt mint kezességvállalót találta meg, és – végrehajtón keresztül – zárolta minden vagyontárgyát.

(via Index)

Share This Story

Get our newsletter