Ez√©rt kezess√©get v√°llalt egy jogszerŇĪ hitelfelv√©teln√©l, amely idŇĎvel kedvezŇĎtlen fordulatot vett sz√°m√°ra.

A k√©pviselŇĎk idei vagyonnyilatkozatai k√∂z√ľl Mikola Istv√°n√© keltette az id√©n tal√°n a legnagyobb feltŇĪn√©st, mert az der√ľlt ki belŇĎle, hogy ingatlanait √©s kocsij√°t is lefoglalta a v√©grehajt√≥, mert kezes volt egy csal√°dtag sv√°jcifrank-hitel√©n√©l. (A nyilatkozat inn√©t t√∂lthetŇĎ le.)

Az Index tov√°bbi k√©rd√©seket tett fel az esetrŇĎl a k√ľl√ľgyminiszt√©riumnak, √©s a t√°rca sajt√≥oszt√°lya el√©g messzirŇĎl futott neki, hogy elmagyar√°zza a helyzetet, mi√©rt is ker√ľlt ilyen m√©ltatlan helyzetbe a biztons√°gpolitikai √©s nemzetk√∂zi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r:

Annak ellen√©re, hogy dr. Mikola Istv√°n magas rang√ļ √°llamvezetŇĎi funkci√≥t l√°t el, ugyanolyan h√©tk√∂znapi √©s szok√°sos esem√©nyek is zajlanak az √©let√©ben, mint b√°rmelyik√ľnk√©ben.

A k√ľl√ľgyi √°llamtitk√°rral sem t√∂rt√©nt m√°s, mint ami sok ezer emberrel Magyarorsz√°gon: kezess√©get v√°llalt egy jogszerŇĪ hitelfelv√©teln√©l, amely idŇĎvel kedvezŇĎtlen fordulatot vett sz√°m√°ra.

Advertisement

A konkr√©t esetrŇĎl pedig azt √≠rta a miniszt√©rium, hogy Mikola Istv√°n feles√©g√©nek l√°nya 2004-ben √ļjdons√ľlt f√©rj√©vel az elsŇĎ lak√°shoz jut√°sa √©rdek√©ben 60 ezer sv√°jci franknak megfelelŇĎ banki hitelt vett fel, amelynek t√∂rleszt√©s√©√©rt Mikola Istv√°n v√°llalt kezess√©get. A hitelt felvevŇĎ csal√°dtag 2008-ban f√©rj√©vel √©s idŇĎk√∂zben sz√ľletett gyerekeivel N√©metorsz√°gba telep√ľlt, a hitel t√∂rleszt√©s√©t pedig besz√ľntette. A hitelt foly√≥s√≠t√≥ p√©nzint√©zet Mikola Istv√°nt mint kezess√©gv√°llal√≥t tal√°lta meg, √©s ‚Äď v√©grehajt√≥n kereszt√ľl ‚Äď z√°rolta minden vagyont√°rgy√°t.

(via Index)