Illustration for article titled Miért viselt Kodály Zoltán hosszú hajat?

Ez is kiderül egy most induló oldalból, amely ötperces kisfilmekkel segítene a gimnazistáknak a tanulásban. Sikerült is meglepni az egyikkel.

Advertisement

A Zanza.tv tantárgyanként magyarázza el nyolc tantárgy legfontosabb témáit: irodalom, magyar nyelv, matematika, történelem, filozófia, etika, sport- és testnevelés, társadalomismeret. Mindezeken belül sok-sok videó kapcsolódik az egyes témakörökhöz, tehát elég komoly vállalkozásról van szó - ugyan ez még csak tesztüzemmód, de a videók már működnek.

Mint a nevéből is következik, a Zanza.tv a lehető legfontosabb információkat szedi össze, és infografikák, illetve illusztrációk egészítik ki a narrátorok szövegét, majd a videó után ellenőrzésre is van lehetőség. Én először az Életmód az 1960-as, 70-es években Magyarországon c. videót néztem meg.

Advertisement

Rögtön az elején hátrahőköltem, mert a szöveget mondó színésznő (vajon ki lehet?) baromi idegesítően affektálva beszél: egyes kifejezéseket szabályosan dühödten vág a fejünkhöz. Miután ezt megszoktam, már tudtam figyelni a videóra, ami nagyjából tényleg jól szedi össze a témát, viszont amikor Kodály Zoltán hajához értünk, akkor kicsit kizökkentem.

Advertisement

A zeneszerző frizurája a nyugati fogyasztói kultúra és a beatzene magyarországi megjelenése után jelenik meg: utóbbi következtében "az új viseletek a békés ellenállás szimbólumai lettek - Kodály Zoltán is ezért viselt hosszú hajat." A végén még a tesztet is kitöltöttem, de nem lett száz százalékos, mert nem tudtam, mikor vezették be a GYES-t.

Kipróbáltam egy irodalom témát is: a realista irodalomról szóló videó már messzebbről indít, és a bevezetésből megtudhatjuk, hogy vannak emberek, akik sokat akarnak keresni, vannak, akik a szerény megélhetést tűzik ki célul, és van, aki mások letaposása árán sem átall előrejutni. Ilyen erős indítás után már kicsit csalódás volt a folytatás.

Advertisement

Végül halált megvető bátorsággal egy kombinatorika videót is elindítottam, de ahhoz már papírt és ceruzát is elő kellett volna vegyek, és a "faktoriális" szó elhangzása után hirtelen gyomoridegesség kezdett kerülgetni. Ebből a szempontból mindegy is, hogy az osztályteremben hallom ezt, vagy egy videón.

Az impresszumból kiderül, hogy vagy húsz gimnázium működött együtt a projektben, amely az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában készült. Azért valami azt súgja, hogy nem minden tanár fogadja majd olyan kitörő örömmel ezt a kezdeményezést, de a betűktől menekülő mai gimnazisták lehet, hogy mást gondolnak majd.

Advertisement

Amúgy Szily most mondja, hogy az ő gyerekei használják a Videotanar.hu-t, és abszolút működő dolog a gyerekek között a videós tanulás, szóval ezek alapján a Zanza.tv is befuthat egy komolyabb karriert.

Share This Story

Get our newsletter