Illustration for article titled Miért ússzák meg ennyiszer a zaklató szerzetesek Magyarországon?

Belső vizsgálat után elbocsátottak egy bencés szerzetest Pannonhalmáról, kiskorú veszélyeztetése miatt. De a rendőrség nem indított nyomozást. Azt sem árulják el, hány diákfiút zaklatott, ha zaklatott. Hogy lehetséges ez? Én sajnos már láttam ilyent.

Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést.

Advertisement

Ez a leghideglelősebb mondat abban a tegnap esti MTI-hírben, ami a Pannonhalmi Főapátság közleményét ismerteti a most kipattant ügyről. Hideglelős, de nem ismeretlen, hasonló esetet ugyanis én magam is átéltem a budapesti Piarista Gimnáziumban. Ott sem volt feljelentés.

A szűkszavú hír alapján annyit tudni, hogy a szerzetes több mint tíz éve elkövetett valamit – vagy egy vagy több diákkal, ezt egyelőre titkolják a papok –, amit a rend kivizsgált, és bár semmit sem hajlandó elárulni róla, amit talált, az elég volt ahhoz, hogy a bűnös már ne legyen a rend tagja. Még azt is eltitkolják, hogy ők rúgták ki, vagy magától lépett le.

Advertisement

Egészen abszurd, hogy a Főapátság média-kapcsolattartója lazán nyilatkozhat arról, hogy a rendőrség feljelentés híján nem nyomoz, és eltitkolhat minden részletet egy vélhetően szennyes és köztörvényes ügyben.

Hogy a zaklatási ügyek eltussolása gyakorlat lehet a magyar szerzetesrendek világában, onnan sejtem, hogy annak idején nálunk is történt ilyen, az akkor még Mikszáth téri gimnáziumban.

Advertisement

Egy többnapos téli gyalogtúra után, a karácsonyi szünet utáni napokban terjedt el a pletyka, hogy Y. atya, a friss matektanárunk a kulcsosházban befeküdt egy osztálytársunk mellé és simogatni kezdte, a fiú szülei meg elmondták az esetet az igazgatónak.

Senki sem tudott semmit, teljes volt a hallgatás, de az azért elég erős jel volt, hogy Y. atya nem jelent meg az első matekórán. Aztán egészen eltűnt, és mindenféle kommentár vagy magyarázat nélkül új matektanárunk lett. Hogy aztán pletykákból tudjuk meg, a megvádolt papot a rend balatoni vitorlástelepére dugták el őrnek. Vízitúrázóknak jó lesz, gondolhatták. Majd némi jegelés után emberünket pár év múlva szép csendben visszahelyezték a rend kecskeméti gimnáziumába. Vidékre jó lesz, gondolhatták?

Advertisement

De az biztos, hogy feljelentés és nyomozás nem folyt az ügyben, és mi arra szocializálva fejeztük be a sulit, hogy szerzetesnek és tanárnak bármit lehet, büntetlenül.

Az akkori piaristák cinkosságát és komcsi ügyintézését sem menti semmi, de akkor legalább el lehetett sütni azt a magyarázatot, hogy ha kipattan az ügy, a Kádár-rendszer szélsőséges esetben be is zárathatta volna az utált egyházi iskolát. Mondom, ez sem ment fel, egy zaklató tanár megvédése védhetetlen dolog.

Advertisement

Hozzáteszem, a tanárral sem tettek jót, mert ha van rendes vizsgálat, kiderülhetett volna az ártatlansága is, így viszont mi, akik az akkori évfolyamokba jártunk, mind perverz, gusztustalan szexuális bűnözőként gondolunk Y.-ra.

Az ügyben természetesen azonnal megkerestem a Főapátságot, mailben és telefonon is, amint reagálnak, új posztot írok. Ezeket kérdeztem tőlük:

– ha egyszer eleve kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indítottak belső vizsgálatot, hogyan lehetséges, hogy nem tettek azonnal rendőrségi feljelentést, ha ilyen gyanú egyáltalán felmerült egy szerzetestársukkal kapcsolatban?

– hogyan magyarázzák a közvéleménynek, hogy mind az érintett gyerekek száma, mind az érintett szerzetes neve, mind a vizsgálat pontos végeredménye titkos?

– ha eltitkolják, hogy mit állapítottak meg egy első látásra pedofil-zaklatós esetnek látszó ügyben, hogyan bízzanak az iskolában a gyerekeiket évekre önökre bízó szülők?

– ha a vizsgálat olyan eredményt hozott, aminek a vége az érintett távozása, miért nem tettek feljelentést a vizsgálat végén?

Advertisement

Az MTI-hírt meg okulásul idemásolom:

Egyházak-vizsgálat-gyermekvédelem

Kiskorú veszélyeztetése miatt vizsgálat indult a Pannonhalmi Főapátságban

Győr, 2015. május 25., hétfő (MTI) – Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”.

Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést. A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza”. A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

Advertisement

Update: Íme itt a friss breaking hír, Várszegi nyilatkozatával.

Share This Story

Get our newsletter