Illustration for article titled ​Miért történelemhamisítás a töki illegális náci emlékmű?

Tavaly májusban írta meg a Cink, hogy titokban náci szimbólumokkal televésett követ állítottak fel a Tök, Szomor és Perbál alkotta háromszög közepén. Ungváry Krisztián történész most elmesélte, miért hazugság az egész, és miért irritálja még a túlélő katonák hozzátartozóit is.

Advertisement

A kő a magyar természetjáró nácik legnagyobb éves programja, a kitörés emléktúra útvonalán fekszik, vagyis áll. Ezen az eseményen a Budapestnél bekerített német és magyar csapatok 1945 február 11.-ei kitörési kíséretére emlékeznek a nenonácik azzal, hogy végigjárják az útvonalat, amit a katonák annak idején.

Advertisement

Ungváry, a kor ismert kutatója a Zsámbéki polgárok fb-csoportban jelent meg most kommentelőként, és ezt írta a kőről:

Kedves Zsámbéki Polgárok, engedjétek meg hogy történészként és a téma kutatójaként hozzászóljak ehhez az ügyhöz. Ez az emlékmű sajnos nem alkalmas arra, hogy az ártatlan áldozatokra emlékeztessen. Meghamisítja emléküket, mert náci jelképekkel alátámasztva úgy tesz, mintha ideológiai okokból ("véretek hullott értünk") haltak volna meg ezek a szerencsétlen katonák, holott erről szó sincsen. Ráadásul olyan szimbólumokat is odarak, amelynek semmi köze az ügyhöz, ugyanis sem a Hungária sem a Hunyadi SS hadosztály nem vett részt sem az ostromban sem a kitörésben. A kitörő katonák túlnyomó többsége nem azért tört ki mert azonosult Hitlerrel vagy értünk a vérét akarta hullatni, hanem azért mert szeretett volna életben maradni. Hozzátenném hogy a kitörést mint hadműveletet Hitler megtiltotta, azt eleve parancs ellenére követték el. Az áldozatoknak lehet és kell is emlékművet állítani, de nem náci szimbólumokkal. Jelen formájában ez az emlékmű felháborító és aki csodálkozik azon hogy ez sokakat irritál (egyébként az áldozatok utódait is, erről többekkel beszéltem), annak felteszem a kérdést hogy mit szólna, ha a Köztársaság téri pártháznál 1956-ban meglincselt sorozott katonákra vörös csillaggal és Sztálin képekel emlékezne valaki. Meg kell jegyeznem, eddig kb. 300 interjút készítettem Budapest ostromának túlélőivel. Tíz olyan német katonával is beszéltem, akik el is jutottak a saját vonalakig. Van aki közülük még most is él. Ők is felháborodnának azon hogy szenvedéseikre ma nyilaskereszttel emlékezik valaki.

Advertisement

A tippet köszönöm Péternek!

Share This Story

Get our newsletter