Mert rettentŇĎ balf√°c√°n m√≥don int√©zik ezt a leleplezŇĎs √ľgyet. Amit ma f√©nyes m√≥don bizony√≠tottak egy felh√°bor√≠t√≥an b√©na sajt√≥esem√©nnyel, ahol bemutatt√°k a nagyk√∂z√∂ns√©gnek a Horv√°th Andr√°s ut√°ni m√°sodik APEH-NAV-leleplezŇĎt, Vancsura Istv√°nt. Botr√°nyriport k√∂vetkezik.

K√©t dolog, ami pontosan megmutatta, mi√©rt tart itt ez a leleplezŇĎcsapat:

1.) A t√°j√©koztat√≥t a levegŇĎ munkacsoportos Luk√°cs Andr√°s nyitotta meg, azzal, hogy nem a kamp√°ny miatt √°llnak most a nyilv√°noss√°g el√©, hanem mert olyan inform√°ci√≥k vannak, amikrŇĎl tudniuk kell a v√°laszt√≥polg√°roknak. A t√°j√©koztat√≥ huszadik perc√©ben egy koll√©ga a telefonj√°n kisz√ļrta, hogy a Kettes Sz√°m√ļ LeleplezŇĎ, Vancsura Istv√°n a JESZ egy√©ni orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎjel√∂ltje. (Horv√°thr√≥l lehetett tudni, hogy az √Āngy√°n-f√©le Tisztess√©g √©s Embers√©g Sz√∂vets√©ge zugl√≥i egy√©ni jel√∂ltje.) Nem mintha Vancsura titkoln√° ezt, de √≠gy nagyon h√ľly√©n vette ki mag√°t az eg√©sz.

Advertisement

2.) A t√°j√©koztat√≥ 73. perce t√°j√°n a H√≠r24 megk√≠nzott riportere megk√©rdezte Horv√°thot, mi√©rt nem mondanak v√©gre c√©gneveket, a h√°l√≥zatos √°facsal√°sok haszon√©lvezŇĎit, valakit a meglebegtetett nagy hazai √©s multil√°ncok k√∂z√ľl. K√°b√© √≠gy zajlott a besz√©lget√©s:

Hír24: Miért nem mondanak cégneveket?

H. A.: A sajt√≥ tud t√∂bb n√©vrŇĎl, de nem merik k√∂z√∂lni.

Hír24: Akkor miért nem mondják most és itt?

H. A.: Vannak nevek. (Ezt szó szerint így)

Hír24: Mondjon neveket.

H. A.: A feljelentéseben ott vannak a cégnevek.

Hír24: De az nem nyilvános.

H. A.: Aki elŇĎsz√∂r elmondja, az fog b√∂rt√∂nbe menni. (Ez is sz√≥ szerint √≠gy hangzott el.)

Advertisement

Milyenek lehetnek ebben az orsz√°gban a beszariak, ha ilyenek a k√∂vetkezm√©nyekkel nem t√∂rŇĎdŇĎ kereszteslovagok? Akiket r√°ad√°sul mentelmi jog v√©d a jel√∂lts√©g√ľk miatt, teh√°t sokkal laz√°bban v√°daskodhatn√°nak szinte b√°rkin√©l?

Pedig h√°l√≥zatos √°facsal√°sok nyilv√°nval√≥ m√≥don vannak, a magyar √ľzletek polcait eln√©zve √≥ri√°si mennyis√©gben, nem kell hiszt√©rikus √∂sszeesk√ľv√©selm√©let-h√≠vŇĎnek lenni ahhoz sem, hogy elhiggy√ľk, itt nem 1-2 milli√°rdok mozognak bŇĪn√∂zŇĎzsebekbe, √©s a Horv√°th fell√©p√©se √≥ta eltelt esem√©nyek t√©nylegesen igazolt√°k, hogy a NAV kamuzik, h√°tr√°l, h√°r√≠t, maszatol, √©s direkt nem vizsg√°lja ki rendesen ezeket az √ľgyeket.

Advertisement

Sz√≥val nem arr√≥l van sz√≥, hogy Horv√°th√©k tot√°l k√≥klerek lenn√©nek, vagy valami energiacella-szerŇĪ √ľgyben h√≠vn√°k √∂ssze idŇĎrŇĎl idŇĎre a sajt√≥t. De az biztos, hogy n√°luk szerencs√©tlenebb√ľl lehetetlens√©g bilit bor√≠tani.

A mai esem√©ny - feat. V√°g√≥ G√°bor (LMP) - igaz√°n nagyot is durranhatott volna, hiszen azzal harangozt√°k be, hogy v√©gre a nyilv√°noss√°g el√© √°ll a M√°sodik Lovag, akit a megh√≠v√≥ban a titkozatos N.-nel jel√∂ltek. Ňź Vancsura Istv√°n egykori, a C√©gtŇĎl elt√°vol√≠tott NAV-fŇĎszt√°lyvezetŇĎ, aki - √©s ez nem jelent√©ktelen szempont - k√ľlsŇĎleg is alkalmas lenne erre a szerepre. Egyfajta ad√≥√ľgyi superman ŇĎ ugyanis, v√©kony, el√©g j√≥k√©pŇĪ, eminenstanul√≥-arc√ļ, szem√ľveges, igazi Clark Kent, akirŇĎl pont el lehet k√©pzelni, hogy √∂t √≥ra t√≠z perckor √°t√∂lt√∂zik a testhez√°ll√≥ jelmez√©be, √©s elrep√ľl a szlov√°k hat√°rra leb√ľntetni egy cukorkereskedŇĎt. R√°ad√°sul m√°sik szakm√°ja, az √ľgyv√©dked√©s miatt nyugodtan, √∂sszeszedetten besz√©l, nem tŇĪnik instabilnak, nem gerjed be √©s kezd kiab√°lni a harmadik k√∂tŇĎsz√≥ ut√°n, mint Horv√°th Andr√°s.

Advertisement

Ehhez k√©pest m√°sf√©l √≥ra √©s 15 telejegyzetelt lap ut√°n d√ļlva-f√ļlva t√°voztam, pedig √©n azt√°n igaz√°n nem negat√≠v prekoncepci√≥kkal √©rkeztem. (A fenti animgifen a jegyzetf√ľzetem l√°that√≥.)

Alig hangzott el b√°rmi k√©zzelfoghat√≥. Ami a legmegragadhat√≥bb volt m√©gis: az √°ll√≠t√°s, hogy a NAV Kiemelt √úgyek Igazgat√≥s√°g√°n bel√ľl mŇĪk√∂dŇĎ K√∂zpontos√≠tott EllenŇĎrz√©si Szakter√ľlet (KESZ) munk√°j√°t - a megyei igazgat√≥s√°gok helyett ez a k√∂zponti egys√©g vizsg√°lta a sok c√©gb√≥l √°ll√≥, h√°l√≥zatos √°facsal√°sra szakosodott, ak√°r t√∂bb orsz√°gban mŇĪk√∂dŇĎ ad√≥z√≥kat - a feletteseik sorozatosan √©s sz√°nd√©kosan g√°ncsolt√°k √©s ellehetetlen√≠tett√©k. Vancsura szerint 2010-tŇĎl, Horv√°th szerint m√°r 2007-tŇĎl kezdve. Ezek a felettesek Vancsura √©s Horv√°th szerint nem enged√©lyeztek √©s sz√°nd√©kosan letiltottak egyes vizsg√°latokat, gyakorlatilag fedezt√©k a csal√≥kat, majd "jogellenesen sz√©tvert√©k a szervezetet", annyira, hogy a k√ľl√∂nleges egys√©get egy korm√°nyd√∂nt√©s meg is sz√ľntette. A fŇĎ felelŇĎsnek Somos Katalin fŇĎigazgat√≥t nevezt√©k meg, akirŇĎl olyanokat mondtak, hogy a jegyzetf√ľzetembe pat√°s √∂rd√∂gk√©nt ker√ľlt bele egy rajzon.

Advertisement

A r√©sztevŇĎk mintha v√©gig arra utalgattak volna, hogy egyes NAV-vezetŇĎk bŇĪn√∂zŇĎi csoportok √©rdek√©ben akad√°lyoztak meg vagy her√©ltek ki vizsg√°latokat sorozatban. De hogy pontosan melyik c√©g vizsg√°lat√°t √©s pontosan kinek az √©rdek√©ben, azt az istennek nem akart√°k megmondani.

Vancsura a v√°dirat√°t feltette a weboldal√°ra, ebbŇĎl az√©rt sokkal t√∂bb der√ľl ki az √ľgyrŇĎl, mint √©lŇĎ sz√≥ban, ha √©rdekel, olvasd el.

Advertisement

Vil√°gos, hogy itt eleve olyan √ľgyekrŇĎl van sz√≥, amiket nem lehet szok√°sosan leegyszerŇĪs√≠tve t√°lalni a nagyk√∂z√∂ns√©gnek. Az is vil√°gos, hogy ha a korrupt felettesem mindenf√©le indokokkal √©vekig g√°ncsolja a munk√°mat, majd √©n errŇĎl kit√°lalok, az √≥hatatlanul is egy s√©rtett ember k√ľlvil√°g sz√°m√°ra √©rtelmezhetelen munkahelyi konfliktus√°nak tŇĪnik, amiben a fŇĎn√∂k vagy korrupt bŇĪn√∂zŇĎ, vagy egy√°ltal√°n nem az, csak mondjuk ut√°l engem, vagy m√©g az sem, csak √©n ut√°lom ŇĎt, mert kir√ļgott. Sz√≥val rohadt neh√©z errŇĎl √ļgy besz√©lni a sajt√≥nak, hogy az a nagyk√∂z√∂ns√©gnek is √©rthetŇĎ legyen.

Az egyetlen elk√©pzelhetŇĎ √ļt nevekkel, c√©gnevekkel elŇĎ√°llni, √©s azt mondani, hogy "2011. m√°jus 23-√°ra 926 oldalnyi bizony√≠t√©kom gyŇĪlt √∂ssze arr√≥l, hogy X, Y vagy Z az√©rt tudja egy forint√©rt adni a krist√°lycukrot, mert egy ad√≥csal√≥ maffial√°ncolat haszon√©lvezŇĎje, de felettesem, N. N. a mell√©kelt hivatalos lev√©lben t√∂rv√©nytelen√ľl le√°ll√≠totta a vizsg√°latot, majd a k√∂vetkezŇĎ h√©ten √°tir√°ny√≠tott a NAV kutyas√©t√°ltat√°si √©s irodain√∂v√©ny-karbantart√≥ r√©szleg√©hez."

Advertisement

De ilyen most sem hangzott el, sŇĎt sokszori, magyar szinten szinte erŇĎszakos visszak√©rdez√©sre se voltak hajland√≥k egy b√ľd√∂s c√©gnevet mondani, p√°r NAV-os k√∂z√©p- √©s felsŇĎvezetŇĎ√©n k√≠v√ľl. M√°rpedig ha √≠gy folytatj√°k, akkor a korm√°nyzatot - ha cinkos az √°famaffi√°ban, ha √°rtatlan - semmi sem fogja arra √∂szt√∂n√∂zni, hogy √©rdemi vizsg√°latokat ind√≠tson.