Pontosan az√©rt, ami√©rt nem tisztelni is szabad. Nekem pl. √°ltal√°ban ahhoz van kedvem, hogy √©rz√©keny legyek bizonyos √©rz√©kenys√©gekre. K√ľl√∂nf√©l√©kre. Ezt is megtehetem, √©s ez √≠gy j√≥.

1.

Viharokat l√°tok Szily publicista tegnapi posztja alatt. B√°r nem olvastam el az √∂sszes kommentet, j√≥ sokba belen√©ztem. Sz√≥rnak. Ilyenek is vannak, √©s olyanok is. Provok√°lni akart, vethetitek k√∂zbe, nincs ezen mit csod√°lkozni. Pedig nem: van, hogy provok√°lni akar ‚Äď ki ne eml√©kezne a szuper deutschos-konzult√°ci√≥s sztorira ‚Äď, most azonban ink√°bb egy evidenci√°t akart megmagyar√°zni. Legal√°bbis szerintem. Mert nem k√©rdeztem meg ŇĎt. Az√©rt nem, mert szeretek helyet hagyni a fejemben az √©rtelmez√©sekhez. Az √©rtelmez√©sem most erŇĎsen leegyszerŇĪs√≠tve √≠gy hangzott: mindent lehet, semmi sem k√∂telezŇĎ.

2.

A v√©lem√©nyfogyaszt√°s ŇĎr√ľletes sz√°rba sz√∂kken√©s√©t figyelhetj√ľk meg napjainkban. Ez az internetnek k√∂sz√∂nhetŇĎ. Persze tudni kell, hogy az eg√©sz fenom√©n ilyen √©rtelmis√©gi vircsaft csup√°n ‚Äď elitista √©l n√©lk√ľl √°ll√≠tom ezt, nem arr√≥l besz√©lek, hogy aki ilyesmivel pepecsel szabad- vagy munkaidej√©ben, annak van-e diplom√°ja ‚Äď, ezzel egy√ľtt m√©gis sokkal-sokkal t√∂bb az elfogyaszthat√≥ v√©lem√©ny, mint b√°rmikor az emberis√©g t√∂rt√©net√©ben. R√°ad√°sul ezek a v√©lem√©nyek imm√°r nem tornyosulnak aff√©le f√°roszk√©nt a sziklaszigeten, √©s nemcsak az√©rt, mert sokan vannak, hanem az√©rt is, mert b√°rki b√°rmelyik pillanatban elmondhatja r√≥luk a maga v√©lem√©ny√©t. Rajonghat √©rt√ľk, egyet√©rthet vel√ľk, s√°rba taposhatja ŇĎket.

Advertisement

A v√©lem√©nymonop√≥liumoknak v√©g√ľk. B√°rki lehet megmond√≥ember is, poj√°ca is. Valamint a p√°ternoszter is √°lland√≥ mozg√°sban van. F√∂l, hehehe, le, hehehe.

A v√©lem√©nyfogyaszt√≥k k√©t okb√≥l fogyasztanak v√©lem√©nyt. Vagy hogy egyet√©rtsenek ‚Äď hogy el√©gedetten konstat√°lj√°k, valaki √ľgyesen elmondta, amit ŇĎk tal√°n kev√©sb√© √ľgyesen, tal√°n m√©g √ľgyesebben gondolnak ‚Äď, vagy hogy vitatkozzanak, harcoljanak. A k√°nonok hiteless√©ge, mindenhat√≥s√°ga √∂sszeomlott ‚Äď a v√©lem√©nyinfl√°ci√≥nak h√°la ‚Äď, kit√∂rt a v√©lem√©nydemokr√°cia, √©s a v√©lem√©nyfogyaszt√°s kicsit olyan lett, mint a futballszurkol√°s. Kardoz√°s √©s l√∂v√∂ld√∂z√©s helyett a megfelelŇĎ √≠r√°sokkal, illetve ezen √≠r√°sok alatt vag√°nyul le lehet vezetni a fesz√ľlts√©get.

(B√°r az is van m√©g, hogy a futball k√∂zben a sz√≥rakoztat√≥ipar r√©sze lett ‚Äď r√°ad√°sul kiemelt r√©sze ‚Äď, √©s ettŇĎl a v√©lem√©nyfogyaszt√°s m√©g messze van. Igaz, Magyarorsz√°gon a futball is messze van a futballt√≥l, vagyis a sz√≥rakoztat√≥ipart√≥l, de ebben most ne s√ľllyedj√ľnk el.)

Advertisement

A v√©lem√©nyform√°l√≥ v√©lem√©nyfogyaszt√≥k egy r√©sze ugyanakkor ‚Äď nem kritikak√©nt mondom, csak √©szrev√©telezek ‚Äď mintha lemaradt volna egy bros√ļr√°val. √ögy tesznek, mintha m√©g lenne k√°non. Mintha valakik megmondhatn√°k, mit kell gondolni b√°rmirŇĎl/mindenrŇĎl, √©s ut√°na ehhez kellene alkalmazkodni, ezzel szemben √°ll√°st foglalni. Az a j√≥ h√≠rem van ‚Äď hah√≥! ‚Äď, hogy ilyen nincs. Tal√°n soha nem volt, de ha m√©gis, a b√∂lcsek k√∂v√©t idŇĎk√∂zben elvitte a cica, sem a baloldali-liber√°lis, sem a jobboldali-konzervat√≠v v√©lem√©nymond√≥k nem az objekt√≠v igazs√°got mondj√°k, akkor sem, ha √ļgy tesznek. Nem musz√°j, de a v√°ltozatoss√°g kedv√©√©rt fel is hagyhatunk azzal a megk√∂zel√≠t√©ssel, hogy a baloldali-liber√°lis v√©lem√©nymond√≥k √©s -fogyaszt√≥k nagyk√©pŇĪ majmok egyfelŇĎl, a jobboldali-konzervat√≠v n√©ps√©g meg bugris sutty√≥k m√°sfelŇĎl.

Vége, vége, vége.

Vagyis a Cink sem mondta meg tegnap senkinek, hogy mit kell gondolni a vall√°si √©rz√©kenys√©grŇĎl, a muszlimokr√≥l, a kereszt√©nyekrŇĎl, a zsid√≥kr√≥l √©s a viccesked√©srŇĎl. Maximum azt mondta, hogy szerinte mit √©rdemes ‚Äď ha m√°r olyan rohadt szerencs√©sek vagyunk, hogy ennek az eur√≥pai kult√ļr√°nak a sz√©le t√°j√©k√°n √©lhet√ľnk.

Advertisement

3.

Tal√°n mes√©ltem m√°r, de ha igen, akkor sem eml√©kszem, mikor √©s hol. Saslikoztunk t√∂bben, j√≥ t√≠z √©vvel ezelŇĎtt, ott volt egy t√°voli bar√°tom is, ketten forgattuk a h√ļsokat, besz√©lgett√ľnk. Ňź akkor m√°r hosszabb ideje vend√©gmunk√°skodott Magyarorsz√°gon ‚Äď kŇĎmŇĪvesk√©nt ‚Äď, de velem ellent√©tben nem itt lakott, otthon, K√°rp√°talj√°n volt h√°za, havonta hazaj√°rt, vitte a p√©nzt, amit itt megkeresett. Sz√≥ba ker√ľlt, hogy hogy √©l√ľnk most, √©s hogy hogy √©lt√ľnk r√©gen, a rendszerv√°lt√°s elŇĎtt. Ňźszint√©n megd√∂bbent, amikor azt tal√°ltam mondani, nem lehet a kettŇĎt √∂sszehasonl√≠tani. Vagyis ezzel m√©g egyet is √©rtett ‚Äď akkor esett le az √°lla, amikor kider√ľlt, √©n √ļgy gondolom, 2004 rengetegszer t√∂bb √©letet k√≠n√°l, mint amennyit annak idej√©n 1984 k√≠n√°lt.

4.

Azt mondj√°tok, hi√°ba pof√°zok √∂sszevissza, a baloldali-liber√°lis v√©lem√©nyek akkor is t√ļls√ļlyban vannak? Ez legfeljebb az internet ‚Äď √©s a kereskedelmi telev√≠zi√≥z√°s ‚Äď elŇĎtt volt igaz. M√©rleg nincs n√°lam, nem is kell hogy legyen. A l√©nyeg √ļgyis az, hogy minden fogyaszt√≥ milli√≥sz√°m tal√°l mag√°nak v√©lem√©nyt, amivel egyet√©rthet, √©s olyat is, ami ellen harcolhat. Enn√©l is l√©nyegebb l√©nyeg, hogy ‚Äď szint√©n az internetnek k√∂sz√∂nhetŇĎen ‚Äď nemcsak ilyen vagy olyan lapok √©s helyek l√©teznek, ahol van vonal, √©s tartani kell az ir√°nyt. Ahogy pl. az Indexn√©l, √ļgy a Cinkn√©l is az a nagy helyzet, hogy nincs vonal, √©s ir√°ny sincs. Sem ott, sem itt soha nem kellett semmit le√≠rnom, amit nem akartam, √©s b√°rmikor le√≠rhattam b√°rmit, amit le akartam.

Advertisement

Gondolunk valamit a vil√°gr√≥l, ez nyilv√°nval√≥, az√©rt f√©r√ľnk el egym√°s mellett. De csak hasonl√≥an gondoljuk, nem hajsz√°lra egyform√°n. √Čn is azt gondolom, hogy cseszegetni b√°rkit lehet ‚Äď benn√ľnket is, ez mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ ‚Äď, de sz√°momra kiemelten fontos az a bizonyos csavar: hogy ettŇĎl m√©g nem kell minden√°ron cseszegetni ŇĎket.

5.

A baloldali-liber√°lis vil√°g√©rtelmez√©s r√©sze az ateizmus, sŇĎt a harcos ateizmus. Harcos ateista diktat√ļr√°ba sz√ľlettem, ott j√°rtam iskol√°ba, egyetemre, rakt√°rakk√° √©s ateista m√ļzemokk√° √°talak√≠tott templomok, betiltott h√ļsv√©tok √©s kar√°csonyok √°rny√©k√°ban nŇĎttem fel. M√°r csak emiatt sem j√∂het sz√≥ba, hogy az ateist√°kkal meneteljek, akkor sem, ha egy√©bk√©nt nem vagyok vall√°sos. Az egyh√°zak √©s a vall√°sos emberek nem ellens√©geim ‚Äď megint csak mindegy, hogy muszlimok, katolikusok, zsid√≥k vagy ak√°rmik ‚Äď, vil√°gk√©pem √©ps√©g√©t nem vesz√©lyeztetik, viccet belŇĎl√ľk nem csin√°lok. Azt a csek√©ly vitriolt, ami a birtokomban van, m√°sra haszn√°lom.

Advertisement

Megtehetem. Ha √ļgy tartja a kedvem, tisztelhetem a vall√°sos emberek √©rz√©kenys√©g√©t. (Ha pedig √ļgy, tisztelhetek m√°s √©rz√©kenys√©geket is.) Ha ezzel vagyok kiv√©tel a szubkult√ļr√°mban ‚Äď b√°r ebben sem lenn√©k biztos, sŇĎt azt sem tudom, van-e szubkult√ļr√°m egy√°ltal√°n, amelybe csont n√©lk√ľl illeszkedek ‚Äď, ann√°l jobb: mi lehet m√≥k√°sabb, mint feje tetej√©re √°ll√≠tott punknak lenni a polg√°rpukkaszt√≥kkal szemben?

6.

Mindenki √©rz√©keny. A muszlimok, a kereszt√©nyek, a zsid√≥k, az ak√°rmik is. √Čn is. (Nem kiz√°rt, hogy m√©g a kommunist√°k is, b√°r egyes tudom√°nyos elm√©letek szerint ez fogalmilag kiz√°rt.) Mindenkinek van mire √©rz√©kenynek lennie. Mindenkinek m√°sk√©ppen f√°jhat egy karikat√ļra, egy mondat, egy cikk, egy poszt, egy komment. Megint egy evidencia: a v√©lem√©nydemokr√°cia r√©sze a kurvaany√°z√°s szabads√°ga is. A visszacsatol√°s azonnali, sŇĎt nemritk√°n f√°jdalmas √©s ar√°nytalan. Fogalmam sincs, hogy l√©tezhet-e, kialakulhat-e ebben a kult√ļr√°ban az egyens√ļly. √Ām annak √∂r√ľl√∂k, hogy a Cinken ‚Äď szigor√ļan csak szerintem ‚Äď nem √°llunk annyira t√°vol tŇĎle. M√°r amennyire az 2015-ben √©s ezekben a viharos idŇĎkben √≠gy felmer√ľlhet.

Advertisement

A Cinken t√ļl pedig: ami nem tetszik, nem olvasom, aki ideges√≠t, kik√∂vetem, amitŇĎl undorodom, ignor√°lom. Ha hiszitek, ha nem, gyŇĪl√∂let nincs bennem, az t√ļl erŇĎs √©rz√©s, √≥vatosan kell zsonglŇĎrk√∂dni vele. Az meg biztos: nincs az a szem√©t-gonosz-cinikus-aljas sz√≥ vagy ceruza, amire adekv√°t v√°lasz a goly√≥. Azt a leggecibb v√©lem√©nyellens√©g sem √©rdemli meg.

Na h√°t kb. √≠gy fest az √©n liberalizmuson t√ļli-inneni v√©lem√©nyidealizmusom.