Biztosan téged sem hagyott nyugodni a kérdés, most viszont végre elmagyarázzák.

A renesz√°nsz sz√≠nre l√©p√©se elŇĎtt sz√ľletett festm√©nyek t√©nyleg tele vannak bizarr √©s furcsa csecsemŇĎkkel, legink√°bb korav√©n √©s ellenszenves k√∂z√©pkor√ļ f√©rfinak tŇĪnnek, semmint cuki kisbab√°nak.

A Vox √ļjs√°g√≠r√≥j√°t nem hagyta nyugodni a jelens√©g, √©s megk√©rdezett errŇĎl egy szak√©rtŇĎt. Nos, a v√°lasz nem az, hogy a festŇĎk ennyire b√©n√°k lettek volna, √©pp ellenkezŇĎleg. Csakhogy a korszakban (13-15. sz√°zad) a festm√©nyeken gyerekek elsŇĎsorban Kisj√©zusk√©nt jelentek meg, m√°rpedig a J√©zus-√°br√°zol√°sra akkoriban az √ļn. homunculus-elm√©let volt hat√°ssal, mely szerint J√©zus m√°r √ļjsz√ľl√∂ttk√©nt is teljesen fejlett volt. (A homunculus jelent√©se: kis ember.)

Advertisement

Ez az elm√©let a biz√°nci fest√©szeti st√≠lussal kombin√°lva l√©trehozta a cs√ļf √©s ijesztŇĎ k√∂z√©pkori f√©rfik√©nt √°br√°zolt csecsemŇĎket, √©s a st√≠lushoz a korszak festŇĎi igyekeztek is ragaszkodni. A renesz√°nsz megjelen√©s√©vel azonban mindez megv√°ltozott: elsŇĎsorban az√©rt, mert m√°r nemcsak az egyh√°z rendelt festm√©nyeket, hanem a gazdagod√≥ polg√°rok is, akik a saj√°t csal√°djuk √°br√°zol√°s√°ra kerestek megrendelŇĎt.

Ňźk pedig √©rthetŇĎen min√©l √©lethŇĪbb k√©pm√°sokat szerettek volna, ez√©rt lassan eltŇĪntek az ijesztŇĎ csecsemŇĎk, √©s megjelentek a cuki bab√°k. A renesz√°nsz festŇĎk am√ļgy is a realisztikusabb √°br√°zol√°sra t√∂rekedtek, √©s addigra m√°r a kisbab√°kat sem kis embernek, hanem √°rtatlan √ļjsz√ľl√∂tteknek tekintett√©k, akik √©pp ez√©rt nem n√©zhettek ki David Lynch-filmek szereplŇĎinek.

Advertisement

(via Vox)