Mi√©rt van az, hogy Rom√°nia √©s Bulg√°ria potenci√°lis bev√°ndorl√≥i a brit belpolitika legnagyobb √ľgy√©v√© v√°ltak? Mi√©rt csak ŇĎk sz√°m√≠tanak kelet-eur√≥pai veszedelemnek? Mi√©rt nem foglalkozik senki a magyarokkal? Megk√©rdezt√ľnk n√©h√°ny Angli√°ban √©lŇĎ √©s dolgoz√≥ magyart, hogy szerint√ľk mi√©rt nem tartanak minket akkora vesz√©lynek, plusz megsz√≥lal egy angol munkav√°llal√≥ is, aki fantasztikus egyszerŇĪs√©ggel le√≠rja a probl√©m√°t.

A brit sajt√≥ √©s k√∂zv√©lem√©ny reszket. J√∂vŇĎre lej√°r a morat√≥rium, ami Bulg√°ria √©s Rom√°nia EU-csatlakoz√°sa ut√°n 7 √©vig valamennyire korl√°tozta ezen orsz√°gok bev√°ndorl√≥inak munkav√°lal√°s√°t az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban. Nem csak a h√≠resen xenof√≥b Daily Mail kelti a p√°nikot, √°ll√≠t√≥lag brit miniszterek rekl√°mkamp√°nyokat terveznek a k√©t kelet-eur√≥pai orsz√°gba, hogy elt√°ntor√≠ts√°k a kiv√°ndorl√≥kat. Konkr√©t l√©p√©seket m√©g nem tettek, de m√°r az eddigi hangulat is el√©g volt ahhoz Rom√°ni√°nak, hogy vicces ellenkamp√°nyt ind√≠tson, illetve hogy a brit nagyk√∂vet√ľk azt mondja, hogy az angolok ne f√©ljenek, mert a rom√°nok m√°r √ļgyis az orsz√°gban vannak √©s k√ľl√∂nben is ŇĎk √©p√≠tett√©k az eur√≥pai falut. ¬†A rom√°n k√ľl√ľgyminiszter meg¬†felh√°borodott¬†azon a har√°csol√≥ imidzsen, amit a rom√°nokr√≥l fest az angol politika. K√∂zben az angol minisztereln√∂k hat√°rozottan kijelentette, hogy nagys√°grendileg fogj√°k visszaszor√≠tani a bev√°ndol√≥k sz√°m√°t, a leteleped√©shez sz√ľks√©ges √°llampolg√°riismeretek-vizsg√°t pedig szigor√≠tott√°k: √°ltal√°nos k√©rd√©sek helyett az √©lŇĎ angol kult√ļr√°hoz szorosan kapcsol√≥d√≥, ak√°r a Monty Pythonr√≥l vagy a kir√°lynŇĎ szok√°sair√≥l sz√≥l√≥ tesztekkel.¬†

A magyar bev√°ndorl√≥k k√∂r√ľl egy√°ltal√°n nem volt ekkora felhajt√°s, igaz l√©tsz√°mban messze elmaradunk a milli√≥s lengyel t√∂meg mellett. Hi√°ba hirdeti az MSZP, hogy London az √∂t√∂dik legnagyobb magyar v√°ros, errŇĎl hivatalosan nincsenek adatok. A Brit Statisztikai Hivatal tavaly decemberben publik√°lt adatai szerint Magyarorsz√°g nincsen¬†a t√≠z legt√∂bb lakost ad√≥ nembrit orsz√°g k√∂z√∂tt. A sz√ľlet√©si helyek list√°j√°n Jamaika a tizedik 160000, Nagy-Britanni√°ban √©lŇĎ, de nem ott sz√ľletett bev√°ndorl√≥val. Persze a statisztika nem veszi figyelembe az illeg√°lis bev√°ndorl√≥kat √©s feketemunk√°sokat sem. Itt meg lehet n√©zni a hivatal √∂tperces √∂sszefoglal√≥ vide√≥j√°t a statisztik√°kr√≥l, ha valakinek hi√°nyozn√°nak az √°ltal√°nos iskol√°s angol√≥r√°k kazett√°s tank√∂nyvei, akkor az el fog morzsolni egy k√∂nnycseppet.

A legt√∂bb, amit k√ľlsŇĎ fenyeget√©sk√©nt el√©rt√ľnk Nagy-Britanni√°ban, az az volt, amikor 2010-ben a kettŇĎs √°llampolg√°rs√°g elfogad√°sa miatt a Daily Mail riad√≥t f√ļjt. De akkor sem a t√∂bbmilli√≥ magyart√≥l f√©ltek, hanem att√≥l, hogy a hat√°ront√ļli Moldov√°b√≥l, Ukrajn√°b√≥l, Rom√°ni√°b√≥l fogj√°k majd megsz√°llni az orsz√°got.

Advertisement

Ha b√°rmelyik√ľnk Facebook-fal√°n eldobunk egy poke-ot, eltal√°lunk vele legal√°bb h√°rom Londonban mosogat√≥/br√≥kerkedŇĎ/m√©diaelemzŇĎ havert, √ļgyhogy arra gondoltunk, hogy megk√©rdezz√ľk ŇĎket, szerint√ľk mi√©rt van az, hogy Magyarorsz√°g nem sz√°m√≠t olyan Nagy Keleti-Eur√≥pai R√©mnek, aminek most Bulg√°ri√°t √©s Rom√°ni√°t lefestik.

NEM ISMERNEK MINKET

"Magyarorsz√°gnak az a m√°zlija, hogy szinte senki nem ismeri itt. Annyit tal√°n meg tudnak tippelni az angolok, hogy valahol Eur√≥pa keleti fel√©n van, de nagyj√°b√≥l ennyi a maximum. Esetleg ismernek valakit, aki Budapesten j√°rt leg√©nyb√ļcs√ļn, √©s hŇĪ, miket mes√©lt." - mondja Borb√°la, az √ļjs√°g√≠r√≥. Ugyanezt a k√©pet v√°zolta fel a rekl√°mos P√©ter is, mondv√°n "Lengyelorsz√°got nagyj√°b√≥l v√°gj√°k, hol van. N√©metorsz√°gig m√©g ell√°tnak a szigetrŇĎl. Magyarorsz√°got magyar√°zni kellett, pedig √©n elvileg √©rtelmes emberek k√∂rnyezet√©ben mozgok. De 10-bŇĎl 7 √°ll√°sinterj√ļn el kellett mondanom, hogy IGEN, EU-tagok vagyunk."

Advertisement

"Az immigr√°nsok kiz√°r√°sa mindig politikai k√∂z√∂ns√©gsiker, teh√°t √©n √∂r√ľln√©k, hogy nem vagyunk kip√©c√©zve" - √≠rta nek√ľnk Nat√°lia, aki egy londoni kultur√°lis int√©zetben dolgozik. Ez√©rt t√©nyleg h√°l√°sak is vagyunk, b√°r Nat√°li√°nak r√©mlik, hogy amikor megindult a magyar bev√°ndorl√°s, az ellen is szervezkedtek, igaz, nem √°llami szinten, hanem √°ll√≠t√≥lag "a pakiszt√°niak voltak r√°nk kiakadva, meg az √©p√≠tŇĎipar ."

"Szerintem csak nem t√∂rj√ľk √°t az ingerk√ľsz√∂b√∂t. T√ļl kev√©s magyar van itt, nincs l√°that√≥ jelenl√©t, van h√°rom bolt, de m√©g rendes √©tterem sincs." - osztotta meg vel√ľnk v√©lem√©ny√©t a cyclecross-fot√≥s B√°lint. A hvg.hu fot√≥sorozat√°ban mondjuk van egy bolt, de egy √≥ri√°s T√ļr√≥ Rudi-rekl√°mon √©s p√°r jellegzetesen magyar feh√©r keny√©ren k√≠v√ľl r√°n√©z√©sre t√©nyleg nem tud vetekedni mondjuk egy doveri lengyel √ľzlettel. "T√©nyleg. Szinte semmi jel√ľnk. Alig tudnak r√≥lunk. Alig tudunk egym√°sr√≥l" - erŇĎs√≠ti meg Andr√°s.

Advertisement

NINCSEN MAGYAR K√ĖZ√ĖSS√ČG

Ha van t√©ma, ami megosztotta a v√°laszad√≥inkat, az toronymagasan ez volt. Egy m√°sik Andr√°s szerint "magyar diaszp√≥ra nincs, nem jelenik meg egy ilyen jellegzetes konglomer√°tum semmilyen vonatkoz√°sban, nincs a t√°rsadalomnak percepci√≥ja arr√≥l, hogy milyen az angliai magyar k√∂z√∂ss√©g, mert nincs angliai magyar k√∂z√∂ss√©g. Lengyel, rom√°n, bolg√°r van." Ezzel azt√°n r√∂gt√∂n szembemegy P√©ter, aki szerint igenis van √∂sszetart√≥ magyar k√∂z√∂ss√©g, legal√°bbis ŇĎ a londoni Presser Pici- √©s Kasza Tibi-koncerteket azoknak tartja. R√°ad√°sul ŇĎ a menŇĎ belv√°rosi helyeken is sim√°n bele tudott m√°r futni egy j√≥ mocskossz√°j√ļ orb√°noz√°sba, √©s ehhez nem kellett a k√ľlv√°rosi panelek k√∂z√© mennie. P√©ter azt mondja, hogy van magyar taxis, ahogy vannak √∂sszej√°r√≥ magyar √©rtelmis√©giek is, √©s arr√≥l is meg van gyŇĎzŇĎdve, hogy m√©g nem ut√°lnak minket ott, de egy √©v m√ļlva m√°r fognak.

Advertisement

B√°lint k√©tf√©le magyar bev√°ndorl√≥t k√ľl√∂nb√∂ztet meg. Az egyik nem besz√©li a nyelvet √©s nem is foglalkozik azzal, hogy asszimil√°l√≥djon, ink√°bb megmarad a saj√°t k√∂z√∂ss√©g√©ben, √°ltal√°ban ezek a k√©tkezi munk√°sok. A m√°sik csoportba azok tartoznak, akiknek siker√ľlt valami menŇĎbb √°ll√°st megcs√≠pni, ahol nemzetk√∂zi, sok helyrŇĎl j√∂tt koll√©g√°kat √∂sszegyŇĪjtŇĎ k√∂rnyezetben mozognak. B√°r B√°lint hozz√°teszi, ismer olyan j√≥l szitu√°lt magyar h√°zasp√°rt Angli√°ban, akiknek csak magyar bar√°taik vannak. Andr√°s szerint am√ļgy is csak Londonban van nagyobb magyar k√∂z√∂ss√©g, meg tal√°n Brightonban, vid√©ken sim√°n el lehet b√ļjni elŇĎl√ľk. √ögy l√°tszik rajta is fogott az a saj√°toss√°g, amit ŇĎ maga is le√≠rt, hogy "szinte az √∂sszes kelet-eur√≥pai itt √©lŇĎ ker√ľli nemzett√°rsait."

A BOLG√ĀR √ČS ROM√ĀN IM√ĀZS

Rob, a lejjebb m√©g felbukkan√≥ angol sr√°c r√°tapintott arra, hogy mi√©rt t√∂rp√ľl√ľnk el negat√≠v meg√≠t√©l√©sben a keleti szomsz√©dainkhoz k√©pest. Rob egy√©bk√©nt egy√°ltal√°n nem elfogulatlan posztkommunista t√©m√°ban, 9 √©ves kor√°ban egy betlehemez√©s ut√°n fejen cs√≥kolta szem√©lyesen maga Raisza Gorbacsova.

Advertisement

Az angol sr√°c szerint Rom√°ni√°nak kifejezetten rossz volt a meg√≠t√©l√©se a kilencvenes √©vekben. 1990-ben a Blue Peter nevŇĪ t√©v√©sorozat nagy h√≠rver√©st csapott mag√°nak azzal, hogy a mostoha rom√°n k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©lŇĎ √°rv√°knak p√©nzt gyŇĪjt√∂tt, Robnak alapvetŇĎ √©lm√©ny volt ezeket a t√©v√©rekl√°mokat l√°tni. Az adom√°nyokb√≥l 50 seg√©lyh√°zat kellett volna felh√ļzni az √°rv√°knak, de csak 12 k√©sz√ľlt el belŇĎl√ľk. 2000-ben kider√ľlt, hogy az √∂sszeszedett hat √©s f√©l milli√≥ fontot a rom√°n partner gyakorlatilag elsikkasztotta.

√Črdemes azt is megn√©zni, hogy a k√©t orsz√°g mivel tudott az ut√≥bbi p√°r napban beker√ľlni a brit sajt√≥ba. Bulg√°ri√°ban a ny√≠lt utc√°n lelŇĎttek egy maffiafŇĎn√∂k√∂t, illetve a t√©v√©k kamer√°i elŇĎtt majdnem egy politikust. Rom√°nia pedig egy mag√°r√≥l nem tud√≥ r√©szeg pil√≥t√°val √©s a burgerekbe kevert l√≥h√ļs potenci√°lis sz√°rmaz√°si helyek√©nt bukkant fel. Magyarorsz√°g legut√≥bb a z√°rtkapus focimeccs miatt ker√ľlt a BBC l√°t√≥ter√©be.

Advertisement

Borb√°la m√©g azt is hozz√°tette, hogy "az sem seg√≠t az im√°zsukon, hogy k√ľl√∂n√∂sen az olimpia alatt √©s kar√°csonykor igen l√°tv√°nyosak voltak az utc√°kon a rom√°n koldusok √©s/vagy zsebtolvajok, akiket hi√°ba buszoztatnak haza, √°ltal√°ban visszat√©rnek."

A F√ČS√úLETLEN BRIT V√ČLEM√ČNY

Egy telekommunik√°ci√≥s c√©gn√©l dolgoz√≥ magyar ismerŇĎs√∂met k√©rdeztem a t√©m√°r√≥l, aki viszont tov√°bbpasszolta egy angol koll√©g√°j√°nak, √ļgyhogy igazi exkluz√≠v tartalomk√©nt meg lehet v√©gre tudni, hogy mire gondol Rob, egy felsŇĎ k√∂z√©poszt√°ly√ļ brit fiatal, amikor a bolg√°rokr√≥l √©s a rom√°nokr√≥l k√©rdezik:

G

Y

P

S

I

E

S

(seriously)

Rob ŇĎr√ľlten viccesen foglalja √∂ssze azt, hogy mi√©rt is f√ļj mindenki r√°juk. Szerinte a magyarok, a csehek √©s a lengyelek rendes munk√°sok √©s csak f√©lig komcsik, mik√∂zben a bolg√°rok √©s a rom√°nok full komenist√°k. Egy√©bk√©nt az a v√©lem√©nye, hogy ha az angol korm√°ny tudta volna, hogy a csehekkel ennyi lengyel √©rkezik, akkor val√≥sz√≠nŇĪleg m√°r akkor pr√≥b√°ltak volna g√°tat szabni az eg√©sznek. Rob m√©g egy dolgot hozz√°tesz, √©s az pedig az idŇĎsebb gener√°ci√≥ meg√≠t√©l√©se. Szerinte ha megk√©rdezn√©nk a sz√ľleit, hogy kik a rohad√©k kommunist√°k, akkor nem mondan√°k sem Csehorsz√°got sem Magyarorsz√°got a forradalmak miatt, viszont Alb√°ni√°t, a volt Jugoszl√°vi√°t √©s a poszt-Szovjetuni√≥t nem n√©zik j√≥ szemmel ma sem.

Advertisement

TANULS√ĀG

Sokf√©le embert k√©rdezt√ľnk meg sokf√©le ter√ľletrŇĎl, de csak azt tudom mondani, amit Rob is: elsuhantunk a radar alatt. Hi√°ba vagyunk mi is itt Kelet-Eur√≥pa sz√©l√©n, nem tudunk olyan mark√°ns reakci√≥kat kiv√°ltani senkibŇĎl, mint mondjuk egy j√≥ bolg√°r inv√°zi√≥, pedig n√°lunk is van olcs√≥ munkaerŇĎ, vannak m√©g √©ppen nem r√∂gh√∂zk√∂t√∂tt diplom√°saink √©s mi is tudn√°nk kellemetlen taxisokat export√°lni bŇĎven.

Advertisement

(kép: Flickr)

Ha b√°rmilyen √∂tleted van arr√≥l, hogy az angolok mi√©rt nem deszk√°zt√°k be rettegve a magyar horda elŇĎl a h√°zaikat √©s mi√©rt nem akn√°zt√°k al√° a csatorn√°t, √≠rd meg kommentben!