Illustration for article titled ​Miért nem tudnak vitatkozni a magyarok?

Meghökkentő, de ma több jó blogposztot is olvastam. Szlankó Bálint izraeles-gázás írása után Pogátsa Zoltán bejegyzését arról, hogy a magyarok miért nem tudnak vitatkozni. Meg arról, hogy mennyire nem lenne lehetetlen mégis.

Advertisement

Hiába van rettenetes, "középpontban Kompország górcsöve"-jellegű címe - Közéleti vitáink nyomorúsága - maga a poszt tök jó. Arról szól, hogy a magyar politikai viták miért feszülnek be általában szinte azonnal. Előre figyelmeztetek minden balosösszefogás-szavazó, Schiffer András-utáló illetve az "álbaloldal" kifejezést más okból rühellő olvasót, hogy a szerző sajnos lépten-nyomon ezzel az irtó béna szóval dobálózik. De ennek ellenére is érdemes elolvasni.

Advertisement

Így kezdődik:

A determinisztikus kapcsolat jelenti, hogy a beszélő két jelenség között teljes megfelelést feltételez. Lásd például Eörsi Mátyás hírhedt ATV-s interjúja: "Minden bűnözői jegyzőkönyben ott áll, hogy az illető cigány". Ezzel szemben a stochasztikus viszony feltételezése nem tagadja, hogy a viszony fennáll, azonban azt nem tartja determinisztikusnak, azaz teljesen meghatározónak, hanem bizonyos valószínűségűnek, bizonyos eloszlás szerint megtörténőnek véli. Amikor tehát a determinisztikusan cigányellenes álláspont szerint minden cigány lop, akkor nem azt veti ellen, hogy mivel nyilván ez nem teljes megfelelés, ezért a probléma nem létezik, hanem tudja, hogy a cigányok (valójában az underclassba tartozók) valószínűleg nagyobb arányban bűnelkövetők, hiszen rászorulnak. Azaz ha determinisztikus megállapításra determinisztikusan tagadó a válasz, akkor a determinisztikusan cigányellenes álláspont mindig azzal fog visszavágni, hogy a determinisztikusan liberális álláspont eltagadja a probléma létezését.

Advertisement

és van benne ilyen is

Ebből adódóan tele van például az ország roma származású polgárokkal, akiket már senki nem tart romának, mert sikeres középosztálybeliek lettek. A cigány szinte definíciószerűen az underclass. Az is cigány, aki ethnikailag nem az, de a falu szélén szélsőséges szegénységben él a cigányok között. Innentől fogva a "roma kérdés" megoldhatatlan, mert a roma mindig is a sikertelen roma marad.

Advertisement

Egyébként Pogátsa Zoltánnak van az egyik legfurcsább blogfejléce, szerintem úgy néz ki, mintha a szerző egy odúból kisandító bagoly lenne.

Share This Story

Get our newsletter