Miért nem bukhat bele az ingatlanozásba Rogán Antal?

Akkor most Orbán Viktor vezéráldozatként börtönbe küldi egyik főemberét? Sokan ábrándoznak napjainkban erről – de nem ebben a világban él, aki erről ábrándozik.

Azt még a hívei is elismerik, hogy a Fidesznek nincs a hagyományos kategóriák szerint értelmezhető koherens politikai üzenete. Folyamatosan változik, hogy a párt elvileg épp kinek az érdekeit képviseli – volt itt minden, a polgárságtól és a dolgos középosztálytól a legszélesebb néptömegekig –, vagy hogy éppen kapitalista, antikapitalista, jobboldali, konzervatív, neoliberális vagy kádárista. Az egyetlen üzenet, hogy "tartozz közénk, és jó lesz neked".

Advertisement

Ennek az üzenetnek a közvetítéséhez meg épphogy szükség van a Rogán-, Lázár- és Habony-féle figurákra. Ezúttal tényleg a figurájukat vagy médialenyomatukat értve ez alatt, félmilliós táskástul, aranyórástul, vadászbálostul. Így az eleve sántít, hogy a párt vezetését – leszámítva néhány kényesebb gyomorú képviselőt – bármennyire is zavarná az "urizálás", akár kommunikációs szempontból. Ellenkezőleg: kommunikációs szempontból Szijjártó Péter uszodája vagy Giró Szász András luxusjachtja és belvárosi szállodája fontos, pozitív jelkép, ami minden óriásplakátnál hatásosabban sugározza a két kulcsszót:

VELÜNK MEGÉRI

Ebből a szempontból minél érdemtelenebb, a leadott vagyonbevallásokkal minél kiáltóbb ellentétben álló, minél puccparádésebb a gazdagodás, annál jobb. Így lehet hosszas, kínos magyarázás nélkül sugallni azt, hogy:

HA MÉG SZIJJÁRTÓNAK IS SIKERÜLT, AKKOR TE IS BEFUTHATSZ

És hogy stílustalan, újgazdag, parvenü a stílus? Annál jobb, hiszen itt olyan balfácánok százezreivel is el kell hitetni az Álmot, akik, ha tehetnék, mindkét karjukra 5-5 Rolexet szíjaznának, és aranykéssel vágnák a hawaii pizzát.

Ez a dolog kommunikációs fele. A politikai az, hogy a saját csapat megvédését mindenek fölé helyező Fidesz sosem áldozná be egy ennyire fontos figuráját, akkor sem, ha élőben közvetítenék, amint 50 forintért eladja az Erzsébet teret egy spanjának. A Fideszben az a bravúros, hogy a párt vezetése alapvetően milyen kis csapattal szerezte meg magának Magyarország összes közjogi pozícióját és elbugázható pénzét. Nem volt véletlen a trafikosztás: hiába a Nagy Klientúracsere és az Új Elit Bejövetele, a dolgokat még mindig egy szűk csapat birtokolja, ideje volt másnak is cseppenteni valamit. A magyar politikai-gazdasági hatalom százas nagyságrendű ember kezében összpontosul, amin belül tízes nagyságrendű a csoport, amelyik az igazi döntések közelében lehet. Ebből a társaságból talán csak akkor áldoznának be valakit, ha mondjuk árulóvá válna. De még akkor sem ilyen nyilvánosan.

Teljesen félreérti a Fideszt és Orbán Viktort, aki esélyesnek tartja Rogán feláldozását.

Advertisement

Sőt: pont a dolog kommunikációs haszna miatt abban sem vagyok biztos, hogy a kormánypártot annyira zavarná, hogy Juhász Péter belvárosi ellenzéki képviselő, illetve a független sajtó folyamatosan napirenden tartja a Rogán-bulikat. A Fidesz-hatalom – nem is titkos, hanem megejtően nyílt – alapvetése, hogy "eddig ŐK nyúlhattak le mindent, most fordult a kocka, és jövünk MI". A régi, kommunista-szocialista gyökerű hálózat megsemmisítése és egy új, saját halózat megteremtése bevallott célja a Fidesznek. Rogán példájánál jobban be sem mutathatnák, hogy a dolog működik. Ha mások mutatják be helyettük, azt köszönik szépen.

Miért vetnék börtönbe a Fidesz MLM-hálózatának legjobb, gyémántjelvényes értékesítőjét?

Advertisement

Szóval akkor Rogán nem bukhat meg, és fölösleges, amit Juhász és a sajtó egy része csinál?

Rogán szerintem akkor bukik meg, amikor Simicska Lajos tényleg elindul egy választáson. Vagyis még extrém esetben is legeslegkorábban 2018-ban. Rogánék ügyeinek leleplezése ettől még közérdek, mert sokáig fontos lesz emlékezni arra, milyen volt, amikor egy hatalom- és sikeréhes, ügyesen helyezkedő fickó fordított ingatlancégként működtette a leghíresebb budapesti kerületet, és ezért nem büntetést, hanem nagyon nagy jutalmat kapott.

Advertisement

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Share This Story

Get our newsletter