Akkor most Orb√°n Viktor vez√©r√°ldozatk√©nt b√∂rt√∂nbe k√ľldi egyik fŇĎember√©t? Sokan √°br√°ndoznak napjainkban errŇĎl ‚Äď de nem ebben a vil√°gban √©l, aki errŇĎl √°br√°ndozik.

Azt m√©g a h√≠vei is elismerik, hogy a Fidesznek nincs a hagyom√°nyos kateg√≥ri√°k szerint √©rtelmezhetŇĎ koherens politikai √ľzenete. Folyamatosan v√°ltozik, hogy a p√°rt elvileg √©pp kinek az √©rdekeit k√©pviseli ‚Äď volt itt minden, a polg√°rs√°gt√≥l √©s a dolgos k√∂z√©poszt√°lyt√≥l a legsz√©lesebb n√©pt√∂megekig ‚Äď, vagy hogy √©ppen kapitalista, antikapitalista, jobboldali, konzervat√≠v, neoliber√°lis vagy k√°d√°rista. Az egyetlen √ľzenet, hogy "tartozz k√∂z√©nk, √©s j√≥ lesz neked".

Ennek az √ľzenetnek a k√∂zvet√≠t√©s√©hez meg √©pphogy sz√ľks√©g van a Rog√°n-, L√°z√°r- √©s Habony-f√©le figur√°kra. Ez√ļttal t√©nyleg a figur√°jukat vagy m√©dialenyomatukat √©rtve ez alatt, f√©lmilli√≥s t√°sk√°stul, arany√≥r√°stul, vad√°szb√°lostul. √ćgy az eleve s√°nt√≠t, hogy a p√°rt vezet√©s√©t ‚Äď lesz√°m√≠tva n√©h√°ny k√©nyesebb gyomor√ļ k√©pviselŇĎt ‚Äď b√°rmennyire is zavarn√° az "uriz√°l√°s", ak√°r kommunik√°ci√≥s szempontb√≥l. EllenkezŇĎleg: kommunik√°ci√≥s szempontb√≥l Szijj√°rt√≥ P√©ter uszod√°ja vagy Gir√≥ Sz√°sz Andr√°s luxusjachtja √©s belv√°rosi sz√°llod√°ja fontos, pozit√≠v jelk√©p, ami minden √≥ri√°splak√°tn√°l hat√°sosabban sug√°rozza a k√©t kulcssz√≥t:

VEL√úNK MEG√ČRI

EbbŇĎl a szempontb√≥l min√©l √©rdemtelenebb, a leadott vagyonbevall√°sokkal min√©l ki√°lt√≥bb ellent√©tben √°ll√≥, min√©l puccpar√°d√©sebb a gazdagod√°s, ann√°l jobb. √ćgy lehet hosszas, k√≠nos magyar√°z√°s n√©lk√ľl sugallni azt, hogy:

HA M√ČG SZIJJ√ĀRT√ďNAK IS SIKER√úLT, AKKOR TE IS BEFUTHATSZ

√Čs hogy st√≠lustalan, √ļjgazdag, parven√ľ a st√≠lus? Ann√°l jobb, hiszen itt olyan balf√°c√°nok sz√°zezreivel is el kell hitetni az √Ālmot, akik, ha tehetn√©k, mindk√©t karjukra 5-5 Rolexet sz√≠jazn√°nak, √©s aranyk√©ssel v√°gn√°k a hawaii pizz√°t.

Advertisement

Ez a dolog kommunik√°ci√≥s fele. A politikai az, hogy a saj√°t csapat megv√©d√©s√©t mindenek f√∂l√© helyezŇĎ Fidesz sosem √°ldozn√° be egy ennyire fontos figur√°j√°t, akkor sem, ha √©lŇĎben k√∂zvet√≠ten√©k, amint 50 forint√©rt eladja az Erzs√©bet teret egy spanj√°nak. A Fideszben az a brav√ļros, hogy a p√°rt vezet√©se alapvetŇĎen milyen kis csapattal szerezte meg mag√°nak Magyarorsz√°g √∂sszes k√∂zjogi poz√≠ci√≥j√°t √©s elbug√°zhat√≥ p√©nz√©t. Nem volt v√©letlen a trafikoszt√°s: hi√°ba a Nagy Klient√ļracsere √©s az √öj Elit Bej√∂vetele, a dolgokat m√©g mindig egy szŇĪk csapat birtokolja, ideje volt m√°snak is cseppenteni valamit. A magyar politikai-gazdas√°gi hatalom sz√°zas nagys√°grendŇĪ ember kez√©ben √∂sszpontosul, amin bel√ľl t√≠zes nagys√°grendŇĪ a csoport, amelyik az igazi d√∂nt√©sek k√∂zel√©ben lehet. EbbŇĎl a t√°rsas√°gb√≥l tal√°n csak akkor √°ldozn√°nak be valakit, ha mondjuk √°rul√≥v√° v√°lna. De m√©g akkor sem ilyen nyilv√°nosan.

Teljesen félreérti a Fideszt és Orbán Viktort, aki esélyesnek tartja Rogán feláldozását.

SŇĎt: pont a dolog kommunik√°ci√≥s haszna miatt abban sem vagyok biztos, hogy a korm√°nyp√°rtot annyira zavarn√°, hogy Juh√°sz P√©ter belv√°rosi ellenz√©ki k√©pviselŇĎ, illetve a f√ľggetlen sajt√≥ folyamatosan napirenden tartja a Rog√°n-bulikat. A Fidesz-hatalom ‚Äď nem is titkos, hanem megejtŇĎen ny√≠lt ‚Äď alapvet√©se, hogy "eddig ŇźK ny√ļlhattak le mindent, most fordult a kocka, √©s j√∂v√ľnk MI". A r√©gi, kommunista-szocialista gy√∂kerŇĪ h√°l√≥zat megsemmis√≠t√©se √©s egy √ļj, saj√°t hal√≥zat megteremt√©se bevallott c√©lja a Fidesznek. Rog√°n p√©ld√°j√°n√°l jobban be sem mutathatn√°k, hogy a dolog mŇĪk√∂dik. Ha m√°sok mutatj√°k be helyett√ľk, azt k√∂sz√∂nik sz√©pen.

Advertisement

Mi√©rt vetn√©k b√∂rt√∂nbe a Fidesz MLM-h√°l√≥zat√°nak legjobb, gy√©m√°ntjelv√©nyes √©rt√©kes√≠tŇĎj√©t?

Szóval akkor Rogán nem bukhat meg, és fölösleges, amit Juhász és a sajtó egy része csinál?

Rog√°n szerintem akkor bukik meg, amikor Simicska Lajos t√©nyleg elindul egy v√°laszt√°son. Vagyis m√©g extr√©m esetben is legeslegkor√°bban 2018-ban. Rog√°n√©k √ľgyeinek leleplez√©se ettŇĎl m√©g k√∂z√©rdek, mert sok√°ig fontos lesz eml√©kezni arra, milyen volt, amikor egy hatalom- √©s siker√©hes, √ľgyesen helyezkedŇĎ fick√≥ ford√≠tott ingatlanc√©gk√©nt mŇĪk√∂dtette a legh√≠resebb budapesti ker√ľletet, √©s ez√©rt nem b√ľntet√©st, hanem nagyon nagy jutalmat kapott.

Advertisement

Fotó: Máthé Zoltán/MTI