Miért nem bukhat bele az ingatlanozásba Rogán Antal?

Illustration for article titled Miért nem bukhat bele az ingatlanozásba Rogán Antal?

Akkor most Orbán Viktor vezéráldozatként börtönbe küldi egyik főemberét? Sokan ábrándoznak napjainkban erről – de nem ebben a világban él, aki erről ábrándozik.

Advertisement

Azt még a hívei is elismerik, hogy a Fidesznek nincs a hagyományos kategóriák szerint értelmezhető koherens politikai üzenete. Folyamatosan változik, hogy a párt elvileg épp kinek az érdekeit képviseli – volt itt minden, a polgárságtól és a dolgos középosztálytól a legszélesebb néptömegekig –, vagy hogy éppen kapitalista, antikapitalista, jobboldali, konzervatív, neoliberális vagy kádárista. Az egyetlen üzenet, hogy "tartozz közénk, és jó lesz neked".

Ennek az üzenetnek a közvetítéséhez meg épphogy szükség van a Rogán-, Lázár- és Habony-féle figurákra. Ezúttal tényleg a figurájukat vagy médialenyomatukat értve ez alatt, félmilliós táskástul, aranyórástul, vadászbálostul. Így az eleve sántít, hogy a párt vezetését – leszámítva néhány kényesebb gyomorú képviselőt – bármennyire is zavarná az "urizálás", akár kommunikációs szempontból. Ellenkezőleg: kommunikációs szempontból Szijjártó Péter uszodája vagy Giró Szász András luxusjachtja és belvárosi szállodája fontos, pozitív jelkép, ami minden óriásplakátnál hatásosabban sugározza a két kulcsszót:

VELÜNK MEGÉRI

Ebből a szempontból minél érdemtelenebb, a leadott vagyonbevallásokkal minél kiáltóbb ellentétben álló, minél puccparádésebb a gazdagodás, annál jobb. Így lehet hosszas, kínos magyarázás nélkül sugallni azt, hogy:

HA MÉG SZIJJÁRTÓNAK IS SIKERÜLT, AKKOR TE IS BEFUTHATSZ

És hogy stílustalan, újgazdag, parvenü a stílus? Annál jobb, hiszen itt olyan balfácánok százezreivel is el kell hitetni az Álmot, akik, ha tehetnék, mindkét karjukra 5-5 Rolexet szíjaznának, és aranykéssel vágnák a hawaii pizzát.

Advertisement

Ez a dolog kommunikációs fele. A politikai az, hogy a saját csapat megvédését mindenek fölé helyező Fidesz sosem áldozná be egy ennyire fontos figuráját, akkor sem, ha élőben közvetítenék, amint 50 forintért eladja az Erzsébet teret egy spanjának. A Fideszben az a bravúros, hogy a párt vezetése alapvetően milyen kis csapattal szerezte meg magának Magyarország összes közjogi pozícióját és elbugázható pénzét. Nem volt véletlen a trafikosztás: hiába a Nagy Klientúracsere és az Új Elit Bejövetele, a dolgokat még mindig egy szűk csapat birtokolja, ideje volt másnak is cseppenteni valamit. A magyar politikai-gazdasági hatalom százas nagyságrendű ember kezében összpontosul, amin belül tízes nagyságrendű a csoport, amelyik az igazi döntések közelében lehet. Ebből a társaságból talán csak akkor áldoznának be valakit, ha mondjuk árulóvá válna. De még akkor sem ilyen nyilvánosan.

Teljesen félreérti a Fideszt és Orbán Viktort, aki esélyesnek tartja Rogán feláldozását.

Advertisement

Sőt: pont a dolog kommunikációs haszna miatt abban sem vagyok biztos, hogy a kormánypártot annyira zavarná, hogy Juhász Péter belvárosi ellenzéki képviselő, illetve a független sajtó folyamatosan napirenden tartja a Rogán-bulikat. A Fidesz-hatalom – nem is titkos, hanem megejtően nyílt – alapvetése, hogy "eddig ŐK nyúlhattak le mindent, most fordult a kocka, és jövünk MI". A régi, kommunista-szocialista gyökerű hálózat megsemmisítése és egy új, saját halózat megteremtése bevallott célja a Fidesznek. Rogán példájánál jobban be sem mutathatnák, hogy a dolog működik. Ha mások mutatják be helyettük, azt köszönik szépen.

Miért vetnék börtönbe a Fidesz MLM-hálózatának legjobb, gyémántjelvényes értékesítőjét?

Advertisement

Szóval akkor Rogán nem bukhat meg, és fölösleges, amit Juhász és a sajtó egy része csinál?

Rogán szerintem akkor bukik meg, amikor Simicska Lajos tényleg elindul egy választáson. Vagyis még extrém esetben is legeslegkorábban 2018-ban. Rogánék ügyeinek leleplezése ettől még közérdek, mert sokáig fontos lesz emlékezni arra, milyen volt, amikor egy hatalom- és sikeréhes, ügyesen helyezkedő fickó fordított ingatlancégként működtette a leghíresebb budapesti kerületet, és ezért nem büntetést, hanem nagyon nagy jutalmat kapott.

Advertisement

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Share This Story

Get our newsletter