V√°mp√≠ros t√©m√°ban nem lehet nekem sok √ļjat mondani Jim Jarmusch zseni√°lis Only Lovers Left Alive-ja √≥ta, azt√°n m√©gis j√≥l sz√≥rakoztam az √ļj-z√©landi What We Do in the Shadowson.

Azonban ez √≠gy nem pontos. K√©t okb√≥l sem. Az egyik, hogy az elm√ļlt √©vek tematikailag ide tartoz√≥ ifj√ļs√°gi kultuszfilmjei k√∂z√ľl egyet sem l√°ttam, enn√©lfogva fogalmam sincs, hogy a magyarul H√©tk√∂znapi v√°mp√≠rok c√≠men fut√≥ mŇĪ milyen ar√°nyban-mennyis√©gben tartalmazott popkultur√°lis utal√°sokat. M√°r ha egy√°ltal√°n tartalmazott ilyeneket. A m√°sik, hogy mik√©nt Jarmusch, √ļgy ezek az √ļj-z√©landi sr√°cok ‚Äď Taika Waititi √©s Jemaine Clement ‚Äď sem misztikus marhas√°gokr√≥l akartak filmet forgatni, ink√°bb az √©rdekelte ŇĎket, hogy milyen az √©let Wellingtonban, haz√°juk egy√©bk√©nt nem √©ppen metropolisz jellegŇĪ fŇĎv√°ros√°ban.

Nos, az √©let nem mindig egyszerŇĪ Wellingtonban, vannak neh√©zs√©gek, ad√≥dnak konfliktusok, de nagy szerencse, hogy nem musz√°j mindent v√©resen komolyan venni. Annyira nem, hogy m√©g az sem kiz√°rt, hogy a v√°mp√≠rok √©s a v√©rfarkasok hagyom√°nyos, sok √©vsz√°zados, nemritk√°n √∂ld√∂kl√©sbe torkoll√≥ szemben√°ll√°s√°val is lehet kezdeni valamit.

Advertisement

A nemr√©g v√©get √©rt Titanic fesztiv√°l k√∂z√∂ns√©gkedvenc darabja mŇĪfajilag √°ldokumentumfilm, de nem √ļgy, mint az olyan klasszikusok, mint az Olajfal√≥k vagy Az igazi Mao, mert ez√ļttal m√°r az elej√©tŇĎl tudni lehet, hogy akiket l√°tunk, nem igazi v√°mp√≠rok, √©s akik forgatnak, nem igazi dokumentumfilmesek. Megd√∂bbentŇĎ, hogy ez kap√°sb√≥l kider√ľl, nemde?!

N√©gy v√°mp√≠r √©l egy h√°zban Wellingtonban, padl√°st√≥l pinc√©ig ‚Äď mind f√©rfiak, a legfiatalabb 200 √©ves sincs, a leg√∂regebb m√°r t√∂bb mint 8000 ‚Äď, √©s hi√°ba √©lhetnek v√≠gan ak√°r az idŇĎk v√©gezet√©ig, meg hi√°ba tudnak p√©ld√°ul rep√ľlni is, van egy csom√≥ probl√©m√°juk. Egym√°ssal √©s a vil√°ggal. Hogy nem hajland√≥ mindegyik√ľk egyform√°n kivenni a r√©sz√©t a h√°zimunk√°b√≥l, az egy dolog, enn√©l komolyabbak az √∂lt√∂zk√∂d√©si miz√©ri√°k ‚Äď nem l√°tj√°k magukat a t√ľk√∂rben ‚Äď, az meg pl√°ne, hogy mindig ugyanarra a sz√≥rakoz√≥helyre kell menni√ľk, mert csak akkor l√©phetnek be b√°rhov√°, ha h√≠vj√°k ŇĎket. √Čs eddig arr√≥l m√©g nem is besz√©lt√ľnk, hogy nemcsak a m√°r eml√≠tett v√©rfarkasokkal vannak konfliktusaik, de v√°mp√≠rvad√°szok is fenekednek r√°juk idŇĎnk√©nt.

Advertisement

A l√©nyeg, hogy Waititi √©s Clement √ľgyesen haszn√°lja ki a mŇĪfajb√≥l ad√≥d√≥ plusz sanszokat. Ez legink√°bb azt jelenti, hogy mik√∂zben a t√∂bb√©-kev√©sb√© fordulatos t√∂rt√©net laz√°n √©s g√∂rd√ľl√©kenyen √°ll √∂ssze a mozaikokb√≥l, az egyenest a kamer√°ba besz√©lŇĎ szereplŇĎk komment√°rjain is sokat lehet nevetni ‚Äď ha nem is mindig hars√°nyan hahot√°zva ‚Äď, √©s van p√°r olyan pillanat is, amelyek a fr√°szt hozt√°k r√°m. De a hangs√ļly am√ļgy a m√≥k√°s-kedves karaktereken van, amelyek sz√©pen elmŇĪk√∂dgetnek, √©s j√≥ tudni, hogy a bar√°ts√°g √©s a szeretet fontosabb mindenn√©l. A kork√ľl√∂nbs√©g meg, ha megvan a k√©mia, egy√°ltal√°n nem sz√°m√≠t!