Február 28.-án este nyolc órakor hagyja abba a pápa - jelentett be Federico Lombardi vatikáni szóvivő, vagyis nem pletyka, hanem visszavonhatatlan tény, hogy Benedek nem folytatja a pápáskodást. Egyelőre mindenki az egészségi állapotáról spekulál. Reméljük hamarosan érkeznek az első összeesküvés-elméletek, minimum illuminátiusokkal.

A Telegraphban arról írnak, hogy Benedek tavaly óta bottal jár, és több miséjén feltűnt, nehezen tudja felolvasni a bibliai verseket. 2012 novemberében pedig azt mondta, hogy öregnek lenni szép.

Advertisement

Sorban jönnek ki a részletek a lemondásról. Benedek maga jelentett be a dolgot püspöktársainak, latin nyelven, egy bíborosokkal tartott vatikáni megbeszélésen.

Benedek meg is indokolta a dolgot, azzal, hogy úgy érzi, nincs már meg a megfelelő ereje a pápai feladatok ellátásához.

Advertisement

Vatikáni illetékesek azt szivárogtatják, hogy a pápa nélküli, átmeneti időszakot a lehető legrövidebbre akarják szorítani. Könnyű azért nem lesz a dolog, a pápaválasztás mindig óriási sakkjátszma. Valamennyire ugyanakkor fel lehettek készülve, hiszen Ratzinger bíboros eleve igen öreg volt, amikor megválasztották.

Újabb részlet a 85 éves pápa lemondó beszédéből: Benedek szerint a pápasághoz a test és szellem erejére is szükség van, és az ő testi ereje az utóbbi néhány hónapban annyira leromlott, hogy rá kellett döbbennie, képtelen továbbra is ellátni ezt a feladatot. Nem merülnék itt nemzetkarakterológiai fejtegetésekbe, de úgy tűnik, a német pápa munkaerkölcse erősebbnek bizonyult a pozíció utáni vágynál.

Advertisement

Benedek a pápai cím mellett Róma püspökségéről is lemond február 28-ával, de azt is hozzátette, hogy élete végéig szolgálni fogja az egyházat. Az eddigieknél mondjuk tényleg csak azzal tudott volna nagyobb meglepetést okozni, ha azt is bejelenti, hogy végre elmegy egy hosszú karibi luxushajóútra és ezentúl csak a fedélzeti medencéknek él.

A hivatalos hangú lemondó beszéd végén a pápa, jó főnökként, egy személyesebb köszönő mondatot is mondott bíborostársainak: "Kedves testváreim, szívemből köszönöm nektek mindazt a szeretet és munkát, amivel segítettetek a szolgálat terheit viselnek, és kérlek, bocsássátok meg a hibáimat."

Advertisement

A BBC közben úgy értesült, hogy már néhány héten belül összehívhatják a pápaválasztó konklávét Rómában. A Spiegelnek a pápa testvére, Georg Raztinger azt nyilatkozta, hogy ő már hónapok óta tudott a tesója döntéséről, aki több nyugalmat steretett volna öreg napjaira.

Az utolsó pápai lemondás majdnem pont 600 éve, 1415-ben történt és XII. Gergely követte el. Angelo Correr is igen öreg, majdnem 90 éves volt, amikor lemondott, de egészen más körülmények között. Ő volt a nagy nyugati egyházszakadás - amikor a franciaországi Avignonban ellenpápák működtek - utolsó olyan római pápája, akit nem mindenki ismert el a katolikus egyházban. Annyira nem, hogy vele szemben még Pisában is állítottak egy olasz ellenpápát. Régen ellenpápának lenni is jobb volt! Gergely végül azért mondott le, hogy az ezzel is siettesse az újraegyesülést. 

Advertisement

Egy biztos, Ratzinger jól titkolta a szándékát, a környezetéből ugyanis sorban nyilatkozzák azt - most éppen a befolyásos Angelo Sodano bíboros, hogy a döntés derült égből villámcsapásként érte őket, miközben a testvérének már hónapokkal ezelőtt megmondta, mire készül. 

Share This Story

Get our newsletter