A címerrel nem lenne baj, ha nem Lazio-kék lenne, azé a csapaté, amelyiket minden rendes MTK-snak gyűlölnie kell.

Most estem be nyaralásról és az a kommentelői kérdés fogadott, hogy drukkerként mit szólok az MTK új címeréhez, amit a múlt héten mutattak be.

Advertisement

Szó mi szó, az eddigi címer legnagyobb előnye az volt, hogy azt szoktuk meg. Nem valami 83 éve változatlan klasszikusról volt szó, sőt, igazából, ha közelebbről megnézzük, minden eleme elég csúnya volt, a betűtípustól az aranyozott csapos, tükröző csempés fürdőszobák hangulatát felidéző csúcsdíszen át az évszámot keretező elemig. Eleve, az MTK-ról tizenhetedik helyen sem a csapat címere jutott az ember eszébe, ellentétben mondjuk az Arsenallal.

Az új címer látványosan letisztultabb, egységesebb grafika. A betűtípus nekem kifejezetten tetszik, mert miközben egyszerű, minden historizálás nélkül idézi fel a két világháború közti sportplakátok, egyben a klub aranykorának a hangulatát. Jó az indigókék-világoskék-fehér színhármas is. Rokonszenvesebb lett a korábban túlzottan keskeny és hegyes címerpajzs kövérkésebb alakja is. A babérkoszorúval bizonytalan vagyok, első blikkre az tetszett a legkevésbé, úgy éreztem, hogy teljesen felesleges, most huszadik ránézésre viszont már egészen megszoktam.

Advertisement

Ha nem az én klubom lenne az MTK akkor kifejezetten tetszene az új címer. Így azonban ambivalens vagyok, mert az új klubszínek túlzottan is hasonlítanak a Lazio-kékre. A sport-, és azon belül a focidrukkerség nyilván a szenvedélyről szól. És a hagyományról. Az MTK-nak valamilyen fokon mindenki azért drukkol, mert zsidó csapat, függetlenül attól, hogy az ember zsidó-e. Érintettség, szolidaritás, romantika, érdeklődés, csodás történelem, Hidegkuti, Sándor Csikar, drukkolás az underdognak, az aranyos öreg bácsik, lauderes csajok a lelátón, sokféle rugója lehet az MTK-szerelemnek, de a zsidók mindenképpen benne vannak a pakliban. És aki a Dribliző Zsidóknak drukkol, az kötelezően undorodik a Laziótól, a Róma környéki fasiszták csapatától. Hiába van nekik az egyik legdögösebb mezszínük a focivilágban a Palermo rózsaszín-feketéje mellett.

Az idők során volt már azért olyan MTK-s focimez, aminek elég világos volt a kékje. De címerbe emelni a Lazio-színt azért más tészta.

Share This Story

Get our newsletter