This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miért hülyeség, hogy a szóismétlés kerülendő dolog lenne?

Illustration for article titled Miért hülyeség, hogy a szóismétlés kerülendő dolog lenne?

Még a BKK is retteg attól, hogy a járművein bemondott szövegekben szóismétlés legyen. Mi ez a babonás félelem a szóismétléstől? Pár soron belül már negyedszer használom a "szóismétlés" szót, mégis komfortosan érezzük magunkat!

A szóismétléstől való félelem teljesen felesleges, sőt kifejezetten káros is lehet.

Advertisement

Ez a felütése az általában is klassz nyest.hu különösen fontos mai cikkének, ami az amatőr nyelvészek (a magyar lakosság 97 százaléka) egyik kedvenc hittételét leplezi le. Végre nemcsak a négy fal között lehet kimondani: szavakat ismételni klassz dolog, alkalomadtán pompás retorikai eszköz is, ha viszont túlzottan el akarjuk kerülni a dolgot, kifejezetten hülye helyzetekbe kerülhetünk. Például zödsasokozó és matracosokozó focikommentátor hírébe keveredhetünk.

Advertisement

A cikk élvezettel végigveszi, hogy miért billeg a BKK indoklása arról, hogy a buszokon a Margit-hídi megállóhoz érve miért azt mondják be, hogy "Következő megálló: Margit híd, budai hídfő, HÉV-állomás". (Utaspanasz volt, hogy a "HÉV-állomást" többen "végállomás"-nak értik és tévedésből leszállnak a járatról. Az volt a felvetés, hogy a félreértés kiküszöbölésére miért nem "HÉV-megállót" mondanak. A BKK erre így reagált: "A FUTÁR-ral felszerelt járművek a megállókat „A következő megálló" kezdéssel mondják be, melyet követően a hévmegálló szóismétlés lenne, így a jelenlegi rendszeren nincs lehetőségünk változtatni.")

Ekkora szentség az ismétlést tiltó szabály - ami nem is létezik, sőt értelme sincs. Olvasd el a cikket, aztán egész nap ismételgess szavakat felszabadultan!

Share This Story

Get our newsletter