A zseni√°lis, ellenszenves, meghat√°roz√≥ √©s ŇĎr√ľlt uruguayi csat√°rnak az a harap√°s, mint Zinedine Zidane-nak volt a lefejel√©s: idŇĎnk√©nt valami√©rt megt√∂rt√©nik vele. Hogy mi√©rt, azt az ESPN riportere pr√≥b√°lta meg kinyomozni Uruguay fŇĎv√°ros√°ban, Montevide√≥ban.

Luis Su√°rez abb√≥l a k√∂rnyezetbŇĎl sz√°rmazik, amibŇĎl Latin-Amerika legnagyobb focist√°i k√∂z√ľl t√∂bben is: a nagyv√°rosi szeg√©nys√©gbŇĎl. Ahogy a foly√≥n t√ļl Diego Maradona, √ļgy ŇĎ is sz√∂rnyŇĪ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nŇĎtt fel, anyja padl√≥kat suvickolt, apja elhagyta, neki m√©g focicipŇĎre se futotta, utcasepr√©sbŇĎl tartotta fenn mag√°t. M√°r ekkor is szipork√°z√≥ focista volt, de kamaszkor√°ban elkezdett inni √©s kimaradni az edz√©sekrŇĎl, eg√©sz addig, am√≠g 15 √©vesen √∂ssze nem j√∂tt Sofia Balbival.

Sofia k√∂z√©poszt√°lybeli csal√°db√≥l sz√°rmazott, befogadt√°k a cs√≥r√≥ Su√°rezt, √©s gondj√°t viselt√©k, √ļgy, mint elŇĎtte senki. Azt√°n Spanyolorsz√°gba emigr√°ltak. Ekkor t√∂rt√©nt az eset, aminek aprop√≥j√°n az ESPN-es Wright Thompson elutazott Montevide√≥ba, hogy ut√°naj√°rjon Su√°rez ŇĎr√ľlet√©nek: egy piros lapra reag√°lva lefejelte a b√≠r√≥t, ami miatt eltiltott√°k gyerekkora utols√≥ meccs√©rŇĎl, √©s egy h√≠j√°n lemaradt klubj√°nak g√≥lrekordj√°r√≥l.

√Čs hogy mi√©rt harap? Arra Ricardo Gabito uruguayi riporter vil√°g√≠tott r√°, aki Su√°rezhez hasonl√≥ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nŇĎtt fel, 11 √©ves kor√°t√≥l egy isten h√°ta m√∂g√∂tti fogad√≥ban mosogatott, a brazil hat√°ron. Gabito azt mondja, Su√°rez nem az√©rt harap, mert ŇĎr√ľlt, hanem az√©rt, mert √ļj √©let√©be kapaszkodik, √©s r√©m√ľlten gondol arra, hogy visszacs√ļszhat a nincstelens√©gbe √©s a kil√°t√°stalans√°gba, ahonnan j√∂tt. Legal√°bbis Gabito szerint. ‚ÄěA foci volt az √ļt, amin megmenek√ľlt. Ebbe kapaszkodott, mintha azt mondan√°: ¬ĽVagy ez fog megmenteni, vagy ebben fognak √∂sszecsapni a hull√°mok a fejem felett.¬ę Meg√©rtem Su√°rez reakci√≥it. √Čn is ezt tettem volna, ha focizn√©k, a p√°ly√°n pont ugyanezt tettem volna. Hogy gyŇĎzzek, √©s ne adjam fel.‚ÄĚ

Advertisement

Su√°rezt a lecs√ļsz√°st√≥l Sofia mentette meg. Kapcsolatuk t√ļl√©lte Balbi√©k emigr√°ci√≥j√°t, 2006-ban a holland FC Groningen megvette Su√°rezt √©s Eur√≥p√°ba r√∂p√≠tette, onnan az Ajaxba, a Liverpoolba, majd a Premier League g√≥lkir√°lys√°g√°ig vezetett az √ļt. √Ėsszeh√°zasodtak, k√©t gyerek√ľk van.

√Črdemes a teljes cikket elolvasni, m√°r csak Diego Patino csod√°latos illusztr√°ci√≥i miatt is. A v√°mp√≠ros mellett h√°rom m√°sikat k√©sz√≠tett Luis Su√°rez arcair√≥l.